THE BIG CHANGE: Covid-19 и климатичната криза

Очакваме ви на втората ни онлайн дискусия, посветена промяната в света след коронавируса: на 29 април ще си говорим за COVID-19 и климатичните промени.


От МOVE.BG, публикувана на 23 април 2020

Гледайте на живо дискусията тук.

MOVE.BG организира втори специален онлайн диалог, чрез който ще анализираме голямата промяна, в която живеем, както и как ще изглежда светът след COVID-19. На 29 април (сряда) от 18:00 часа в дискусионен формат ще коментираме решенията на предизвикателствата, които поставят пред нас две глобални кризи - коронавирусът и климатичните промени

През последните месеци, когато светът се бори с целия си ресурс, за да се справи с последиците от коронавируса, логично се поставя темата - може ли да се направи същото и за климатичните промени? 

Климатичната криза също е спешен глобален въпрос! 

Знаем, че вредните емисии се покачват, замърсяването продължава да задушава градовете и светът е на път да измери с 3 градуса по-висока температура в сравнение с прединдустриалните времена, но отговорите и действията на държавите са бавни и недостатъчни. Един от най-ясните резултати от COVID-19 е екологичният - резкият спад на замърсяването на въздуха. Като започнем, обаче, да излизаме от пандемията, дали глобалното внимание и ресурси ще се премести от решения за климатичните промени в друга посока? 

В този контекст поставяме и още въпроси за дебат пред експертите в нашата дискусия "THE BIG CHANGE: COVID-19 и климатичната криза":

  • можем ли обществената енергия, която се обедини за борба с COVID 19, да бъде трансформирана за голямата кауза - ПРИРОДАТА?
  • не е нужно да “затворим” света, за да спасим природата. Технологиите, необходими за живот в баланс с природата, вече съществуват. Това вярно ли е и искаме ли да ги използваме?
  • уроците от глобалната криза коронавирус са важни за подхода ни към глобалната криза с климатичните промени. Какъв опит придоби светът?                                        

Разговорът ще се домакинства от Саша Безуханова, основател на MOVE.BG.  

Участници в дискусията са: 

  • Доц.д-р Хюсеин Йеменджиев - завършил биотехнологии с докторска степен по микробиология, като в момента преподава в университет "Проф. д-р Асен Златаров" гр. Бургас. Научната дейност на Хюсеин е в областта на екологичните биотехнологии. Основател е на стартъпа ENOVA H2O: компанията изработва иновативна система за мониторинг на качеството на водите, интегрирана около биосензори. През 2018 година ENOVA H2O e обявен за най-добър стартъп в Европа в категорията “Вода“;
  • Любомила Йорданова - основател и изпълнителен директор на Plan A - берлински стартъп, разработващ алгоритъм, който прогнозира къде и как климатичните промени ще бъдат най-осезаеми. Компанията предлага и софтуер, който помага на бизнеса да следи устойчивите си практики и да намали въглеродния си отпечатък. Преди Plan A , Любомила е работила в сферата на инвестиционното банкиране, рисковия капитал и финтех индустрията в Азия и Европа. Наскоро тя бе включена в класацията на Forbes Германия - "30 под 30";
  • Веселина Кавръкова - изпълнителен директор на WWF в България. Силната й връзка с дивата природа и интересът й към дивите животни е още от детските години. Еколог по образование, тя участва в зеленото неправителствено движение в България още от самото му възникване. Във WWF работи от 2002 г., първоначално като експерт и ръководител на природозащитни проекти и програми, а от 2007 г. като ръководител на WWF в България. Мисията на организацията – да се изгради бъдеще, в което хората живеят в хармония с природата – е също лична мисия на Веселина.

Станете и вие част от нашия разговор. Очакваме ви онлайн на 29 април (сряда) от 18:00 до 19:30 часа. Запазете своя безплатен линк за дискусията, като се регистрирате тук

Създаваме заедно нашето утре!

Добави в Календар 2020-04-29 18:00:00 2020-04-29 20:30:00 Europe/Istanbul THE BIG CHANGE: Covid-19 и климатичната криза 20 Serdika Str, Sofia MOVE.BG contact@move.bg
Автор
още по темата

още от Градска джунгла