MOVE.BG - твоята история е нашата обща история

Представяме Ви един специален разговор за историята, нейното място, роля и значението на съвременния прочит на нашето общо минало.


От МOVE.BG, публикувана на 12 юли 2019

На 11 юли MOVE.BG навърши шест години. По повод рождения ни ден, организирахме една специална дискусия с основателите на “Моята българска история” - проектът на MOVE.BG в подкрепа на разбирането на нашето общо минало. 

От разговора ще научите за значението на обективния прочит на историята, както и за мястото на новите технологии за разбирането на нашата памет. В дискусията участват Саша Безуханова, основател на MOVE.BG и съосновател на “Моята българска история”, съоснователите на проекта Филип Филипов и Михаил Ваклинов, както и Ангел Златков, програмен координатор на “Моята българска история”.

“Решихме в контекста на шестата годишнина на MOVE.BG и четири години след като стартирахме проекта “Моята българска история”, да погледнем към него и да поговорим за историята като мост, и за технологиите, които позволяват историческите факти да достигнат до хората, до тези, които имат интересни исторически концепции,” сподели Саша Безуханова.

“Проектът цели да се запълнят белите петна, да се преодолее доктриналното четене на историята  и да се стимулира разпространението на историята за българи от българи.”

Началото

“Моята българска история” беше създадена с флашмоб на улица “Раковски” в София на рождения ден на Георги Раковски - 2 април. Проектът дава възможност на всеки да сподели своята лична история на нашата интерактивна карта - например, на член от семейството, участвал във войни за защита на България. “Моята българска история” предоставя и специализирано експертно съдържание.

Георги Раковски е една от личностите, които вдъхнови създаването на тази платформа, обясни Михаил Ваклинов. Следвайки неговата мисъл за свободата, решихме да дадем възможност да се напише историята, такава каквато е, а не такава, каквато някой ни казва да бъде, допълни той.

“Моята българска история” е една страница, където всеки може да сподели история, защото историята на нашата държава е историята на всеки един от нас, историята на всеки отделен българин, заяви Филип Филипов.

“Да покажем значението на личната история, oа знаем кои са ни предците, откъде са дошли, в какво са вярвали.”

Ангел Златов допълни:

“Ние с нашето онлайн присъствие искаме да провокираме хората да разкажат, но и да научат нещо допълнително - като прочетат, това което е споделил на картата някой друг. Това е важна първа крачка, за да провокираме интереса им към по-експертно историческо съдържание.”

За участниците 

Саша Безуханова: основател на MOVE.BG и съосновател на “Моята българска история”;

Филип Филипов: съосновател на “Моята българска история”. Филип е завършил с отличие история и политология във Флорида и международни отношения в Централноевропейския университет (CEU). Изследовател на историята на българите от Македония, един от авторите на интернет страница “Библиотека Струмски”, автор на книгата „Великите сили, България и Балканските войни (1910-1913 ) в секретната кореспонденция на Британската дипломация”. Той е, също така, колекционер и реставратор на стара българска музика от началото на XX век.

Михаил Ваклинов: съосновател на “Моята българска история”. Михаил е завършил археология в Нов български университет. В момента работи като главен пиар на Националния исторически музей. Работата му в областта на комуникациите и рекламните стратегии му помага да намери един малко по-различен поглед върху процесите, създаващи история. Увлича се по фотография и реставрация на стари къщи. Един от последните му проекти е каузата за възстановяването на Мемориала на първи и шести пехотни полкове на Софийската желязна дивизия.

Ангел Златков: програмен координатор на “Моята българска история”. Ангел е  завършил специалност “Минало и съвремие на Югоизточна Европа” в Историческия факултет на Софийския университет “Свети Климент Охридски”. В момента е докторант в катедра “История на България” на СУ с тема: “Дипломатическата мрежа на Княжество България в Османската империя 1896 - 1902 г.”. Ангел събира професионално спомени на ветерани от Втората световна война. Интересува се, също така, от природозащита - например, охрана на гнезда на царския орел, както и от колоездене из България. 

Приятно гледане!

Моята българска история - твоята история е нашата обща история!

Сподели я сега!

Автор
още по темата

още от Моята българска история