Онлайн дискусия: Войните за национално обединение

Програма “Моята българска история” на MOVE.BG ви кани на 9 декември (сряда) от 16 часа на разговор с Радослав Тодоров, автор на книгата “Във вихъра на Великата война”.


От Моята българска история, публикувана на 7 декември 2020

Годините от подписването на Ньойския мирен договор постепенно се увеличават, но сякаш сянката на разигралите се събития в Първата световна война и непосредствено след нея все още тегне над Балканите.

Българският народ влезе в Балканската война с мисълта не само за постигането на своето обединение, но най-вече с жаждата да помогне на останалите под чужда власт балкански християни. Чувството за гордост и справедливост помагаше на българския войник в трудните моменти в окопите и щурмовете на Одрин и Тутракан, а българската дипломация използваше чистотата на българската кауза, за да защити постигнато на бойното поле в преговорите с Великите сили и съседните балкански държави.

Войните за национално обединение доведоха България до две национални катастрофи и оставиха стотици хиляди души без покрив над главата. Въпреки това заветът на дедите октеква и днес по софийските улици и площади, напомняйки ни за това, че си струва да се борим в името на хуманността.

За този решаващ период от българската история ще си говорим с нашия гост Радослав Тодоров от “Българска наука”, автор на книгата “Във вихъра на Великата война “.

Дискусията ще бъде излъчена на живо във Facebook, а въпросите си към нашия гост може да зададете тук в събитието и като коментар под видеото.

*Гледайте запис от събитието тук.

Моята българска история

Една програма на MOVE.BG в подкрепа на недоктриналния прочит на нашето общо минало. Организираме дискусии, кръгли маса и специални формати, чрез които срещаме доказани български учени и дискутираме важни теми от българската история. Проектът се стреми да предостави един по-различен поглед и разбиране на историята и има амбицията да проследи българската следа в световната история.

Поддържаме и дигитална историческа карта на България, в която всеки един може по-лесен начин да сподели важна история: на рода, на къщата ни, на нашата улица или пък, свързани с по-малко познати, но значими личности, събития и национално значими обекти. Целта е заедно да архивираме и популяризираме добрите примери и нечутите истории от историческото минало на страната ни. 

Сподели история!

Добави в Календар 2020-12-09 16:00:00 2020-12-09 17:00:00 Europe/Istanbul Онлайн дискусия: Войните за национално обединение 20 Serdika Str, Sofia MOVE.BG contact@move.bg
Автор
още по темата

още от Историци и истории