Млад творец превръща мръсната пластмаса в красиво изкуство

Германската дизайнерка Енис Акиев създава красиви плочки от един от най-големите замърсители на нашата планета.


От Марин Маринов, публикувана на 7 юли 2020

Тоновете пластмаса за еднократна употреба са навсякъде около нас - шишета, сламки, бъркалки за кафе, торбички. Те заливат градовете и селата ни, а след това отиват в природата, включително огромни количества от тях в моретата и океаните. Част от тази пластмаса попада в организмите на морските животни, причинявайки негативни въздействия и в определени случаи дори тяхната смърт. А други парчета микропластмаса от тялото на рибите достигат трапезата на хората, без дори да разберем.

Тези проблеми стават все по-актуални и сериозни, вълнувайки различни групи от обществото, сред тях и млади творци от цял свят. В България група активисти направиха морска вълна от пластмасови бутилки, за която вече ви разказахме. Днес ви представяме още един интересен пример - този път извън пределите на нашата държава. Младата германска дизайнерка Енис Акиев превръща мръсната пластмаса в красиво изкуство - разноцветни плочки - използвайки подобен на естествения процес на формиране на камъни в природата. 

Енис е от севернокавказкото племе ингуш. Тя е родена в Казахстан, но пораства и завършва училище и университет в Германия. Енис решава да започне да работи по проекта, търсейки тема за своето дипломиране, свързана с тоновете пластмасови боклуци. Енис е провокирана от изследване на група учени, които откриват нов вид камък на брега в Хавай: той е образуван след изригването на вулкан, като лавата съединява предметите на брега, включително части на скали и пластмасови боклуци.

Енис събира пластмаса за еднократна употреба от местата за отпадъци, почиства я и я изсушава. След това я слага в специална фурна, където при високи градуси тя се превръща в красива плочка. През цялото време младата дизийнерка е със специално защитно облекло заради вредните газове, които се отделят при процеса.

“Идеята за направата на тези плочки ми дойде заради многото пластмаса, която завършва своя път в океаните и моретата. Тя се разпада на още по-малки парчета и бива изхвърлена на брега. Чрез налягането и топлината там пластмасата става част от камъните по бреговете,” обяснява Енис пред DW TV.

“Проучих условията, при които това се случва, каква е структурата на тези камъни и използвах същите условия за пластмасовия боклук.”

Енис Акиев. Снимка: стопкадър от екрана.

Енис смята да превърне своята дипломна работа в зелен бизнес, като по този начин освен, че ще изкарва средства с нов вид изкуство, ще се опита да превърне част от тоновете пластмаса около нас в продукт за многократна употреба за дълги години напред. И в нещо красиво, което да ни напомня за сериозния проблем с пластмасата за еднократна употреба и нейното влияние върху природата.

А ти?

Сега е моментът да подкрепим смелите зелени инициативи и проекти в България. Нека използваме COVID-19 като възможност и вложим парите за възстановяване за изграждане на една модерна икономика с грижа за здравето на хората и на планетата ни. Икономика, която създава растеж и нови работни места чрез иновации.

Подпишете писмото до правителството за зелен рестарт на българската икономика чрез иновации. Инициатори са MOVE.BG заедно с бизнес и граждански организации от иновативната екосистема у нас.

Автор
още по темата

още от Решения за България: Култура