Зеленият рестарт на България събра политици, експерти на Кръгла маса за бъдещето на страната ни

На масата седнаха кандидати за депутати от ГЕРБ, БСП, ДПС, "Демократична България" и "Изправи се! Мутри вън!" и водещи български експерти по темите иновативна икономика, климат и опазване на околната среда.


От МOVE.BG, публикувана на 2 юли 2021

Броени дни преди извънредните парламентарни избори MOVE.BG събра политици от основните политически партии и водещи експерти на Кръгла маса, посветена на устойчивото и иновативно бъдеще на България. Дискусията "Зелен рестарт: Мисия възможна" представи различни визии как да бъде извършена зелената и дигитална трансформация на българската икономика и общество с акцент върху предизвикателствата пред България и възможните решения. Съорганизатори на Кръглата маса са членовете на инициираната от MOVE.BG коалиция от граждански организации "За зелен рестарт" - WWF България, "Грийнпийс"-България и "Институт Кръгова Икономика".

Политици от ГЕРБ, БСП, ДПС, Демократична България и "Изправи се! Мутри вън!" обсъждаха заедно с експерти от Коалицията три ключови за бъдещото на България теми:

  • Иновативното икономическо развитие като ключ за трансформация на българската икономика;
  • Климатичните промени и енергийния преход в България;
  • Опазването на околната среда и биологичното разнообразие в страната ни.

Саша Безуханова, основател на MOVE.BG и инициатор на Коалиция “За зелен рестарт” сподели:

"Днес говорим отново за избори. След седмица избираме тези, които ще избират за нас политиките и решенията за бъдещето.

Като нация сме пред друг много важен избор – в каква държава искаме да живеем след 10, 20, 30 години. Изправени сме пред този избор, защото светът минава през фундаментална трансформация и се пренарежда днес заради развитието на технологиите, климатичната криза и пандемията. Държавите, които развият икономиките си в тенденциите на утрешния ден и създадат условията за намиране на  решения на големите предизвикателства пред света, ще имат водеща роля в бъдеще.

От Коалиция "За зелен рестарт" имаме отговори за това как България да стане от лидерите на утрешния свят. Днес разговаряме с политиците, за да чуем техните позиции и ангажимента, който поемат. Седим заедно на Кръгла маса днес експерти и политици – маса, на която има място за всеки с добротворчески идеи, защото сътворяването на бъдещето е общо дело и е възможно само с обединените ни приносни усилия."

От политическите партии участие взеха Жечо Станков от "ГЕРБ-СДС", Кристиан Вигенин от "БСП за България", Йордан Цонев от ДПС, Владислав Панев от "Демократична България-Обединение” и Данаил Георгиев от “Изправи се! Мутри вън!”. Към Тошко Йорданов от “Има такъв народ” беше отправена покана за Кръглата маса, но от партията отказаха участие.

На Кръглата маса бяха и експертите на Коалицията: Саша Безуханова - основател на MOVE.BG и член на инвестиционния комитет на Европейския съвет за иновации, Апостол Дянков - старши експерт “Климат и енергия“, WWF България и Веселина Кавръкова - изпълнителен директор на WWF България.

Коалиция “За зелен рестарт” беше създадена преди година, за да подпомогне зелената и дигитална трансформация на българската икономика и общество в контекста на Националния план за възстановяване и устойчивост. Коалицията изработи шест становища с над 200 идеи за подобряване на Плана, както и създаде Учебник по бъдеща история на България - специален проект, който показва как България може да се превърне в зелен и иновативен лидер, ако приложим днес група от дългосрочни и интегрални реформи чрез НПВУ. 

Пълен запис на Кръглата маса “Зелен рестарт: Мисия възможна?” гледайте тук.

Повече за Коалицията тук.

Автор
още по темата

още от Градска джунгла