Ангелското инвестиране e ключово за развитието на стартъп екосистемата

MOVE.BG и CEO Angels Club организираха първото специализирано обучение за ангел инвеститори в България “Foundations & Secrets of Angel Investing”.


От Марин Маринов, публикувана на 18 април 2019

Знанието какво представлява ангелското инвестиране и как то може да помогне на иновативните бизнеси са ключови за развитието на стартъп екосистемата в България, около това виждане се обединиха участниците в първия по рода си уъркшоп за ангел инвеститори у нас. Събитието, Foundations & Secrets of Angel Investing, беше организирано от MOVE.BG и CEO Angels Club, в партньорство с пан-европейска мрежа Early Stage Investing Launchpad (ESIL). Основен лектор беше Ан Лебретон-Уолф, една от водещите и утвърдени ангел инвеститори в Европа, която запозна участниците с основите и тайните за успешната подкрепа на стартиращи компании.

Инвеститорите в уъркшопа бяха специално приветствани от Луиджи Амати, председател на Metagroup, който наблегна на нуждата от подобни образователни инициативи, където ангел инвеститорите се обучават и опознават.

“Ангелското инвестиране се развива устойчиво в последните години в Европа, благодарение на инициативи, които свързват инвеститорите. Имаме нужда от хора и организации, които са постоянни в подкрепата си за стартъп екосистемата, които вярват в идеята за ангелското инвестиране и привличат все повече инвеститори към нея,” сподели г-н Амати.

Участниците в семинара бяха запознати в детайли с европейските и световни практики за инвестиране в стартиращи компании. Те разбраха как трябва да се подкрепят иновативни стартъпи и какви са успешните пътища към устойчиви бизнес модели. По време на първата част на уъркшопа г-жа Лебретон-Уолф обясни в дълбочина особеностите на инвестиционния цикъл: как се развива успешна стратегия за инвестиране в стартъпи, как се избира в кои компании да се инвестира, как се управлява инвестицията и как се излиза от нея.

Втората част от уъркшопа се съсредоточи върху ключовите особености на правенето на сделка. Ангел инвеститорите трябва да разбират разликата между matchmaking и dealmaking, обясни г-жа Лебретон-Уолф. Първият процес се отнася до свързването на инвеститори и предприемачи, докато вторият представлява конкретизиране и превръщане на общите интереси в една/няколко инвестиции. Една добра инвеститорска сделка включва:

  • взаимно разбиране от двете страни;
  • прилагане на възможно най-добрия финансов инженеринг за конкретния бизнес;
  • съгласие как ще се измерват резултатите;
  • стимули, които са свързани с бизнес-плана;
  • яснота за пътищата за излизане от инвестицията.

“Позицията на ангел инвеститор е много интересна, защото Вие подкрепяте фирмите в техния начален етап, когато те искат да получат менторство и знания как да растат,” сподели г-жа Лебретон-Уолф пред участниците в уъркшопа.

“Наистина Ви окуражавам да участвате в стартъп екосистемата и да подкрепите стартиращите бизнеси, така че те да станат по-големи компании.”

EDIT: Economic Development via Education and Technology

MOVE.BG работи последователно за повишавене на културата и знанието за ангелско инвестиране в България, а уъркшопът е поредната инициатива на програмата EDITна MOVE.BG в подкрепа на иновативната икономика, заяви Саша Безуханова, основател и председател на Борда на организацията.

“Ангел инвеститорската култура е млада в България - да подкрепиш финансово стартираща компания изисква системни знания. Съществена задача е стартъпите да бъдат съпроводени и подкрепени менторски в израстването им и превръщането им в утвърдени и устойчиви бизнеси и излизането им на международните пазари,” сподели г-жа Безуханова, която е local leader на ESIL за България.

“В рамките на системната ни работа в подкрепа на иновативната екосистема и стартиращите бизнеси в България, чрез програмата ни EDIT организираме серия от образователни  форуми за ангел инвеститори. Вярваме, че това ще допринесе за разширяване на мотивацията и инвестиционният ресурс в този най-рисков етап в развитието на една компания.”

Саша Безуханова говори пред участниците в уъркшопа, 17 април, София.

В следващите месеци MOVE.BG и CEO Angels Club ще организират още подобни образователни инициативи за ангел инвеститори, сподели Милен Иванов, основател и председател на Борда на директорите на CEO Angels Club.

“Искам да благодаря на Саша и MOVE.BG, че предложиха да организираме това събитие, което е част от общата ни мисия да образоваме общността. Ангел инвестирането е много интересна и важна част от инвестиционния цикъл и стартъп екосистемата и затова ние трябва да вдъхновим повече инвеститори да бъдат ангели и да им помогнем да разберат какво означава това,” заяви г-н Иванов.

Програмата EDIT на MOVE.BG провежда ежегодното и единствено по рода си изследване на стартъп екосистемата в България Innovation Ship. Програмата организира и поредица от специализирани уебинари, които дават ключови познания за развитието на дигиталните бизнеси.

Създаваме заедно нашето иновативно утре!

Автор
още по темата

още от Решения за България: Digital