Онлайн дискусия: Северна Македония на синора между миналото и бъдещето

На 26 ноември от 18:00 часа ще си говорим с журналиста Виктор Канзуров, историка д-р Константин Голев и IT специалиста Лъчезар Стефанов.


От Моята българска история, публикувана на 25 ноември 2020

*Пълен запис на разговора гледайте тук.

Република Северна Македония се намира пред прага на Европейския съюз, но все още не може да започне своите преговори за присъединяване към европейското семейство. През последните години страната извървя дълъг и изпълнен с противоречия път от управлението на поставения в международна изолация олигархически кръг на Никола Груевски до приемането на държавата като равноправен член на НАТО. През всичкото това време българското правителство оказваше всестранна подкрепа на сегашния македонски премиер Зоран Заев, за да бъдат преодолени тежките зависимости край Вардар, които спъваха развитието на страната. Този процес на трансформация трябваше символично да бъде завършен с официалното започване на преговори между Брюсел и Скопие за присъединяването на Северна Македония към ЕС, но в последния момент именно България отложи взимането на съдбоносното решение. Основен източник за възникването на спорните въпроси между двете страни продължават да бъдат несъвместимите и противоположни разкази за общата ни история в София и Скопие, а перспективите за синхронизирането им сякаш не изглеждат добри. 

Защо се стигна до тази нежелана ситуация и какви са възможните решения ще си говорим заедно с журналиста Виктор Канзуров, историка д-р Константин Голев и IT специалиста Лъчезар Стефанов.

С тях ще обсъдим ролята на историята в отношенията между двете страни и причините за грубите фалшификации в разказа за миналото в Северна Македония. 

Искрени ли бяха думите на премиера Зоран Заев, че “македонският народ никога не би наложил блокада или вето на българския народ”? 

Възможно ли е флагът на Европейския съюз да се развее едновременно над античните кораби във Вардар и внушителния паметник на Гоце Делчев в Струмица? 

Дискусията ще се проведе онлайн и ще бъде излъчена във Фейсбук. Събитието се организира от програма “Моята българска история”

Въпросите си към нашите гости може да задавате директно в коментар под живото излъчване. 

*Гледайте пълен запис на разговора тук.

Моята българска история

Една програма на MOVE.BG в подкрепа на недоктриналния прочит на нашето общо минало. Организираме дискусии, кръгли маса и специални формати, чрез които срещаме доказани български учени и дискутираме важни теми от българската история. Проектът се стреми да предостави един по-различен поглед и разбиране на историята и има амбицията да проследи българската следа в световната история.

Поддържаме и дигитална историческа карта на България, в която всеки един може по-лесен начин да сподели важна история: на рода, на къщата ни, на нашата улица или пък, свързани с по-малко познати, но значими личности, събития и национално значими обекти. Целта е заедно да архивираме и популяризираме добрите примери и нечутите истории от историческото минало на страната ни. 

Сподели история!

Добави в Календар 2020-11-26 18:00:00 2020-11-26 19:00:00 Europe/Istanbul Онлайн дискусия: Северна Македония на синора между миналото и бъдещето 20 Serdika Str, Sofia MOVE.BG contact@move.bg
Автор
още по темата

още от Историци и истории