МOVE.BG програма: Европейска гражданска инициатива за медиен плурализъм

Опит за промяна на медийната среда в България


От МOVE.BG, публикувана на 22 май 2014

Гражданска платформа за дебат и общо действие “МOVE.BG” се включи в „Европейска гражданска инициатива за медиен плурализъм“ като стратегически партньор за България. Инициативата даде възможност на всеки, желаещ да промени медийната среда в страната си и Европа, да се опита да го направи с усилие,отнемащо не повече от една минута.

Европейска гражданска инициатива - представяне

Европейска гражданска инициатива е инструмент за пряка демокрация в ЕС, който дава възможност на гражданите да отправят законодателни предложения до европейските институции, ако съберат 1 млн. подписа в минимум 7 страни от Съюза. Всяка страна има квота от минимум подписи за валидност, като за България това са 13 500.

"Европейската гражданска инициатива за медиен плурализъм" (ЕГИМП) бе инициирана през 2013г. от международните организации „Европейски алтернативи“ и „Международен алианс на журналистите“. Тя постави пред европейските институции 5 цели, които те да постигнат с приемане на специално законодателство в ЕС.

Кампанията за събиране на подписи се проведе в 11 страни от ЕС, една от които бе и България. В рамките на 2 месеца, MOVE.BG осъществи специална програма в подкрепа на инициативата, която имаше за цел не само да помогне за генерирането на нужната подкрепа, но и да повдигне темата за ролята на медиите и плурализма за демокрацията в България. 

 Серия от публични дискусии и дебати по темата бяха организирани в Дома на MOVE.BG. Линкове към техните записи, ще откриете по-долу.

1. Дискусия: „Нетрадиционните медии: източник на плурализъм или живот в златна клетка?“ – 29.05.2014г.

Oтговaряме на въпроса дали нетрадиционните медии и в частност – социалните мрежи подпомагат плурализма на идеите в обществото или, всъщност, ни затварят в един тесен кръг от приятели и единомишленици?

2. Дебат: „Частни или обществени медии?“ – 12.06.2014


Кои медии са по-плуралистични – обществените или частните? Чие съдържание е по-информативно? На кого да вярваме повече? Финансиране и собственост – има ли значение КОЙ? Пазарът достатъчен ли е – като регулатор и като източник на финанси? Как можем да гарантиране независимост на обществените и частните медии?

3. Дебат: Регулация или саморегулация в медиите?“ – 07.07.2014

Може ли държавата да реши проблемите на медиите или пазарът е достатъчен за това? Ще помогне ли намесата на държавните институции за установяване на ред или ще навреди повече, като изкриви пазара? Къде е границата между общ и частен интерес в медиите? Каква е разликата между контрол и цензура?

·Зададохме 5 въпроса на кандидатите за евродепутати от 9-те партии/коалиции, които имат най-голям шанс да пратят свои представители. Отговор получихме от РБ, ГЕРБ, ПП „Зелените“, АБВ и ББЦ.

·Между 3-8 юни 2014 проведохме обиколка из страната, като посетихме 6 града: Пловдив, Стара Загора, Бургас, Варна, Русе, Плевен. Целта - да представим ЕГИМП и да разясним що за инструмент за пряка демокрация е европейската гражданска инициатива. Срещнахме се с представители на местната общественост, с които дискутирахме за проблемите на медиите там, събирахме подписи и убеждавахме колко е важно гражданите да участват активно в обществения живот. Какво се случи можете да видите тук.

·Започнаха серия от интервюта с журналисти и други медийни хора, в които те да разкажат за впечатленията си от медийната среда в България, нейните проблеми и как биха могли да се решат. Първото интервю с Аделина Марини от “Euinside” излезе на 28-ми май, последва Димитър Стоянов от "Бивол" и Николай Стайков от "NOresharski"

 

Подкрепете инициативата във facebook.

Автор
още по темата

още от Медиен Плурализъм