Холивуд нямаше да има такава анимация без България

В началото на годината българинът Владимир Койлазов получи награда от Американската филмовата академия, за каквато не беше и мечтал. На 18 август на плажа във Варна можете да чуете как се извоюва такова признание


От Danya Fuchedzhieva, публикувана на 16 август 2017

Преди точно 20 години в един апартамент в Младост с двама души и един компютър с два процесора започва дейността си фирма, чието име днес е добре познато дори в Холивуд.

През януари 2017 г. тази българска софтуерна компания получи технологичен „Оскар“ за цялостен принос към киноиндустрията. Създателите ѝ, без да е широко известно, са оставили своя отпечатък върху филми като “Аватар”, “Игра на тронове”, “Петата вълна”.

Chaos Group е дело на Владимир Койлазов и Петър Митев. Русенецът Владо е техническият ум, който на практика създава софтуерът за 3D визуализации, използван днес в цял свят в най-различни индустрии. Петър пък е човекът, който прави от разработката на Владо бизнес и пробива пътя на продукта до Холивуд. Първият инвеститор в компанията е бащата на Петър – благодарение на него героите ни се сдобиват с въпросния двупроцесорен компютър.

Откъде тръгва всичко

Владо и Петър се запознават в Софийския, където и двамата следват във Факултета по математика и информатика. Създават Chaos Group много млади, а успехът им е следствие на упорит труд и последователност. Страстта на Владо към компютърната графика и програмирането, зародили се още в ученическите години в кръжоока по програмиране в Русе, е движещата сила в софтуерните разработки на компанията. Той е експерт в теорията на “рендинга” и активен член на общността на програмистите и 3D артистите.

„Точно толкова известен, колкото че почти всеки дизайнер по света е работил с продукти на Chaos Group, е и фактът, че този бизнес води началото си от академични и теоретични разработки в университета“, споделя за ролята на университета в създаването на иновация Иван Димов, професор от института за Информатика към БАН.

Най-известният продукт на Chaos Group е V-Ray

Иновативен софтуер за рендъринг на триизмерни компютърни изображения. В началото софтуерът V-Ray е възприет основно от архитекти като идеалното средство за визуализация на проектите им, а впоследствие е предпочетен и от други индустрии като индустриалния дизайн за автомобили, самолети, рекламата, продуктовия дизайн и т.н. В киното навлиза последно. Много са заглавията на хитови продукции, в които е използван софтуерът на компанията. “Аватар”, "Господарка на злото", "Капитан Америка 2", "300: Възходът на една империя", „Игра на тронове”, „Дедпул” са само част от тях.

През февруари 2017 г. Chaos Group получи голямата награда на Американската академия за филмови изкуства и науки за цялостен принос към киното в категория "Научни и инженерни технологии". Освен че наградата е голямо признание за таланта и трудолюбието на Владо, тя е и първият “Оскар”,  спечелен от българин.

Владо е техническият талант зад успехите на компанията, а Петър обикновено е лицето, която виждаме пред обектива. Изключение правят малко събития. В началото на 2017 г. Койлазов облече смокинг, за да приеме голямото отличие в Холивуд.

На 18 август на плажа във Варна Владо ще обуе джапанки, за да ни разкаже от една нетрадиционна сцена как се създава подобна технология и как да накараш Холивуд да те признае. Мястото на срещата е EDITogether Digital Meets Art.

Контекстът

Инициатвата в част от тримесечно роудшоу, организирано от мрежата за дигитално развитие EDIT (Economic Development via Innovation and Technology) и Google.

Мащабната тримесечна обиколка на страната EDIT on the ROAD стартира с голямо събитие на 18 август във Варна. Националното турне цели повишаване на дигиталната култура и компетенции на местните предприемачи. Роудшоуто EDIT on the ROAD предвижда седем офлайн обучения в седем български града, а паралелно с него екипът на EDIT провежда второ национално годишно проучване на дигиталния стартиращ, малък и среден бизнес в цялата страна. Данните от него ще бъдат представени на заключителна конференция в София през ноември.

Градовете, през които ще мине EDIT on the ROAD са Бургас на 20 август, Стара Загора и Пловдив на 16 и 17 септември, Габрово на 7 октомври, Враца на 21 октомври, Велико Търново и Русе – съответно на 28 и 29 ноември.

Регистрации тук:

MOVE.BG

Автор
още по темата

още от Актуално