В навечерието на изборите експерти и политици обсъждат енергийния преход в България

На 29-ти март инициираната от MOVE.BG коалиция "За зелен рестарт" поставя важната тема за енергийната трансформация на специална предизборна дискусия.


От МOVE.BG, публикувана на 15 март 2023

Гледайте пълен запис на дискусията във видеото или тук.

България изпитва сериозни предизвикателства по ключови аспекти на енергийния преход, което застрашава развитието и просперитета на страната ни. Сред тях са сериозният проблем с енергийната бедност, която обхваща почти 28% от българските домакинства, изоставането на страната ни в създаването на енергийни общности, както и рискът да загубим 1,6 милиарда лева, предвидени за развитието на бизнеса и хората в трите въглищни региона - Стара Загора, Перник и Кюстендил. 

Затова в навечерието на извънредните парламентарни избори - на 29-ти март от 09:00 часа - инициираната от MOVE.BG коалиция “За зелен рестарт” организира специална онлайн Кръгла маса “Мисия Енергиен преход: Решения от експерти и политици”. На нея водещи български специалисти заедно с кандидати за народни представители от основните партии ще търсят решения, чрез които да бъде подпомогнат преходът към по-чиста, по-евтина и по-достъпна енергия в България. 

По време на събитието ще бъде представен и специален доклад с над 100 препоръки за подпомагане на енергийната трансформация на България. Препоръките бяха дадени от 50 от водещите български експерти, събрани преди месец от Коалиция “За зелен рестарт”.

Водещ на Кръглата маса: Саша Безуханова, основател на MOVE.BG и инициатор на Коалиция "За зелен рестарт". 

Участници-експерти

  • Балин Балинов, координатор кампания “Енергийни решения”, “Грийнпийс” - България
  • Апостол Дянков, ръководител програма “Климат и енергия”, WWF България
  • Георги Стефанов, експерт по климат и енергия

Участници-политици

  • Венко Сабрутев, ПП-ДБ
  • Жечо Станков, ГЕРБ-СДС
  • Станислав Анастасов, ДПС
  • Таско Ерменков, “БСП за България" 
  • Искра Михайлова, "Възраждане" (tbc)

Кръглата маса “Мисия Енергиен преход: Решения от експерти и политици” започва на 29-ти март онлайн в профилите на MOVE.BG във Facebook (линк тук) и YouTube (линк тук).

Още за инициативата "Мисия Енергиен преход" можете да научите тук. Повече за Коалиция "За зелен рестарт" можете да прочетете тук.

Мисия Енергиен преход: защо е необходима?

България изпитва сериозни предизвикателства по ключови аспекти на енергийния преход: преходът към по-евтина, по-достъпна и по-чиста енергия.

Производството на електрическа и топлинна енергия от въглища допринася за над 90% от емитираните парникови газове в енергийния сектор у нас. За разлика от държавите в Европа, в България делът на въглищната енергия продължава да бъде водещ в енергийния микс, а в последната година, дори и нараства. В същото време, цените на енергията продължават да бъдат изключително високи и непосилни за голяма част от българските домакинства и бизнес.

България продължава да бъде държавата в Европейския съюз с най-голям брой енергийно бедни домакинства - почти 28% от семействата у нас не могат да отопляват жилищата си до необходимите за здравето им градуси през зимата.

За разлика от редица държави в Европа, в България все още липсват визия и политики в подкрепа на развитието на енергийни общности от възобновяеми източници: именно тези общности са ключова елемент от енергийните политики в Европа, защото те спомагат за демократизиране на енергийната система, като овластяват хората да бъдат освен потребители и производители на енергия.

Не на последно място, България е на път да изгуби почти 2 милиарда лева от Фонда за справедлив преход, които са предназначени за намирането на нова и по-добра формула за развитието на трите въглищни региона - Стара Загора, Перник и Кюстендил. Преди броени месеци изгубихме 200 милиона лева заради забавянето на териториалните планове за справедлив преход, а сега сме път да изгубим още 1,6 милиарда лева от този Фонд заради обвързването на тези планове с предоговарянето на реформата за декарбонизация в Националния план за възстановяване и устойчивост.

Затова Коалиция "За зелен рестарт" избра да постави на специален предизборен дебат именно тези три теми - преодоляване на енергийната бедност, развитие на енергийни общности и бъдещето на въглищните региони.

Кръглата маса “Мисия Енергиен преход: Решения от експерти и политици” започва на 29-ти март онлайн в профилите на MOVE.BG във Facebook (линк тук) и YouTube (линк тук).

Автор
още по темата

още от Градска джунгла