Интерактивна изложба разкрива самоличността зад понятието бежанец

Медийната фондация “Mo:tif” ще представи десет истории на хора от Сирия, Иран, Ирак, Афганистан и Мали, разказани от тях самите с помощта на новите технологии. Изложбата ще бъде отворена от 20 юни до 4 юли.


От Марин Маринов, публикувана на 18 юни 2019

Какво влагаме в понятието “бежанец”? Какво си представяме като образ - войни, граници, насилие? Или пък хора като всички нас с професии, деца, мечти, амбиции? Знаем ли историята на отделните личности в тази група?

Медийната фондация “Mo:tif” представя отговори на тези въпроси с един нестандартен поглед към понятието “бежанец” - чрез интерактивна изложба, наречена Самоличност. Тя ще бъде открита в 18:30 часа на 20 юни (четвъртък) - Международният ден на бежанеца, а Върховният комисариат ООН за бежанците е организатор. Изложбата ще бъде отворена за широката публика до 4 юли в софийската галерия “Ракурси”.

“Самоличност” индивидуализира груповото понятие чрез десет отделни истории, разказани с помощта на новите технологии и по-точно на добавената реалност (augmented reality), разказват ни Николай Стойков и Фани Бъчварова от “Mo:tif”. Николай е фотографът, а Фани авторът на интервютата с бежанците и на текстовете към проекта. Интерактивната изложба представя лицата на хората, които наричаме бежанци в България: не с данните от техните документи за самоличност, не с определенията на другите за тях, а с тяхната индивидуалност, с техните мечтите и амбициите, с това, което ги прави личности.

“Трябва да говорим за човешките права чрез изкуство, защото това е начинът, по които най-силно можем да представим лични истории, както и теми, които не са близки до хората, не са в тяхното обкръжение и не ги виждат. Но това са все теми, по които всеки един индивид от обществото трябва да има информирано мнение, за да е функционираща и пълноценна част от това общество,” обяснява ни Фани.

Защо добавена реалност?

Идеята за “Самоличност” се ражда в началото на годината, когато “Mo:tif” решават да направят изложба за бежанците у нас, която да е различна от традиционните фотографии с текст.

“Много обичаме да снимаме хората и да ги представяме, но когато погледнеш една снимка и текст не винаги може да разбереш всичко в детайли и затова решихме с новите технологии да направим така, че историите на бежанците да оживеят. Но нямахме представа как ще го постигнем технологично и дали е възможно,” обяснява ни Фани.

Малко по-късно посещават изложбата Реалности в Coworking by MOVE.BG, която използва добавена реалност и приложението Artivive. С помощта на технологиите картините от “Реалности” оживяват: когато посетилите инсталират безплатното приложение на телефона си и погледнат през него картината се появят движения, звуци, видео.

Това вдъхновява и “Mo:tif”, и те решават да използват тази технология. Чрез Artivive бежанците оживяват и споделят своята история. Девет от десетте интерактивни фотографии представят личните истории на хората, разказани от тях самите. Десетата е “разказана” чрез музика, тъй като един от емигрантите е музикант и творчеството му говори вместо него, обяснява Фани.

Десетте хора в “Самоличност” са избрани, така че да представят най-голям брой примери за различни истории, допълва Николай. Има ученици, студенти, лекари, музиканти, социални работници. Те са представени в техния дом в България - в къщата им, в стаята им, споделя фотографът. Част от хората са вече със статут, докато други още са в процедура.

“Колкото е различно да снимаш бежанци, толкова е и еднакво, както с всички останали хора - трябва време на адаптация от нас към тях и от тях към нас. След това, когато бариерата помежду ни падне, избираш най-подходящия момент и снимаш,” обяснява Николай.

Сред личностите има граждани на Сирия, Иран, Ирак, Афганистан и Мали. Повечето от тях говорят перфектен български език, работят по професиите си у нас или пък са придобили нов занаят, нужен за пазара тук, допълва Николай.

Защо “самоличност”?

“Ако не представяме индивидуалността зад една група, даваме път на радикализирането под една или друга форма, защото личностите се представят като една обща маса, която няма лице - приписват се определени черти на всички хора в дадената група, независимо дали те ги притежават или не. По този начин се спира процесът на опознаване,” споделя Фани.

Въпрос на психология е когато ние се определяме, че сме част от дадена група и когато друг ни определя и ни поставя там,  допълва Фани. Във втория вариант, ти можеш да нямаш нищо общо с чертите, които се приписват на тази група .

“Ние не познаваме тези хора като личности, а ги слагаме под един общ знаменател, което ги маргинализира, защото се твърди, че всички са еди-какви си.”

Агенцията планира да издаде “Самоличност” и като фотоалбум. След София изложбата ще бъде част от” Нощта на музеите - Пловдив 2019” тази есен.

Mo:tifса медийна фондация, която се занимава с човешките права. Екипът работи по проекти Световния фонд за дивата природа (WWF), с Детския фонд на ООН (УНИЦЕФ), с Асоциацията на европейските журналисти-България (АЕЖ).

“Mo:tif” са една от организациите с кауза, които са част от Coworking by MOVE.BGТе са и част от проекта ни The ChangeMakers of Bulgaria - Двигателите на промяната в България”: клубът на променящите страната ни личности!

Двигателите на промяната идентифицира, свързва и обединява променящите България в национална мрежа. България има таланти, които адресират световните предизвикателства. В MOVE.BG искаме да покажем техните лица и да стимулираме промяната от България за света.

Ако ти си човек, който има ясна ценностна система и визия за позитивна социална промяна!

Ако използваш иновации и нови технологии в подкрепа на социалния и икономически напредък!

Стани част от The ChangeMakers!

Включи се сега!

Създаваме заедно нашето утре!

Автор
още по темата

още от Решения за България: Култура