Тинк-танк ще подпомага развитието на устойчивите финанси и енергетика в България

Саша Безуханова, основател на MOVE.BG, е сред учредителите на Green Finance & Energy Center, който ще работи като аналитичен зелен център.


От МOVE.BG, публикувана на 31 март 2021

Специален тинк-танк ще подпомага развитието на устойчивите финанси и енергетика в България. Green Finance & Energy Center  обединява 30 от топ експертите на България, сред които е и Саша Безуханова, основател на MOVE.BG и ангел инвеститор. Създатели на инициативата са Българска фондова борса (БФБ) и Българска независима енергийна борса (БНЕБ), а MOVE.BG е сред първите организации участници. 

“Основаването на тинк-танка за устойчиви финанси и енергетика е много важна и навременна инициатива на БФВ и БНЕБ, която ще стимулира създаването на валидирани от пазара политики в областите на устойчивите финанси и енергетика и ще фасилитира прилагането на ESG стандартите в бизнес и финансовия сектор в България. Замислен като отворена платформа за диалог и сътрудничество между правителството, финансовите институции, академичната и неправителствена общност и бизнеса, той има всички перспективи да утвърди най-добри практики в областта и да изведе икономиката на страната ни сред водещите в областта на екологичните практики,” сподели Саша Безуханова.

“Радвам се заедно с водещи фигури и експерти в областта да бъда сред учредителите на тинк-танка за устойчиви финанси и енергетика и, вярвам, че с опита си ще допринеса за приносната му работа и за създаване на солидна основа за устойчива икономика и бъдеще в България и на международно ниво.”

Цели на Зеления център

Green Finance & Energy Center ще работи като Зелен център по формата на тинк-танк с две главни теми: устойчиви финанси и устойчива енергетика. Структурата ще стимулира обществения дебат и ще създава мостове със заинтересованите страни. Тинк-танкът ще анализира средата и ще предлага решения включително конкретни политики за насърчаване на зелените финанси. Фокус на аналитичния център ще бъде и въвеждането на практиките за добро корпоративно управление ESG в трите направления - екологична, социална и управление на бизнеса (ESG - Ecology, Social, Governance).

Един от основните стълбове на Green Finance & Energy Center е Хартата за устойчиво развитие на българската икономика, включваща 14 принципа. Сред първите задачи на Центъра са:

  • Промотиране на Хартата;
  • Създаване и поддържане на борсов Зелен индекс, който да стимулира компаниите да въвеждат ESG практиките, както и да отличава тези, които се представят най-добре;
  • Надграждане на кодекса за добро корпоративно управление с аспектите на екологичното развитие и социалната отговорност.

Устойчиви финанси

Устойчивите финанси (sustainable finance), популярни на български език и като зелени, са една от ключовите концепции за реализиране на климатичната неутралност, насочена към финансовия сектор. На европейско ниво се очаква важен пробив след приемането на “Таксономията за устойчивите финанси” на Европейската комисия. Инициативата ще подпомага зелените инвестиции чрез идентифициране и класифициране на икономическите дейности, които се считат за екологично устойчиви. “Таксономията” е един от основните стълбовете за прилагане на Зелената сделка и на зелените цели на европейския механизъм за възстановяване “Следващо поколение ЕС”.

Задължително да бъде използвана “Таксономията” за оценка на предложените проекти в българския план по “Следващо поколение ЕС” с цел осигуряване на успешен зелен преход на българската икономика и общество. Това е една от препоръките в последното становище на инициираната от MOVE.BG коалиция от граждански организации “За зелен рестарт”. Защо това е важно, както и какви са останалите препоръки, научете тук.

Създаваме заедно нашето устойчиво утре!

Автор
още по темата

още от Решения за България: Икономика