Европейски зелени стартъпи създадоха Greentech Alliance

Инициативата свързва и подпомага компаниите, които използват нови технологии, за да възстановят баланса човек-природа и да живеем в по-здрава планета и общество.


От МOVE.BG, публикувана на 4 май 2020

Иновативни зелени стартъпи от Европа създадоха обединение на високотехнологични компании, наречено Greentech Alliance. Инициативата цели да подпомогне бизнесите, които създават нов тип, устойчива икономика: компаниите, борещи се с климатичните промени, опазващи околната среда и работещи за възстановяване на биоразнообразието. В Greentech Alliance има сериозно българско участие: сред създателите на инициативата е българката Любомила Йорданова, основател на берлинския стартъп Plan A, а иновативни български стартиращи компании са сред първите членове на обединението.  Създаването на Greentech Alliance идва в момент, когато в Европа е в активна фаза дебатът за създаване на програма за икономическо възстановяване след коронавируса и мястото на зелените иновации в нея.

Какво прави Greentech Alliance?

Greentech Alliance ще свързва зелени бизнеси в мрежа и ще подпомага своите членове със съвети, свързани с набиране на капитал, излизане на международни пазари, маркетинг позициониране и други важни теми. Консултанти на проекта са водещи инвеститори, журналисти и предприемачи. Саша Безуханова, основател на MOVE.BG и ангел инвеститор, е един от консултантите на Greentech Alliance. Сред научните членове на обединението са Yale OpenLab, Climate-KIC и Potsdam Institute for Climate Impact Research.

Освен Plan A, които предлагат софтуер, помагащ на бизнеси да намалят въглеродния си отпечатък, другите съоснователи на Greentech Alliance са модният стартъп Silfir, проектът за по-чист въздух в градовете Green City, стартъпът за осигуряване на слънчева енергия ecologo, както и проектът за връщане на коледните дървета в природата WunderTree. Членове на обединението са иновативни зелени бизнеси от цяла Европа, включително от България: проектът за умна маска AirLief, стартъпът за биоразградимо фолио Lam`on, проектът за спасяване на популацията на пчелите Pollenity, както и стартъпът за умно управление на водните ресурси ENOVA H2O.

Защо е необходим Greentech Alliance?

Години наред се наблюдават “болезнени некоординирани действия”, както и различни подходи от заинтересованите страни, борещи се с изменението на климата, посочват от Greentech Alliance. Това трябва да се промени, като се постави науката на преден план и се използват фактите за преодоляване на климатичните промени. Затова обединението ще приема за членове само бизнеси, които застават зад науката.

Бизнесите, според Greentech Alliance, са сред основните причинители на климатичната криза, но те могат да бъдат и отговорът за изграждането на една модерна икономика, която не пречи на природата. За тази цел трябва да бъдат подкрепени компаниите, които използват нови технологии, за да създадават иновативни продукти и услуги и които се борят да живеем в една по-добра и здрава планета и общество.

“Днес отбелязваме началото на обединение, което има за цел да свърже всички зелени технологични компании, които поставят планетата преди печалбата и работят усилено върху внедряването на устойчиви принципи в нашата икономика, общество и общности,” посочват основателите на инициативата и допълват:

“Стартирахме този Greentech Alliance, защото знаем, че ще успеем отново да направим нашата планета здрава, само ако си сътрудничим, вместо да се състезаваме. Тази мисия е по-голяма от нас, по-голяма от който е да е  бизнес, по-голяма от която и да е корпорация. Тя изисква координирано разпределение на ресурсите, силна и безпристрастна ценностна система и мощна, многостранна и ангажирана система за подкрепа. С това започваме и по този начин ще продължим да се разрастваме като общност.”

COVID-19 и климатичните промени

В последните седмици водещи европейски политически лидери се обявиха за включването на зелените иновации като задължителна част от плановете за подпомагане на бизнеса и за икономическо възстановяване. Според основателите на Greentech Alliance кризата с COVID-19 не само не трябва да измести фокуса от прехода към зелена и устойчива икономика, но дори напротив - трябва да го засили.

“За старта на Greentech Alliance се свързахме със специално подбрани компании, които наистина са посветени на предстоящото предизвикателство, имат подходящите технологии в ръка и са готови да работят помежду си, за да превърнем постигането на нулев въглероден отпечатък в реалност.

Организацията [на света-б.р.] по време на Covid-19 увеличи решимостта на нашата общност да се бори с изменението на климата и Greentech Alliance цели да засили това движение,” сподели Любомила Йорданова.

Всеки иновативен зелен бизнес може да стане част от инициативата, като попълни формата тук.

Каква е връзката между света след коронавируса и зеленото бъдеще на Европа и защо не трябва да изоставяме зелените технологични иновации, вижте в специалната дискусия на MOVE.BG “THE BIG CHANGE: COVID-19 и климатичните промени.

Създаваме заедно нашето устойчиво утре!

Автор
още по темата

още от Решения за България: Digital