Коалиция "За зелен рестарт" отбеляза една година работа в подкрепа на устойчивото и иновативно развитие на България

Инициираното от MOVE.BG обединение организира специална дискусия с участието на вицепремиера Атанас Пеканов, посветена на четвъртия вариант на Плана за възстановяване и устойчивост.


От МOVE.BG, публикувана на 27 юли 2021

Една година отбеляза безпрецедентната коалиция от граждански организации "За зелен рестарт", която включва представители на иновативната екосистема и природозащитни организации - MOVE.BG, WWF България, "Грийнпийс"-България и "Институт Кръгова Икономика". Част от идеите на Коалицията намират място в публикуваната преди дни четвърта версия на Националния план за възстановяване и устойчивост (НПВУ), благодарение на активната работа на обединението през изминалите 12 месеца и на отворения процес на подобряване на Плана, въведен от служебното правителство. Това споделиха представители на четирите организации на специалната дискусия "Българският ПВУ: План за бъдещето?", посветена на новата версия на НПВУ с участието на вицепремиера Атанас Пеканов, чийто екип отговаря за процеса на финализиране на Плана.

Четвъртата версия на Националния план за възстановяване и устойчивост беше представена на 20-ти юли и включва 57 проекта за инвестиции и 43 секторни реформи, чрез които страната ни ще защити 12.6 милиарда лева допълнително финансиране от Европейския съюз чрез програмата за възстановяване “Следващо поколение ЕС”. Сред идеите, за които работеше Коалиция "За зелен рестарт" и които намират място в новата версия на НПВУ, са увеличената подкрепа за иновативните бизнеси, включително чрез двойно нарастване на предвидените за подкрепа иновативни стартъпи в университетите, подобряването на параметрите и фокуса на фонда за зелен преход и кръгова икономика на малките и средни предприятия, увеличеният бюджет и обхват на мерките в подкрепа на биоразнообразието, включително мерки за възстановяване на ключови за климата екосистеми, подпомагането на домакинствата за преход към възобновяема енергия чрез финансиране на въвеждането на слънчеви системи за горещо водоснабдяване.

“Повече от една година в рамките на Коалиция “За зелен рестарт” ние работим активно, събирайки водещи български специалисти около каузата за устойчивото и иновативно развитие на България. Такава коалиция досега не е имало - заедно и системно да работят дигитални предприемачи, иновативни учени и природозащитници. 

Ние сме удовлетворени, че във четвъртата версия на Плана намират място доста от идеите, които ние лансирахме. Новият вариант на ПВУ е много по-добър план, по-амбициозен и в рамките на много кратко време и в активен диалог екипът на вицепремиера Пеканов, заедно с експерти от ресорните ведомства, успя да постигне качествено подобрение,” сподели Саша Безуханова, инициатор на Коалиция “За зелен рестарт” и основател на MOVE.BG

Саша Безуханова, основател на MOVE.BG.

Вицепремиерът Пеканов благодари за активното участие на Коалиция "За зелен рестарт" и наблегна на важността да планираме навреме политиките ни към световни предизвикателства като промените в климата.

"Има много глобални рискове, които подценяваме и пандемията реално ни напомни за тях. Климатичните промени и загубата на биоразнообразието са непреодолимо предизвикателства, ако ги оставим да се случват. 

В България много дълго време общественото не е било запознавано с тези рискове и затова съм благодарен на останалите участници в дискусията -  трябва да говорим за тези рискове. Дълго време политическата класа не е говорила за нуждата от зеления преход и затова той сега идва прекалено бързо за част от хората, изглежда наложен отнякъде, което обуславя и техните страхове от социални-икономическите рискове, които могат да произтекат ," сподели г-н Пеканов.

Вицепремиерът Атанас Пеканов.

В дискусията участваха също Веселина Кавръкова, изпълнителен директор на WWF България, Светослав Стойков, съосновател на “Институт Кръгова Икономика”, Меглена Антонова, експерт климат и енергия в “Грийнпийс”-България, Марин Маринов, автор “Иновации и стартъп развитие” в MOVE.BG и Апостол Дянков, експерт климат и енергия във WWF България.

За Коалиция "За зелен рестарт"

Коалиция "За зелен рестарт" беше създадена през лятото на 2020 по инициатива на MOVE.BG с мотивацията за експертен принос в процеса на изработка на Националния план за възстановяване и устойчивост, така че той да се превърне в дългосрочна програма за зелено и иновативно развитие на страната ни. 

Веселина Кавръкова, изпълнителен директор на WWF България, се включи в дискусията онлайн.

През изминалата една година Коалиция "За зелен рестарт" изработи пет експертни становища с над 200 идеи за подобрения на Плана за възстановяване и устойчивост, предложени от над 50 от водещите български експерти в сферите на иновативната икономика и стартъп развитието, климата, енергийния преход, кръговата икономика, биоразнообразието и устойчивото земеделие. Коалицията организира и дискусии, посветени на бъдещето на България, срещи със специалисти, както и обучение за журналисти. 

"За зелен рестарт" издаде и специалния проект "Учебник по бъдеща история на България", който показва възможното положително развитие на страната ни, ако бъдат приложени група от дългосрочни мерки чрез Плана за възстановяване и устойчивост.

Представители на четирите организации споделиха своите впечатления за четвъртата версия на НПВУ. Отляво надясно: Апостол Дянков, експерт климат и енергия във WWF България, Светослав Стойков, съосновател на “Институт Кръгова Икономика”,  Марин Маринов, автор “Иновации и стартъп развитие” в MOVE.BG, и Меглена Антонова, експерт климат и енергия в “Грийнпийс”-България.

Гледайте пълен запис на дискусията "Българският ПВУ: План за бъдещето?" тук.

Автор
още по темата

още от Градска джунгла