Кой е лъворог?

С отговора на този въпрос въведохме гостите на EDIT4Tomorrow в динамичния контекст на българската дигитална стартъп екосистема


От Саша Безуханова, публикувана на 28 ноември 2017

Ваши превъзходителства, дами и господа министри, представители на европейски и български институции и на академичната общност, скъпи дигитални предприемачи, приятели,

Организирахме конференцията EDIT4tomorrow, за да стимулираме в навечерието на българското председателство на Съвета на ЕC разговора за подкрепата и измеренията на дигиталната икономика.

Дигиталната свързаност променя всеки аспект на живота ни, променя аксиомите, на които ние градим света си. Тя променя изцяло не само икономическия, но също политическия и социалния процес, както и всеки от нас в личен план.

Ние живеем в нов ритъм заради дигиталната свързаност.

Днес онлайн в рамките на една минута се разменят 156 милиона имейли, осъществяват се 900 000 login-a, 452 000 Tweet поста, има 3,5 милиона търсения в Google, 342 000 сваляния на iOS апликации, 4,1 милиона гледания в YouTube и онлайн покупки за 751 щатски долара. Всеки ден колективното знание в мрежата се удвоява.

Този нов свързан свят изисква нови технологични решения за обмен, анализ на данни и системи за сигурност. Все по-активно се използват продукти за изкуствен интелект, добавена реалност и 3D принтиране. Утвърждават се нови модели за бизнес и живот в среда на споделена и on-demand икономика. Те използват отворени платформи, виртуални пари и системи за лоялност. Развиват се институционални системи с отворени данни. Финансират се бизнеси и каузи с краудфъндинг кампании.

Това е една изцяло нова реалност и дигиталната икономика я обслужва. Тя обхваща всеки бизнес и обществен процес и търси своите технологични решения и регламенти.

Такъв тип продукти и решения развиват българските стартъпи.

Според данните от изследването InnovationShip I Digital 2017, 31% водещи технологични решения за облачни технологии и също толкова в областта на машинното обучени, в тази на свързаните устройства са 23%. Приложно-програмни интерфейси (APIs) развиват 36%, анализ на големи масиви от данни – 31%, а блокчейн технологии – 8%.

Създателите им далеч не са концентрирани само в София – тримесечното ни турне EDIT on the ROAD го доказа.

Те са българските лъворози, новатори и експериментатори, модерни хора, разбиращи и създаващи бъдещия свят. Те работят в коуъркинг пространства, споделят опит в неформални тематични общности, учат онлайн от водещите в бизнеса и създават свои бизнеси със заявка за успех на световни пазари. 78% от българските стартиращи компании работят на международни пазари. Те са хора на света и избират за свои съюзници в успеха най-добрите от света. В 31% от българските стартиращи компании работят чужденци.

Много от тях са в залата днес или гледат конференцията ни онлайн.

 

 

 

 

Аз съм щастлива да ви познавам, млади приятели – носители на бизнес културата на новото време, и заедно с екипа на EDIT да допринасяме за успеха и утвърждаването на бизнес-идеите ви.

Именно лъворозите – българските стартиращи иновативни компании, са тези, които носят заряда да сменят индустриалния портрет на България от „ишлеме-икономика“ в икономика с висока добавена стойност.

Те са капитал не само за държавата ни. Те принадлежат към армията новатори на Европа (над 50 000 стартиращи компании в Европа) и заедно ежедневно градят новия образ на икономически модерна Европа, която с тяхната колективна енергия и капацитет има всички предпоставки да бъде световен хъб за дигитални иновации и решения за трансформиращия се свят, в който живеем.

Европа е призвана да играе тази водеща роля. Защото културата на новото времекултура на свързаност, обмен и споделяне, която се утвърждава в дигитално свързания свят днес, е дълбоко кодирана в ценностите на политическия и икономически съюз, към който принадлежим, от самото му създаване през 1992 в Маастрихт.

И ако именно дигиталната свързаност и демократизацията на достъпа до информация са сред предизвикателствата, високо в дневния ред на Европа и света, то тази нова среда открива несъизмерими с досегашния ни колективен опит възможности да създаваме общи решения за икономически просперитет, сигурност и индивидуален успех. За живот в свят с отворен код и достъп, свят на споделяни ресурси и знание.

За да го постигнем, е нужно да разбираме и подкрепяме културата на новото време, да дадем път на носителите ѝ – тези млади хора, за които говоря днес, провокиращи утвърдените модели и трасиращи пътя на новото време. Те създават решенията за киберсигурност, които адресират провокациите на заинтересованите Европа да не е силна и единна, те създават платформите за споделено знание и образование, заменящи дидактичните формати; решения за космоса и ефектите от климатичните промени; те утвърждават нови колаборативни бизнес модели, в които конкуренти и клиенти участват в развитието на продукта им и споделят печалбата с тях.

Те са смели и отговорни, защото градят света, в който ще живеят утре.

Те са тук, в София, в Берлин, в Лисабон, в Барселона, в Осло, във Варшава. Те са Обединена Европа, защото националните граници отдавна не са рамка за идеите и бизнесите им.

И ако искаме като Европейски граждани да се възползваме от потенциала, който тези смели новатори носят, то трябва да надмогнем тясно националните си и корпоративни интереси и да работим заедно – бизнес, наука, корпорации, национални и европейски институции, мрежи за иновативна икономика, за това дигиталното знание да е достъпно за всеки на всяка възраст, да създаваме ефективна среда за среща и бърз трансфер на научните разработки в бизнеса и надеждна защита на авторското право в Европа, да създадем достъпни за ползване от всеки отворени системи за електронно управление.

Европа има добри инициативи в тази посока. The digital skills & jobs coalition, DIH, JRC, всички аспекти на политиките за единен цифров пазар, са само част от тях. Нужно е обаче процесът да бъде ускорен и аз вярвам, че ефективната работа в рамките на българското председателство на Съвета на Европейския съюз ще има реален принос.

Затова и избрахме да посветим разговора по време на днешната ни конференция на това как от България ние можем да допринесем за бъдещето на Европа чрез подкрепа на иновативния бизнес и неговите носителиДа погледнем на възможностите, които дигиталната икономика дава отвъд измеренията на България, на Българското председателство, отвъд Европа, отвъд икономиката сама за себе си .

Иска ми се в края на днешния ден да си тръгнем с разбирането за това, че дигиталният бизнес отдавна вече не е ИКТ индустрия, а платформа за решаване на предизвикателствата на новото време. Той е неутралният мост за политическото сътрудничество в Европа и също с тези, които вървят към Европа.

И с още по-голямо внимание и готовност за подкрепа да разпознаем тези, които днес създават канавата на утрешна икономически просперираща Европа – българските лъворози и хилядите смели в идеите си и убедени в знанието си момичета и момчета на континента, които днес стартират своите бизнеси в коуъркинга на съседната улица с убеденост, че са сътворци на новия свят. И те са.

MOVE.BG

Автор
още по темата

още от Решения за България: Digital