Вълна от бутилки показва вредата от пластмасата в морето

"Днес сме яхнали явно грешната вълна - тази на изкуствените пози, отношенията за еднократна употреба и изчерпването на ресурси за лични облаги," споделя ни авторът на проекта Илияна Стоилова.


От Марин Маринов, публикувана на 25 февруари 2020

Знаете ли, че 20 000 пластмасови бутилки се продават в световен мащаб само за една секунда? А, че те се използват за 10 минути и след това се превръщат в боклук, чиято последна дестинация са моретата и океаните? 

Тези стряскащи данни ни споделя Илияна Стоилова - автор на морска вълна, направена от пластмасови бутилки. Проектът, който беше представен официално наскоро, цели да привлече вниманието към пластмасата за еднократна употреба и нейното негативно въздействие върху природата, и по-специално върху екосистемите в моретата и океаните. 

“Всяка една произведена бутилка по един или друг начин стига до океана, а аз като сърфист не искам да хващам точно такива вълни. Наистина, когато си в морето и гребнеш някой плик или бутилка, някак си осъзнаваш, че всъщност отношението ни към боклука, който генерираме, е безхаберен," споделя ни Илияна.

Микропластмасата

Пластмасата от бутилки, прибори за еднократна употреба, чаши за кафе, опаковки от вафли или найлонови торбички на практика никога не изчезва напълно. Тя често често попада в моретата и океаните, където се разпада на малки частици - т.нар. микропластмаса. Всяка година 1 милион морски птици и 100 000 морски бозайници умират заради микропластмаса, попаднала в организмите им.

“Морските обитатели бъркат пластмасовите предмети за храна и поглъщат огромни количества материали, след което те не се разграждат и отделят, а объркват организма на животното и понякога се стига до смърт в следствие на глад. Стомахът на животното е пълен, но не с естествени за него хранителни вещества,” споделя ни Илияна.

Много често микропластмаси попадат и в нашето меню чрез морските блюда, който консумираме

“В човешкия организъм микропластмаса е открита в ескременти на хора, изследвани за 10 вида пластмаси - открити са останки от 9 вида пластмаси, като най-значимо е присъствието на полипропилен и на полиетилен терефталат," обяснява ни Илияна.

Проучване на “Грийнпийс-България” показа сериозно замърсяване на Черно море. Бяха открити 429 000 пластмасови частици на квадратен километър и то само в един изследван район през август 2017 година - между Бургас и нос Калиакра. Оказа се, че пластмасата, която изхвърляме само за едно лято, е достатъчна да покрие с боклук всичките ни плажове. 

Изработката на вълната от пластмаса

"Микропластмасите попадат в нашия организъм не само чрез морските деликатеси, но и чрез козметиката, която използваме – шампоани, балсами за коса, паста за зъби и т.н. Освен това, 60 % от дрехите, които носим, са от синтетични материали. При изпирането на едно яке полар, например, се освобождават до 1 милион влакна. Годишно в Европа по този начин в отпадните води попадат близо 30 000 тона синтетични влакна, сочи изследване на ЕС. Все още учените изследват вредите, които подобен тип не естествен за нашия организъм материал причинява.”

Вълната на промяната

Въпреки тези данни, страните от Европейския съюз рециклират по-малко от 40% от пластмасовите си отпадъци, като за някои държави процентът е изкуствено завишен, споделя ни Илияна

“Това е шокиращ факт, който подбуди идеята за тази инсталация. Вихра Динчева, една от основателките на “Тиера Верде България”, ме „завихри“ в тази идея, която всъщност нейни колеги и приятели бяха осъществили вече на изложение извън България. Разбира се, изработката на подобен тип инсталация винаги е уникална и носи почерка на създателите си и енергията, която е забъркана. Затова и нашата вълна е специална сама по себе си.”

Изработката на вълната от пластмаса отнема три седмици и включва само бутилки за еднократна употреба. В проекта се включват и много доброволци и приятели на природата, благодарение на които идеята се превръща в реалност, обяснява ни Илияна. Те влагат много усилия и емоции в мачкането на бутилките по всевъзможни начини, за да се получи търсеният ефект.

“Включихме над 1500 пластмасови бутилки, главно от минерална вода. Беше много бавен процесът по почистването им, но благодарение на екологичните препарати на “Тиера Верде”, всички шишета бяха перфектно измити. Работата ми с пластмасата като материал го отчитам като лично предизвикателство, защото предпочитам естествените материали и по всякакъв начин се опитвам да намалявам еднократната пластмаса в ежедневието си. В този случай, обаче, заради търсения ефект буквално се гмурнах в море от пластмаса, а бутилките ни бяха предоставени от “Еко Колект”. Палитрата цветове открихме на тяхната сепарираща площадка,” разказва ни Илияна.

“И така, след две посещения в царството на боклука, с което си заслужих титлата „шефът на боклука“, над 1500 бутилки, 10 дни мачкане и плетене, 20 доброволеца и много смях - двуметрова „туба“  се появи на TEDx Vitosha през миналия месец.” 

Още атмосфера от създаването на вълната: Тодор Иванов, самоук ръкоделец с четка, чук и скейтборд в ръка.

Макар, че е направен от бутилки за еднократна употреба, проектът е за многократно използване и тепърва ще започне да ни залива по време на различни събития и формати, за да ни показва колко много пластмаса има около нас. За да бъде ефектът по-силен и запомнящ се, вълната е построена в реален мащаб.

“Реших, че ще е най-автентично, ако приема реалната форма на вълна, която прави „туба“ или „тунел“ и я пресъздам в реален мащаб 1:1. Аз самата карам сърф и беше истински забавно да изследвам как най-лесно се оформят вълните, къде точно водата има отблясъци, тъмни петна, как самата вода се движи и какво ли още не,” разказва ни Илияна.

"Преди не се бях замисляла много по тези въпроси, тъй като на водата ми остава време само да помисля къде да застана, когато идва вълната, да греба здраво, както и да си поставя краката на точното място и да се опитам да я карам най-дълго. В този проект забавното беше, че вече можех да си моделирам и вълни по мой избор (смее се).”

Да обичаш природата от сърце

Както добре усещате, Илияна е истински фен не само на уиндсърфа, а най-вече на нашата планета. Тя обича да прекарва време сред природата, защото това e нещото, което истински я вдъхновява.

Ценя много естествената красота във всичко, което ни заобикаля

Илияна вече три години е част от един от малкото проекти, които повдигат проблема за замърсяването на Черно море с пластмаса - WIND2WIN. През 2018 година тя измина с уиндсърф 300 км от Резово до Дуранкулак за два дни заедно Йоан Колев - в името на каузата да освободим нашето море от видимата и невидимата пластмаса. Програма "Градска джунглана MOVE.BG беше партньор на инициативата, а предпремиерата на документалния филм "Море на вятър" се състоя в Coworking by MOVE.BG.

"Мечтая си да обикалям света и да карам уиндсърф навсякъде! Опитвам се, чрез работата си и уменията, които имам, да допринасям за опазването на околната среда," споделя ни Илияна.

Илияна е един от създателите на  “Ателие Трион” - студио, което има като мисия да представи потенциала на отпадъците и да им вдъхне нов живот.

"Даваме възможност за нов креативен прочит на материалите след трансформация и ги  включваме отново в цикъл на експлоатация, което удължава техния живот. Това е така наречения up-cycling дизайн, който е част от стратегията „нулеви отпадъци“, която вече е популярна и в България. Включваме се в множество проекти на НПО организации и техните каузи. Чрез изкуството и дизайна предаваме силни социални послания."

Илияна Стоилова.

Срещна ли вече вълната?

Бъди готов и ти да се сблъскаш с пластмасовата вълна - и с последиците от нашите ежедневни избори: на пластмасова бутилка минерална вода, на найлонова торбичка, на кафе в пластмасова чаша от лавката на спирката, на поредната пластмасова бъркалка, използвана за 2 секунди разбъркване , на пластмасовата сламка, която дори не използваме, но не отказваме...

"В нашето съвремие сме яхнали явно грешната вълна – тази на изкуствените пози, отношения за еднократна употреба и изчерпване на ресурси за лични облаги. Всичко това го отнасям към начина, по който ние се отнасяме към ежедневните си навици и околната среда. 20 000 пластмасови бутилки се продават по света на секунда или около 15 такива вълни на мигване," споделя ни Илияна.

Мисии: Устойчиво развитие

През 2020 година в MOVE.BG ще съсредоточим енергията си върху търсенето и подкрепата на решения за устойчиво развитие. Целта ни е да засилим експертния дебат, да включим колкото се може по-голяма част от обществото в него и да дадем територия и подкрепа за иновативни решения. Водатахраната и въздухът са във фокуса на нашата работа.

Отваряме нашата платформа за този световен разговор, защото знаем, че в България се раждат иновативни решения, които трябва да бъдат подкрепени, за да бъдем зелени и богати. Първата ни тема за устойчиво развитие е Мисия: ВОДА

Включи се и ти! Посочи иновативни проекти, които се занимават с пречистване и устойчиво използване на водните ни ресурси! Номинирай ги за двигатели на промяната. "The ChangeMakers of Bulgaria" е клубът на MOVE.BG, който обединява хората и проектите, създаващи иновативни решения на световни предизвикателства от България.

Създаваме заедно нашето утре!

Автор
още по темата

още от Градска джунгла