MOVE.BG събра 55 експерти в подкрепа на зеленото развитие на София

Водещи специалисти от различни сфери генерираха конкретни идеи за зелената трансформация на столицата, които предстои да бъдат обобщени в доклад и да бъдат предоставени на управляващите.


От МOVE.BG, публикувана на 31 януари 2024

MOVE.BG събра крос-дисциплинарна група от експерти в специален формат за дефиниране на практически решения за устойчивото развитие на Столична община. На 30 януари в “Мисия Зелена София: подготвени за бъдещето” се включиха 55 специалисти от различни сфери: представители на Столична община и на Столичния общински съвет, експерти от гражданските организации, представители на централното правителство, експерти от сферите на науката, бизнеса и финансовия сектор. Участниците генерираха идеи в подкрепа на зеленото развитие на столицата в пет ключови направления: управление на зелената трансформация, развитието на възобновяемата енергия, ролята на градското планиране, включването на бизнеса, подготовката на гражданите и подобряването на комуникацията. Екипът на MOVE.BG ще обобщи идеите на експертите в доклад, който ще бъде представен на Столична община и на заинтересованите страни, включително на бизнеса и на гражданите. 

Повече от три години MOVE.BG работи в подкрепа на системни решения за устойчивото развитие на България с разбирането, че зелената трансформация е ключова за пълноценно развитие и за подобряване на живота в страната. Саша Безуханова, основател на MOVE.BG, сподели по време на  “Мисия Зелена София: подготвени за бъдещето”:

“В София живее над 20% от населението на страната. В града се произвеждат 40% от БВП на страната. Осигуряването на условия за здравословна и продуктивна среда за живот са ключови не само за бъдещето на града, но и на страната ни. 

В MOVE.BG вярваме, че основен приоритет за осигуряване на благоприятна среда за развитие на града ни трябва да бъде зелената трансформация на хоризонтален принцип, която включва екологични норми и знание във всички дейности и институции. 

Защото зеленото развитие вече не е само екология, само управление на отпадъците или грижа за почистването на парковете. Зеленото развитие е интегрална програма, която включва промяна на икономиката с въвеждане на кръгови практики, развитие на енергийни общности и овластяване на гражданите, въвеждане на природно-базирани решения, проактивно подпомагане на зелените иновации, развитие на устойчиви финанси.

С това разбиране събрахме за дискусия водещи експерти от различни области на наука, местно и централно управление, бизнес и природозащитни организации и заедно формулирахме практични решения, които да послужат за адаптация на управленския модел в София и за практични проекти.”

Саша Безуханова, основател на MOVE.BG, открива събитието "Мисия Зелена София: подготвени за бъдещето", 30-ти януари.

Подготвени за бъдещето

Инициативата на MOVE.BG “Мисия Зелена София: подготвени за бъдещето” цели, от една страна, да подпомогне зелената трансформация на Столична община, тъй като столицата изпитва редица дългосрочни предизвикателства, свързани със забавените през годините мерки за борба с климатичните промени и за подготовка за посрещане на техните проявления: например, замърсеният въздух, забавеното развитие на енергийни общности за ВЕИ енергия, проблемите с адаптацията към проявления на климатичната криза като горещини, наводнения и безводие. От друга страна - “Мисия Зелена София: подготвени за бъдещето” поставя темата за общините и тяхната ключова роля в прилагането на мерките за зелено развитие, като поставя фокус върху Столична община, която традиционно е възприемане за модел на местно ниво у нас. 

По време на събитието бяха разгледани пет ключови теми пред зеленото развитие на София, като за всяка тема беше сформирана крос дисциплинарна група от експерти:

  • Подготвени институции: ролята на хоризонталния подход - с модератор Саша Безуханова, основател на MOVE.BG
  • Подготвена енергийна система: ролята на възобновяемата енергия - с модератор Георги Стефанов, експерт по климат и енергия
  • Подготвена градска среда: градското планиране и природно-базираните решения в града - с модератор с арх. Любомир Георгиев, създател на “Екипът на София”, съветник на кмета на Столична община
  • Подготвени заедно: ролята на бизнеса в зеления преход на София - с модератор доц.д-р Марина Стефанова, преподавател в Стопанския факултет на СУ
  • Подготвени граждани: възпитаване на гражданска култура за зелен живот в условията на променен климат, комуникационни рискове и решения - с модератор на Адрияна Михайлова, създател на Imp-Act Agency

Идеите от петте групи ще бъдат обобщени от екипа на MOVE.BG в специален доклад. Докладът ще бъде разпространен до заинтересованите страни, свързани със зеленото развитие на София, както и до останалите общини в България, тъй като разгледаните теми по време на събитието са универсални за местната власт в България и нейната подготовка за справяне с климатичната криза и с реализиране на възможностите на зелената трансформация.

Разгледайте албум със снимки от събитието тук.

Мисия Зелена София

Една инициатива на MOVE.BG в подкрепа на устойчивото развитие на София и на въвеждането на хоризонтален подход към климатичните политики на общинско ниво в България. 

Преди местните избори инициираната от MOVE.BG Коалиция “За зелен рестарт” изпрати отворено писмо до кандидатите за кмет и общински съветник с настояване Столична община да превърне зелената трансформация в основен приоритет за развитие на София. Научете още тук. През ноември Коалицията настоя и за създаване на длъжност за координиране на зеленото развитие в София - заместник-кмет по климатични политики и зелена трансформация. Прочетете още тук.

Научете още за зелените инициативи на MOVE.BG тук.

Автор
още по темата

още от Градска джунгла