Българските рози в центъра на Лондон

Ангел Златков, програмен координатор на “Моята българска история” разказва за една специална връзка на България с британската столица.


От Ангел Златков, публикувана на 24 април 2019

По време на посещението си в Лондон тази седмица, Ангел Златков организира дигитална историческа седянка с българската общност в британската столица. Една от историите разкрива връзката на българските рози и Лондон.

Българската историография обича да обрисува Константинопол като най-големия български град през Възраждането - повече от 30 000 наши сънародници живеят в него преди Освобождението и изиграват ключова роля в борбите за църковна и национална независимост. В наши дни в Цариград са останали съвсем малко българи, но редица други големи европейски градове продължават да изпълняват тази роля. Сред тях несъмнено е и Лондон - по неофициални данни в столицата на Великобритания живеят и работят повече от 200 000 българи.

Сред множеството организации на българската общност в Обединеното кралство изпъква групата “Разходки из Лондон”, създадена от Бойко Боев и Десислава Дякова. Чрез разходки из града и опознаване на неговата култура, двамата успяват да приобщят и сплотят много български емигранти и същевременно да ги запознаят с богатството на английската култура и тайните кътчета на британската столица. Същевременно двамата събират и записват множество истории на българи в кралството, част от които могат да се видят и на техния сайт.

През април 2018 година тяхната група оставя и важна българска следа в самия център на Лондон - те засаждат точно 40 български рози от сорта “дамасцена” в “Golden Square” (Златният площад) в квартал “Сохо”. Мястото е знаково, защото площадът е изграден през XVII век от прочутия учен Кристофър Рен - архитектът на катедралата “Свети Павел”. Именно тук отсяда и американският президент Томас Джеферсън по време на посещението си в Лондон през 1786 г.

Цветята са разположени пред паметника на крал Джордж II. За засаждането и поддържането им важно съдействие оказват и местните власти в града и специално градинарят Стив Милс, който разкрива на общността редица тънкости за отглеждането на розите. Един месец по-късно на същия площад българите отбелязват 24 май - Денят на българската просвета и култура.

Интересна подробност е, че още през 1972 г., въпреки Студената война, на същото място са засадени български рози, подарък от Столична община за жителите на Лондон. Вчера - 22 април 2019 посетихме площада и се насладихме на красотата на цветята, заедно с още много жители и гости на английската столица.

Инициативата на Бойко и Деси за възстановяването на розите и тяхната постоянна поддръжка е похвална и е един много добър пример за българските общности по света.

Твоята история е нашата обща история!

Разкажи я сега!

Автор
още по темата

още от Моята българска история