Игровизацията като бизнес средство

Използването на техники от игрите е един от успешните начини за привличане на клиенти и изграждане на лоялност в конкурентна среда.


От Tatiana Rehmova, публикувана на 12 юли 2019

Игровизацията навлиза все повече в бизнеса - в рекламата на продукти, в използването на услуги, в създаването на лоялност към дадена марка. Защо обаче започват да се използват игрови елементи в индустриите? Как и защо стават важна част от бизнеса? 

Началото

В историята хората са се опитвали да правят различни задачи по-закачливи, по-мотивиращи и дори забавни, обяснява световнопризнатият експерт по игровизация Ю-Кай Чоу в книгата си “Действаща игровизация”. “Когато малка група хора решават да се състезават на лов, например”, пише авторът, “те сравняват сегашните с предишните си резултати”. Но не само - хората използват принципи от игрите, за да правят различните състезателни дейности по-забавни, привлекателни и приобщаващи. За да имат мотивация участниците пак да участват.

Така игровизацията започва да пробива извън игрите и да навлиза в ежедневието на възрастните хора. Ролята на хобитата се оказва ключови и мост към скока на игровите елементи в работата и бизнеса. 

Един от първите трудове, посветени на навлизането на елементи на играта на работното място, е на “бащата на геймификацията” Чарлс Коонрад от 1984 г. В “Играта на работа” Коонрад изследва въпроса защо хобитата са по-предпочитани от работата: защо, например, хората биха предпочели да отделят време и средства да се занимават повече с любимия спорт, отколкото да отделят това допълнително време за тяхното работно място. 

Коонрад открива пет предимства на хобитата пред работата:

  • ясно определени цели;
  • по-добро отчитане и оценка на резултатите;
  • по-честа обратна връзка;
  • по-високо лично участие в избора на методи;
  • последователна подготовка.

Игровизацията и бизнеса

Едни от първите дигитални форми на вмъкване на игрови елементи с бизнес цели е “застреляй патката”, обяснява Ю-Кай Чоу. Много потребители се излъгаха не един или два пъти да кликнат върху интернет-банера от преди няколко десетилетия, който подтикваше да стреляш по патицата като на игра. 

По-късно сайтовете за електронна търговия, като eBay и Woot.com, приспособиха много принципи на звукозаписната игра, за да направят процеса на пазаруването забавен и привлекателен.

Така както игрите се развиват през вековете, изкуството на правене на нещата “като игра” също се развива, допълва Ю-Кай Чоу. Появата на интернет, големите данни, изкуствения интелект и други подобни технологии развиха значително игровизацията, твърди авторът. Бизнесът вече може да проектира и реализира по-добри игровизационни преживявания, включително сложни и прецизни игрови елементи в най-разнообразни аспекти от живота ни.

През последните години думата “игровизация”, включително чрез англицизма “геймификация”, стана много популярна. Ключова роля в този процес има коренната промяна на индустрията на игрите: тя престана да е насочена към произвеждането на лековати игри за млади момчета, а се насочи към социални елементи. Например, игри като Farmville и Angry Birds привличат интереса и на хората на средна възраст, и на пенсионери. 

Постепенно с навлизането на мобилните устройства и особено на смартфоните хората от всички възрасти станаха фенове на игрите - в градския транспорт играят както деца, така и възрастни. Бизнесът, също видя силата на играта. Компании като King и Glu Mobile успяха да капитализират този бум с многомилионно набиране на капитал от борсата.

Разбира се, не липсват и истории фиаско, които вредят на имиджа на игровизацията, отбелязва Ю-Кай Чоу. Например, Zynga, чийто некачествен дизайн е пример за пълен провал.

Крачката от бума на бизнеса на игри към прилагането (бума) на игрови елементи в различните сектори на икономиката стана възможно след масовото популяризиране на “игровизацията”, твърди Ю-Кай Чоу.  Ключова роля в този процес имат компании като Bunchball и Gamification.co, които брандираха техните услуги с тази екзотична дума. Така се ускори развитието на една изцяло нова индустрия: тази, която дава на мениджъри, маркетолози и продуктови дизайнери инструменти за създаването на ангажираност и лоялност от страната на потребителите.

Как успешно да използваме игровизацията в бизнеса ни?

На 25 юли ще ни гостува Ангел Георгиев, съосновател на платформата Znam.be. Той ще сподели своя опит, както и добри практики за това как игровизацията може да помогне в проектите ни в и в бизнеса. Регистрирайте се за този безплатен уебинар сега. Билетите са ограничени.

Ангел е част от нашия клуб “The ChangeMakers of Bulgaria”.

Двигателите на промяната е проект на MOVE.BG, който идентифицира, свързва и обединява променящите България в национална мрежа. България има таланти, които адресират световни предизвикателства. В MOVE.BG искаме да покажем техните лица и да стимулираме промяната от България за света.

Познаваш ли български проекти, които използват игровизацията по иновативен начин?

Посочи променящите!

Стани част от клуба!

Създаваме заедно нашето утре!

Автор
още по темата

още от Решения за България: Digital