Преброяване на инвеститорите


От Александра Козбунарова, публикувана на 19 юни 2017

Колко точно споделени работни пространства има в България и кого можем да срещнем там, кои са фондовете, от които да търсим финансиране, колко фондации и организации има в стартъп екосистемата и с кого в министерствата може да се говори на тема предприемачество (и да има смисъл)... За да отговори на тези въпроси, EDIT, отворената мрежа на стартиращия дигитален бизнес, започва серия мини доклади за екосистемата. Вече направихме първата стъпка, като ви показахме всички co-working и hacker пространства, сега ви представяме източниците на финансиране.

Липсата на финансиране е една от най-често посочваните пречки пред развитието на стартиращите дигитални бизнеси в България

Това показа проучването ни InnovationShip Bulgaria | Digital 2016. Истината е, че след като през 2012 г. европейските средства по програмата JERAMIE захраниха трите основни местни фонда Eleven, LAUNCHub и NEVEQ, за три-четири години екосистемата не страдаше от липса на средства - около 20 млн. евро бяха инвестирани в около 200 компании. Срокът им за инвестиции обаче приключи в края на 2015 г. и оттогава в известна степен се получи вакуум.

В началото на 2017 г. Европейският инвестиционен фонд (ЕИФ) започна да разпределя нови средства към местните фондове. Не всички успяха да се възползват от тях - до момента подписани договори имат LAUNCHub, BlackPeack и Empower Capital. И в трите случая те са привлекли голяма обем частно съфинансиране и смятат да играят по-пазарно ориентирано.

До края на годината очакваме и още нови инвестиционни фондове, които ще бъдат създадени, за да разпределят средствата за дялови и квазидялови инвестиции на Фонда на фондовете (държавно дружество с принципал Министeрство на финансите) и портфейл от общо 600 млн. лв., 150 млн. евро от които - за стартиращи компании.

Дотогава обаче има известно време.

Ето кой в момента е активен на пазара за ускоряващи, рискови и дялови инвестиции.

*Докладът е онлайн от няколко дни, в които получихме критики и коментари относно някои от присъстващите в него компании и инвеститoри. По своята същност материалът представя информативно наличните възможности и няма за цел да оценява. Акo все пак имате въпроси, ще се радваме да споделим с вас подробности относно надежнoстта на потенциални партньори.

 

Автор
още по темата

още от Актуално