Българският проект Aidbind сред големите победители в хакатона “EUvsVirus”

Освен Aidbind, които са един от петте основни победители, още три екипа с българско участие бяха отличени от журито - Platex, Trust in Science и Qpon.


От МOVE.BG, публикувана на 30 април 2020

Четири проекта с българско участие бяха отличени от журито на паневропейския хакатон за търсене на иновативни решения за справяне с последиците от COVID-19 “EUvsVirus” (Европа срещу вируса). Aidbind, които разработват информационна система за по-добро здравеопазване, са големият победител в категорията “Социално и политическо сътрудничество”. Qpon, Platex и Trust in Science пък са сред основните подгласници в част от останалите категории.

В “EUvsVirus”, организиран от Европейската комисия и Европейския съвет по иновации, се включиха над 22 000 участници от над 40 държави, а българските новатори бяха над 300. Общо бяха получени над 2000 финални проекта в пет основни и една допълнителна категории. На 30 април чрез онлайн церемония бяха обявени и победителите.

Част от българските отбори, включително Aidbind, започнаха своя път от българския хакатон “Hack the Crisis”, организиран от Power of BG. MOVE.BG е партньор на инициативата, като включихме екипите в специалната ни COVID-19 инициатива за безплатни бизнес консултации за новатори “Crisis Intervention Squad: обединени в промяната”. Тодор Гигилев и Никола Ликов от Power of BG вече са част от клуба ни “The ChangeMakers of Bulgaria: двигателите на промяната в България”.

Резултатите от “EUvsVirus”

Aidbind разработват иновативна система, която чрез данни решава на пазарен принцип проблема с недостига на медицинско оборудване. Продуктът цели да помогне на всички звена във веригата: на болниците да финансират нуждите си, на доставчиците и производителите да разширят пазара си, както и на фондовете и дарителските кампании да се фокусират върху набирането на средства.

В отбора от 9 души 6 са българи, а останалите идват от Швейцария, Швеция и Германия. Демо версията на Aidbind е вече готова.

“Изключително сме горди, че сме победители в категорията “Социално и политическо сътрудничество” и че получихме толкова много вдъхновение по време на хакатона,” заяви по време на обявяването на резултатите Борис Михов. Борис е продуктов мениджър на Aidbind и в момента работи в Малта.

Представянето на Aidbind за “EUvsVirus".

Aidbind получават 3000 евро от наградния фонд, а в края на май ще участват в специална инициатива на Европейския съвет по иновации за свързване на наградените отбори от хакатона с потенциални инвеститори от цял свят. “EUvsVirus: the Matchathon” ще се състои от 22 до 25 май. Другите три наградени български отбора също получиха право на участие:

  • Platex са класирани на второ място в подкатегорията “Защитно оборудване” на предизвикателството “Здраве и живот”. Platex, в чиито отбор участват и румънци, разработват нов модел на маски за многократна употреба;
  • Trust in Science бяха отличени с трето място в подкатегорията за борба с фалшивите новини, част от “Социално и политическо сътрудничество”. Trust in Science работят по платформа, която обучава хората как да разпознават научните данни от фалшивите новини. В проекта освен българи участват и представители на Германия, Канада, Дания, Израел, Полша, Испания, Великобритания и Гана;
  • Qpon завършиха на второ място в подкатегорията за ангажиране на обществото за оказване на финансова подкрепа в категорията “Дигитални финансови услуги”. Qpon разработват платформа за подпомагане на малки ресторанти, кафета и барове по време на кризата чрез продажбата на ваучери, които да бъдат използвани след премахване на ограниченията заради коронавируса.

Crisis Intervention Squad 

"Crisis Intervention Squad: обединени в промяната" е инициатива на MOVE.BG и “The ChangeMakers of Bulgaria, в която професионалисти и експерти в различни сфери дават безплатни консултации на иновативни “бизнеси в беда“. Целта на проекта е да помогнем бизнесите, които са силно засегнати от кризисната ситуация и да им помогнем с необходимите съвети. Включи се сега като консултант или бизнес в беда.

Автор
още по темата

още от Решения за България: Digital