Онлайн дискусия: Османската армия през Класическия период

В петък от 14:00 часа наши гости ще бъдат Д-р Александър Стоянов от НБУ и младият историк Октай Алиев.


От Моята българска история, публикувана на 9 ноември 2020

Програма “Моята българска история” на MOVE.BG ви кани на специална онлайн дискусия “Османската империя през Класическия период”. На 13 ноември (петък) заедно с нашите гости д-р Александър Стоянов от Нов български университет и младият историк Октай Алиев ще се потопим в един от най-малко познатите и изпълнени с противоречия периоди от българското минало - първите няколко века от съществуването на Османската империя. Очаквайте линк за излъчването през платформата Webex тук, както и в събитието във “Фейсбук”.

Темата

Постепенно малкият бейлик на Осман се превръща в огромна империя, простираща се на три континента, а балканските християнски народи един по един падат под властта на султана. През 1529 г. османската армия достига до Виена и само тежките метеорологични условия и самоотвержената отбрана на защитниците предотвратяват превземането на града от султан Сюлейман Великолепни. 

  • Но на какво се дължат грандиозните успехи на османската армия и каква е ролята на българите в нея?
  • Как непрестанните войни на османските султани се отразяват върху живота на българите и другите народи в империята?
  • Кои са основните противници на османците през периода и правят ли те опити да привлекат балканските християни на своя страна?

Това са само част от въпросите, които ще разискваме с нашите гости в опит да запълним празнините в тази част от разказа за нашето минало. 

Гостите

Участниците в дискусията ще бъдат: 

  • Д-р Александър Стоянов от Нов български университет, съосновател на Интернет платформата Клуб „Военна История“ и създател и главен редактор на електронното издание „Военна История“. Автор е на пет монографии: „Тридесетгодишната война 1618-1648 г.“, „Великата Северна война: Триумфът на Петър I”, “Балканските войни на Българската армия“, „Османската експанзия 1453-1683 г.“ и "Руско-турските войни,1569-1878г."
  • Октай Алиев, студент в Историческия факултет на Софийския университет и един от администраторите на сайта “История на света”. Занимава се и изследва историята на Османската империя през Класическия период (1300-1600). Автор на две изследвания за класическата османска армия, публикувани в сп. “Времена”.

Поради извънредната обстановка в страната, свързана с разпространението на коронавируса, дискусията ще се проведе изцяло на живо online в платформата Webex. Очаквайте линк за наблюдаването ѝ по-късно в добавка към описанието на събитието. Няма нужда от допълнителни регистрации към платформата.

Можете да задавате своите въпроси към нашите гости както предварително в дискусията към събитието във “Фейсбук”, така и по време на разговора в чата на Webex.

Моята българска история

Една програма на MOVE.BG в подкрепа на недоктриналния прочит на нашето общо минало. Организираме дискусии, кръгли маса и специални формати, чрез които срещаме доказани български учени и дискутираме важни теми от българската история. Проектът се стреми да предостави един по-различен поглед и разбиране на историята и има амбицията да проследи българската следа в световната история.

Поддържаме и дигитална историческа карта на България, в която всеки един може по-лесен начин да сподели важна история: на рода, на къщата ни, на нашата улица или пък, свързани с по-малко познати, но значими личности, събития и национално значими обекти. Целта е заедно да архивираме и популяризираме добрите примери и нечутите истории от историческото минало на страната ни. 

Сподели история!

Добави в Календар 2020-11-13 14:00:00 2020-11-13 16:00:00 Europe/Istanbul Онлайн дискусия: Османската армия през Класическия период 20 Serdika Str, Sofia MOVE.BG contact@move.bg
Автор
още по темата

още от Историци и истории