Няма ваксина, която да ни предпази от една болна планета, заяви Макрон

Политически лидери и експерти от цял свят се събират в Марсилия за важния международен конгрес по биоразнообразие.


От Марин Маринов, публикувана на 3 септември 2021

Борбата с климатичните промени трябва да върви заедно с борбата за спасяване на нашата природа - спиране на загубата на биоразнообразието и възстановяването на застрашените растителни и животински видове. Това заяви френският президент Еманюел Макрон при откриването на Международния конгрес за защита на природата и природните ресурси в Марсилия.

Деветдневното събитие във Франция е първата голяма световна среща, посветена на кризата в природата след началото на Ковид пандемията. От 3 до 12 септември в Марсилия се намират над 1400 делегати, които обсъждат проблемите на биоразнообразието и връзката им с климата. Конгресът се организира от Международния съюз за защита на природата и природните ресурси (IUCN). Глобалната инициатива за спирането на загубата на биоразнообразието Leaders' Pledge for Nature, част от която е и MOVE.BG, ще представи на форума в Марсилия призив към политиците от цял свят за поемането на ясен ангажимент за спиране на кризата в природата.

Има ли ваксина за болната природа?

Форумът в Марсилия има няколко основни теми, сред които са подпомагането на застрашените от изчезване растителни и животински видове, етичните правила при развитието на биотехнологиите и уроците от Ковид пандемията.

"Не съществува ваксина, която да ни предпази от една болна планета Земя," сподели домакинът на събитието Еманюел Макрон и допълни:

"Климатът, природата и човечеството са неразделими. Борбата с климатичните промени и с дерегулацията на свързани с климата дейности са неразривно свързани със защитата на растителните и животинските видове и с възстановяването на биоразнообразието."

Макрон обеща създаването на европейски правила, които забраняват неконтролируемата употреба на пестициди, нанасящи последици върху местообитанията. Френският президент се обяви и за мерки за защита на океаните, голяма част от които не попадат под националната юрисдикция на никоя държава и там се извършват мащабни търговски и риболовни дейности, застрашаващи растения и животни. 

Макрон съобщи, че след няколко месеца Франция ще организира специален международен форум за океаните, One Ocean Summit, подобен на този за Земята от януари - One Earth Summit, когато 70 държави поеха ангажимент да обявяват поне 30% от сушата и от техните териториални води за защитена територия.

"Трябва да променим търговските си политики, така че те да са в съзвучие с нашите климатични цели и с мерките ни за възстановяване и опазване на биоразнообразието," заяви още Макрон.

Сред участниците в Марсилия са и редица ръководни кадри от Европейския съюз, които наблегнаха на значението на зеленото възстановяване от пандемията, както и на изпълнението на основната цел на Европейския зелен пакт (Зелената сделка) - превръщането на Европа в първия климатично неутрален континент до 2050 година. Настоящите месеци са изключително важни за постигането на тази задача, посочиха европейските представители, защото в момента започва мащабната програма за възстановяване на ЕС от коронавируса с водещи акценти зеления и дигитален преход.

Франс Тимерманс, изпълнителен заместник-председател на Европейската комисия, отговарящ за Зелената сделка, наблегна на нуждата от цялостен подход, за да бъдат успешни политиките за защита на природата.

"Нашата природа страда, океаните и горите са в тежко състояние. Да посадим просто много дървета не е същото, като да имаме една здрава гора. Управлението на горите означава управление на цялата екосистема. Това е пътят за възстановяване на биологичното разнообразие" заяви Тимерманс.

Сред обсъжданите теми в Марсилия е и ролята на финансите, включително въвеждането на политики за насърчаване на позеленяването на публичните и частните инвестиции. Именно т.нар. устойчиви финанси (sustainable finance) се очаква да имат ключова роля при борбата с климатичните промени и загубата на растителни и животински видове. За да имат те успех, обаче е необходимо да сменим призмата, през която разглеждаме кризата в глобалното затопляне и тази в околната среда, смята Кристин Лагард, изпълнителен директор на Европейската централна банка (ЕЦБ).

"Климатът и биоразнообразието са двете страни на една и съща монета - жизненоважно е да гледаме на двата процеса заедно," сподели Лагард.

Защо е важен форумът в Марсилия?

Срещата във Франция е най-големият форум преди важната конференция на ООН в Китай COP 15 след няколко месеца, когато се очаква да се изработи световен план за възстановяване и опазване на биоразнообразието, подобен на Парижкото споразумение за климата. Документът ще бъде основната световна програма за защита на природата в следващите десетилетия - т.нар.2020+ период (post-2020 period). В Марсилия ще се обсъжда създадената чернова на документа за COP 15 в Китай, която предизвика недоволство от редица международни организации и учени заради слабите си амбиции.

Глобалната инициатива за спирането на загубата на биоразнообразието Leaders' Pledge for Nature, част от която е и MOVE.BG, ще представи на форума в Марсилия призив към политиците от цял свят за поемането на ясен ангажимент към нашата природа за периода 2020+. Призивът включва и конкретни предложения за мерки, които да спрат загубата на растителни и животински видове до 2030 година, както и да започне процесът на възстановяване на биологичното разнообразие.

Гледайте представянето на призива на неправителствените членове на Leaders' Pledge for Nature на 7 септември от 13:45 часа. Регистрирайте се тук. Следете и каналите на MOVE.BG във Facebook и Twitter за повече информация.

А в България?

Намираме се броени седмици преди най-важната среща за климата на световно ниво - Конференцията на ООН COP 26 в Глазгоу, организирана от Великобритания в партньорство с Италия. На форума всяка държава трябва да представи своя план за борба с климатичните промени.

Как се подготвя България и каква позиция ще защитава страната ни?

Гледайте специалната ни конференция "Пътят към COO 26: изборът на България", която в MOVE.BG организираме заедно с Посолството на Великобритания и Посолството на Италия в България. Запазете своя безплатен билет за този важен разговор чрез линка тук. Очакваме ви онлайн на 28 септември от 10:30 часа.

Автор
още по темата

още от Градска джунгла