MOVE.BG продължава с подкрепата си за иновативната стартъп екосистема

През октомври програма EDIT организира поредните специализирани обучения за ангел инвеститори в партньорство с CEO Angels Club и със съдействието на ESIL.


От МOVE.BG, публикувана на 30 октомври 2019

MOVE.BG продължава с подкрепата си за развитието на българската инвеститорска култура и среда. Програмата ни в подпомагане на дигиталните бизнеси и иновативната стартъп екосистема EDIT организира две специализирани инициативи с помощта на пан-европейската мрежа Early Stage Investing Launchpad (ESIL). Първото събитие - практически уъркшоп за оценка на инвестициите - се проведе в партньорство с CEO Angels Club и даде възможност на инвеститори от София да се срещнат с един от най-успешните ангели в Европа и САЩ Бриджит Бауман. Обучението беше последвано от ESIL Open Day - среща разговор на г-жа Бауман с водещи жени инвеститори, организирана от Саша Безуханова, основател на MOVE.BG.

С двете инициативи общо реализираните проекти на MOVE.BG и ESIL за тази година стават четири и затвърждават успешното партньорство на организацията с пан-европейската мрежа. 

„Партньорството на MOVE.BG с ESIL е много важно, защото ангел инвеститорската култура в България е много млада и все още не е достатъчно развита. Тя се нуждае от инициатива като този уъркшоп, които да подкрепят изграждането на умения и знания и по този начин да развием иновативната екосистема в страната “, обясни г-жа Безуханова, която е ангел инвеститор и local leader на ESIL за България.

„През 2015 г. MOVE.BG създаде EDIT - програма, която работи за икономическото развитие на България чрез иновации и технологии. Вече четири години успяваме да създаваме успешно връзки и диалог между различните заинтересовани страни в предприемаческата екосистема: основателите, инвеститорите, ангели и европейските партньори. “

Саша Безуханова.

Уъркшопа

Бриджит Бауман е бизнес ангел с над 200 сделки и редица успешни exit-и. Тя е създател на идеята за трансформирането и демократизирането на ангел инвестирането в достъпен и скалируем клас актив. Г-жа Бауман е основател на GoBeyond Early Stage Investing - финансово-технологична компания за ангелско инвестиране. Проектът оперира в Европа, САЩ и държавите от Близкия изток.

“Бъдете готови да загубите всички инвестирани пари, защото ангелското инвестиране е високо рисково начинание,” сподели г-жа Бауман пред местните ангели и допълни:

“Успешните бизнес ангели създават портфейли, които имат от 10 до 12% възвръщаемост на годишна база.”

Обучението, озаглавено “Due Diligence and Company Valuation Workshop for Investors”, предостави информация от първо лице за успешния процес на инвестиране в стартъпи, както и какви са работещите практики за проверка преди сключване на договор с компаниите.

Първата част на лекцията беше фокусирана върху основните правила при инвестиране и как да се планира успешен инвестиционен цикъл. Г-жа Бауман сподели:

 • Как се разработва успешна инвестиционна стратегия;
 • Какви са източниците на инвестиции;
 • Какви са стъпките в една инвестиция;
 • Как да се управлява правилно инвестицията;
 • Кога е подходящият момент за излизане от компанията (exit).

Бриджит Бауман.

Във втората част на уъркшопа г-жа Бауман даде важна информация за процедурата за надлежна проверка преди инвестиране и как тази стъпка да се извърши успешно.

„За стартиращите компании дължимата проверка служи да се определи дали има достатъчно„ зелени светлини “и дали„ червените светлини “са управляеми“, отбеляза лекторът..

Due Diligence включва оценка на осемте компонента на успешен стартъп, допълни г-жа Бауман:

 • Съвет и акционери;
 • Иновации и продукт;
 • Достъп до пазара;
 • Мащабируемост и защитимост;
 • Бизнес модели и финанси;
 • Оценка и условия;
 • Изходна перспектива;
 • Екип и ценности.

Всички осем компонента са важни, но ангелите трябва да намерят отговор на поне три основни въпроса, свързани със стартиращия екип и стойности, обясни г-жа Баман:

 • Предприемачески ли е екипът?
 • Екипът работил ли е преди и „оцелял“ е предизвикателствата и допълва ли се?
 • Споделят ли инвеститорите и екипът сходни ценности и стилове на комуникация?

Всички ангелски инвеститори биха могли да получат достъп до информационния инструментариум на ESIL и да намерят повече информация, припомни лекторът.

На 18 октомври г-жа Бауман участва и в ESIL Open Day - специална среща с водещи български инвеститори жени, организирана от Саша Безуханова. Г-жа Бауман сподели важни идеи и даде ценна информация затова как жените инвеститори да пробият успешно в доминираната от мъже сфера. Г-жа Бауман е основателка на Rising Tide Europe - световно движение, което обединява 160 жени от 5 континента с цел подобряване на иновативната ангел инвеститорска среда.

EDIT

Програма в подкрепа на дигиталния бизнес. Анализираме световни и локални тенденции, дискутираме върху съществуващите проблеми пред стартиращи и млади компании и заедно търсим решения за създаването на среда, която подкрепя иновациите и привлича инвестиции. Работим за насърчаване на взаимодействието между различни представители на дигиталния бизнес, обмена на опит и идеи и изграждането на една съвременна дигитална екосистема.

Програмата EDIT на MOVE.BG провежда ежегодното и единствено по рода си изследване на стартъп екосистемата в България Innovation Ship. Програмата организира и поредица от специализирани уебинари, които дават ключови познания за развитието на дигиталните бизнеси.

Създаваме заедно нашето иновативно утре!

тагове
Актуално,
Автор
още по темата

още от Решения за България: Digital