Науката решава проблеми, vol.15: ДНК - в основата на нашето здраве

В новия брой на „Науката решава проблеми” ни гостува д-р Олга Антонова-лекар генетик и преподавател в Медицински университет-София.


От МOVE.BG, публикувана на 4 април 2019

Какво е ДНК? Защо е толкова важна за човешкия живот? Как е свързана с нашето здраве?

Върху какви проекти, свързани с ДНК работят български учени?

По тези и много други въпроси си говорим с поредния гост на “Науката решава проблеми”  - д-р Олга Антонова. Тя е лекар генетик, преподавател в Медицински университет-София, генетичен консултант и ръководител на научни проекти.

Дезоксирибонуклеиновата киселина (ДНК) е нашето „аз“, закодирано в последователност от четири букви (нуклеотиди), това е нашият код, който ни прави уникални – също като всички останали :).

Всъщност, всички хора сме 99,9% идентични и нашата неповторимост се дължи на нищожния 0,1% от нашето ДНК. Така погледнато – това изглежда незначително, но като се вземе предвид, че човешкият геном е изграден от около 3 милиарда базови двойки – 0,1% се превръща в 3 милиона базови двойки.

Именно в тези 3 милиона двойки, представляващи уникални комбинации, се откриват промените, които ни дават червена коса, вместо руса или зелени очи, вместо сини. Може да се открият вариации, които повишават риска от затлъстяване или други, които намаляват риска от развитие на сърдечно-съдови заболявания.

Различия, които ни насочват към определени болести или пък ни дават повече възможности. Така съществуващите генетични разлики сред пациенти с едно и също заболяване, могат да ни насочат към различна терапия.

И така – всички ние сме повече еднакви, отколкото различни, но едва сега започваме да разбираме колко важни са нашите различия.

Приятно гледане!

Науката решава проблеми“ е предаване на “Българска наука” и MOVE.BG, в която всеки месец гостува учен, който разказва за себе си и своята работа през призмата на това как науката променя живота на хората и разрешава конкретен проблем.

Автор
още по темата

още от Актуално