Градска джунгла: Компостиране у дома

Учим лесни техники за домашно компостиране – на терасата, в кухнята или в малкия градски двор.

четвъртък, 13 септември
Добави в Календар 2018-09-13 18:30:00 2018-09-13 20:30:00 Europe/Istanbul Градска джунгла: Компостиране у дома 20 Serdika Str, Sofia MOVE.BG contact@move.bg

От МOVE.BG, публикувана на 28 август 2018

Боклук… или плодородна почва, и то в града? Каним ви да погледнем на “отпадъка” като на ценен ресурс и заедно да изработим домашен компостер, който бихте могли да отнесете със себе си! В серия работилници ние от Градски експериментариум и MOVE.BG ви каним да си припомните връзката със Земята, докато обменяме опит, знания и умения за по-свързан и хармоничен живот с околните и природата.

По време на първата ни работилница от поредицата "Градска джунгла", ще презентираме и дискутираме идеи и вдъхновяващи примери как да живеем по-осъзнато в града. Ще разгледаме основни ценности и принципи на пермакултурата през на лесни техники за домашно компостиране – на терасата, в кухнята или в малкия градски двор.

Събитието е безплатно и ще се проведе в две части – теоретична и практическа. За да можем да отговорим на очакванията и въпросите ви, ви приканваме да се регистрирате предварително тук. Ако искате и да си тръгнете с ваш, личен, готов за употреба компостер срещу символичната сума от 5 лв, моля, отбележете желанието си във формата, така че да предвидим нужните материали.

Защо компостираме?

Хранителните “отпадъци”, които обикновено изхвърляме в сивите контейнери, са изключително важен ресурс, от който ние и земята имаме голяма нужда. Добрата новина е, че в домовете си вече произвеждаме всичко необходимо за създаването на плодородна почва, съответно – за по-полезна храна и повече здраве и щастие в градска среда! Заедно ще видим как компостирането е не само простичко ежедневно действие, част от разделното събиране на “отпадъци”, но и жест на осъзнато и позитивно отношение към природата, хората и средата, в която живеем.

Чрез серията от работилници целим да съберем и сплотим общност от хора, търсещи алтернатива на забързания, консуматорски живот. Заповядайте, за да открием, разменим и приложим повече добри практики за устойчив начин на живот, отговарящи на личния ни ритъм. И след първата ни среща всеки ще може да се включи в онлайн общността, където заедно се учим, експериментираме, споделяме опит и примери от света и у нас.

За пермакултурата:

Грижа за земята, грижа за хората и споделяне на изобилието са трите прости етики, върху които стъпва начинът на живот, наречен “пермакултура” или “вечноделие” – любимият ни превод на български език. Философия, дзен, устойчиво земеделие, рециклиране, екология, строителство с естествени материали и какво ли не още – всичко това е част от науката на пермакултурния дизайн. Именно нейната комплексност и холистичен подход към живота ни припомнят, че всички сме свързани и взаимнозависими – ние, хората и цялата ни заобикаляща среда. Тя е онова напомняне, че аз съм добре само когато и останалите около мен са добре, включително и природата.

Автор
още по темата

още от Градска джунгла