Зелената трансформация е шанс за положителното развитие на България и Европа, споделиха политици и експерти

Коалиция “За зелен рестарт” и Представителството на ЕК в България организираха специална конференция, посветена на зелената трансформация и борбата с климатичните промени.


От МOVE.BG, публикувана на 6 април 2022

Зелената трансформация е възможност за гарантиране на положителното развитие на България и Европейския съюз, която не трябва да изпускаме. Това споделиха водещи политици и експерти от страната ни и от Европа, които участваха в специалната конференция “Зеленият дневен ред: Нулевите нетни емисии като път към устойчивото бъдеще”, организирана от инициираната от MOVE.BG коалиция от граждански организации “За зелен рестарт” в партньорство с Представителство на Европейската комисия в България

Гостите на форума, сред които представители на Комисията, Европейския парламент, българското правителство и експерти от международни организации, споделиха своите идеи и препоръки за превръщането на борбата с климатичните промени в шанс за икономическо развитие, обществен просперитет и съхранение на нашия общ дом Земята. В конференцията се включиха над 15 участници, сред които Дамяна Стойнова, експерт в екипа на изпълнителния заместник-председател на ЕК Франс Тимерманс, Борислав Сандов, вицепремиер по климатичните политики на Република България, Барна Танцош, министър на околната среда, водите и горите на Република Румъния, Естер Асин, директор на WWF European Policy Office.

Основен акцент на конференцията бяха нулевите нетни емисии, които са в основата на постигането на целите на Европейския зелен пакт (Зелената сделка) - мащабната програма на комисия “Фон дер Лайен” за зелена трансформация на Европа. Сред основните задачи на Пакта са намаляване на парниковите емисии с най-малко 55% до 2030 спрямо нивата от 1990 година, както и превръщането на Европа в първия климатично неутрален континент до средата на века. 

Дамяна Стойнова от Европейската комисия сподели информация както за последните развития по Европейския зелен пакт, така и за най-новата инициатива на ЕК, обявена след началото на руската инвазия в Украйна - REPowerEU, която цели да осигури по-сигурна и устойчива енергия на достъпни цени.

“Зелената сделка беше замислена от самото начало като стратегия за растеж на Европейския съюз, водеща ни към модерна, конкурентоспособна и устойчива икономика и общество. След приемането й, светът беше засегнат от два безпрецедентни шока – COVID пандемията, а през последния месец руската военна агресия срещу Украйна. И в двата случая, Зелената сделка доказа своята гъвкавост и уместност,” заяви г-жа Стойнова.

Отляво надясно: Саша Безуханова и Дамяна Стойнова (на живо онлайн от Брюксел).

По време на форума се обсъдиха няколко важни теми, свързани със зеления преход, които рядко биват поставяни заедно в контекста на борбата с климатичните промени.

“Без да развиваме общо, координирано и дългосрочно темите за енергийния преход, ролята на иновациите и науката, зелената трансформация на икономиката, както и съхранението и възстановяването на биологичното разнообразие, трудно бихме могли да извършим успешен зелен преход,” заяви Саша Безуханова, основател на MOVE.BG и инициатор на Коалиция “За зелен рестарт” и допълни:

“С настоящия форум искаме да покажем не само какви са решенията за ограничаване на ефектите от климатичните промени, а и възможностите, които системната програма за зелена трансформация открива - за нови зелени работни места, качествен живот в умни градове с чист въздух, съхранена природа, осигуряваща допълнителен икономически ресурс и просперитет за хората.”

Новото българско правителство активно работи по няколко зелени инициативи, сред които българската подготовка за приемането на т.нар. пакет “Подготвени за цел 55”, сподели вицепремиерът по климатичните политики Борислав Сандов. Пакетът е специалната законодателна реформа на Европейската комисия в рамките на Зелената сделка за изпълнение на целта за намаляване на парниковите емисии, като основен лост за борба с климатичните промени и ограничаване на глобалното затопляне.

“Всички факти сочат, че времето, което ни остава, за да предотвратим катастрофалните ефекти от промяната в климата, изтича твърде бързо.Последните доклади на IPCC недвусмислено потвърдиха това. Зелена трансформация до 2030 година обаче е възможна. 

Развитието на технологиите за възобновяема енергия и готовността на обществата за промяна са ясен знак за това. Енергийната криза и болезнената зависимост от фосилни горива, която застраши мира и демократичния ред в Европа, не ни оставят друг избор, освен да действаме решително. 

Зелената трансформация изисква фундаментална промяна на нашето мислене и поведение, цялостно преориентиране на националните икономики, промяна в работата на институциите, на бизнеса, на местните общности и гражданското общество,” сподели г-н Сандов и допълни:

“Сега трябват решения, които в идните години ще променят посоката на цялата система. 

Пътят към постигане на нулеви емисии минава през още по-добра свързаност на обществата и през интегрирани подходи за опазване на природното богатство, за по-разумна употреба на ресурсите, за висока ефективност при потреблението на енергия. Икономическият просперитет и благоденствието на нашето общество в следващите години ще са в пряка зависимост от готовността ни за промяна и способността ни да действаме бързо и решително в тази посока.”

Европейската комисията, както и представителствата й по страни, подкрепят активно държавите членки в прилагането на европейските политики за устойчиво развитие, включително Фондът за справедлив преход и Социалният фонд за климата. По първата инициатива България се очаква да получи 1.3 милиарда евро, за да се справи с предизвикателствата от отказа от въглищата като източник на енергия в районите, които са зависими от изкопаеми горива, а по втората - 2.8 млрд. евро в подкрепа на уязвимите групи.

“Европейският съюз ще подкрепи България в нейния преход към чиста енергия. Фондът за справедлив преход ще помогне директно на хората във въглищните райони да намерят по-добре платени и по-сигурни работни места. Едновременно с това, Социалният фонд за климата ще помогне на всички български граждани, които са предприели стъпки към използването на по-чиста енергия. Доставчиците на енергия ще се променят - когато една страна започне да използва енергийните суровини като оръжие, връзката става несъстоятелна. Ето защо Европейската комисия обяви смел план за елиминиране на зависимостта от руския внос на изкопаеми горива,” заяви г-н Цветан Кюланов, ръководител на Представителството на ЕК в България.

По време на конференцията Саша Безуханова представи и новата инициатива на MOVE.BG - министерство без адрес в метасвета (линк тук и тук) - проект, който настоява за създаване на климатична експертиза в отделните министерства у нас, така че страната ни да се превърне в един от лидерите в устойчивото развитие в ЕС и да приложи успешно целите на Зелената сделка. 

Какво oще споделиха участниците в конференцията - пълен запис на събитието е достъпен тук. Снимки от форума можете за разгледате и използвате от албума тук.

Още информация за Коалиция “За Зелен рестарт”, в която влизат MOVE.BG, WWF България, “Грийнпийс”-България и “Институт Кръгова Икономика” можете да научите тук

Още информация за събитието e достъпна тук.

Автор
още по темата

още от Градска джунгла