Как се създава fintech клъстер в България - НоваториТЕ с Филип Генов от “Уникредит Булбанк”

В брой 18 на предаването ни НоваториТЕ си говорим с първия вицепрезидент на “Уникредит Булбанк” и бизнес ангел - Филип Генов.


От МOVE.BG, публикувана на 20 юли 2018

Каква е ролята на иновациите във финансовия сектор, който през последното десетилетие е един от най-бързо развиващите се по брой инвестиции? Какви са новите бизнес модели в сектора? Как изгряващи fintech компании конкурират съществуващите финансови модели?

По тези въпроси си говорим в брой 18 на предаването ни НоваториТЕ с Филип Генов, вицепрезидент на “Уникредит Булбанк” и основател на лабораторията за дигитални иновации "Sophia-Lab". Той сподели своя опит в позиционирането на банките в новото технологично време, както и ни разказа за създаването на иновации и за инвестирането в дигитални компании. Засегнахме и новите закони в Европа, които стимулират дигитализирането на сектора. А накрая се опитахме да дадем и прогнози за бъдещето и какво може да бъде уеднаквено в индустрията.

Гостът

Филип е първи вицепрезидент и старши мениджър „Специални проекти“ за финансиране на стартиращи бизнеси в “Уникредит Булбанк”. Участвал е в създаването и изпълнението на различни иновативни проекти и инициативи на банката в България, Италия, Германия и страните от Централна и Източна Европа.

Филип е бизнес ангел, ментор и инвеститор в редица стартъп компании на млади предприемачи. Има няколко магистърски степени – по международни отношения от УНСС, по банково управление от университета „Бокони“ в Милано, както и MBA от “Stern School of Business” на Нюйоркския университет и “London School of Economics”.

НоваториТЕ

НоваториТЕ е ежемесечно предаване за технологии на MOVE.BG, което събира историите на български предприемачи от целия свят и разкрива движещите сили зад успеха на техните компании. Всеки епизод разказва за една конкретна индустрия през перспективата на успешни български предприемачи в нея.

НоваториТЕ  е част от EDIT (Economic Development via Innovation and Technology): една програма на MOVE.BG в подкрепа на дигиталния бизнес. Анализираме световни и локални тенденции, дискутираме съществуващите проблеми пред стартиращи и млади компании и заедно търсим решения за създаването на среда, която подкрепя иновациите и привлича инвестиции. Работим за насърчаване на взаимодействието между различни представители на дигиталния бизнес, обмена на опит и идеи и изграждането на една съвременна дигитална екосистема.

Заедно променяме България!

Автор
още по темата

още от Решения за България: Digital