Германия издаде първите си зелени облигации в ключов момент за борбата с климатичните промени

Настоящата емисия е пореден знак от страна на Берлин в подкрепа на поемането по зелен път, в момента когато ЕС подготвя своята програма за възстановяване.


От Марин Маринов, публикувана на 4 септември 2020

Германия пусна за първи път в своята история “зелени” държавни облигации, като пласирането на емисията протече при изключително голям интерес. Федералната република получи заявки за над 30 милиарда евро “зелен” дълг -  или повече от двоен интерес спрямо оповестената преди дни обща сума на емисията за 2020 година от 12.7 милиарда евро.

С излизането на пазара Германия набра първоначално 6.5 милиарда евро, а до края на годината ще пусне още една емисия, като по този начин се очаква Берлин дс измести настоящия лидер при този вид ценни книжа - Париж. Действието на кабинета “Меркел” показва заявката на най-голямата европейска икономика да бъде лидер, както на пазара на зелени облигации, така и в прехода към икономика с нисък екологичен отпечатък. Наскоро страната обяви и икономически пакет от 54 милиарда евро за справяне с климатичните промени.

“Със своя климатичен пакет германското правителство пое по пътя на отделяне на огромни инвестиции за екологични и климатично-щадящи технологии. Финансовата индустрия също може да допринесе за постигането на тази цел. Зелените федерални облигации дават ясен стимул за това: чрез тях ние показваме как зелените и съобразените с промените в климата икономически дейности могат да бъдат прозрачни и предвидими,” сподели Рита Шутер, парламентарен секретар в Министерството на околната среда, опазването на природата и ядрената сигурност.

Защо са важни зелените ценни книжа?

Зелените облигации са специален дългов инструмент, който се характеризира с прозрачност и отчет. Когато една държава взема “традиционен” дълг от пазара, тя поема задължение само да го върне след определен период от време. При зелените облигации получените средства се обвързват с условието да бъдат инвестирани в проекти, намаляващи екологичния отпечатък. Германия ще използва този вид ценни книжа за финансиране на екологични инициативи в пет основни категории :

  • Транспорт;
  • Международно сътрудничество;
  • Изследвания, иновации и информиране на населението;
  • Енергиен сектор;
  • Селско стопанство и биоразнообразие.

Изключително важно и символично при германските зелени облигации е решението те бъдат обвързани с традиционните ценни книжа чрез т.нар. двойна система. Това означава, че държателят на дълга може във всеки един момент да смени зеления инструмент с обикновен. Агенция Moody's оценява това решение като иновативно за дълговия пазар, защото осигурява ликвидност, което пък дава сигурност на инвеститорите да се насочат към зелените финансови инструменти. Според анализатори, решението на Германия е с голям ефект, защото държавните облигации на Федералната република са еталон за най-сигурни дългови инструменти и са с рейтинг ААА. 

Защо е важна стъпката на Германия?

Навлизането на страната на пазара на зелени облигации в Европа идва в ключов момент за развитието на Европейския съюз и на борбата с климатичните промени. В момента отделните държави членки подготвят своите програми за възстановяване, които ще бъдат финансирани със 750 милиарда евро по механизма “Следващо поколение ЕС”. Тази сума ще бъде набрана от финансовите пазари, като част от страните настояват процент от дълга да бъде взет чрез зелени облигации. Насочването на Германия към този вид ценни книжа именно сега е и важен политически знак, защото страната е ротационният председател на Съвета на Европейския съюз. Освен това след броени дни Еврокомисията трябва да представи ревизираната цел за намаляване на емисиите парникови газове до 2030 година - важна крачка към постигането на климатично неутрална икономика до 2050, каквато е целта на комисията “Фон дер Лайен”.

През 2016 година Полша първа емитира зелени облигации, но след смяната на правителството там се смени и линията към тези инструменти. В момента освен Франция важни позиции заемат Холандия и Швеция, като Стокхолм наскоро затвори изключително успешна емисия дълг с двоен интерес от инвеститори към зелените облигации спрямо предлаганата сума. 

България

Сега е моментът за зелен рестарт на българската икономика и преминаването й от ресурсоемки производства към зелени бизнес модели. Средствата от механизма на Европейския съюз за възстановяване след коронавируса “Следващо поколение ЕС”, както и тези от Зелената сделка за Европа могат да помогнат за успешно извървяване на този път. Водени от това разбиране ние в MOVE.BG инициирахме обединение на представители на иновативната екосистема и екологични организации - коалиция “За зелен рестарт” включва “Грийнпийс"-България, WWF България, “Институт Кръгова Икономика” и MOVE.BG.

Коалицията събра над 50 от водещите български експерти от сферите на зелените стартъпи  и иновациите, климата, кръговата икономика, енергията и биоразнообразието и земеделието. Прочетете техните идеи за зелен рестарт на българската икономика и допринесете със свои предложения. Сега е моментът! 

Автор
още по темата

още от Решения за България: Икономика