Саша Безуханова: Промените в Закона за горите носят рискове, трябва да опазим българската природа

Публикуваме позицията на Саша Безуханова, основател на MOVE.BG, която тя сподели на нейния Фейсбук профил по повод промените в Закона за горите, които трябва да бъдат окончателно приети от Народното събрание в петък*.


От Саша Безуханова, публикувана на 26 юли 2023

Приятели, знаете, че рядко си позволявам да пиша с критичен тон. Подготвяните, обаче, в бърз порядък промени в Закона за горите будят тревога и изискват разбирането и реакцията ни. 

Предстои в петък да се гласуват на второ четене в Парламента поправки в Закона, които, ако бъдат приети, ще регламентират възможността за значително по-голяма сеч в горите ни.

То има своите екологични, политически и икономически последици.

Опазването и разширяване на горските масиви е един от най-ефективните механизми за борба с климатичните промени, чиито последици преживяваме в този момент с безпрецедентните температури. 

Очакването ми беше, че българският парламент ще се ангажира с ново законодателство, което да осигури трайни механизми за зелен преход и да подкрепи домакинствата да заменят дървата за огрев с налични и достъпни алтернативни решения, ограничавайки изсичането на горите. То би било логична стъпка в крак с приетия от ЕП на 12-ти юли т.г. Европейски закон за възстановяване на природата.  

Очевидно не е тази мотивацията в предвидените промени в българския Закон за горите – с тях се отключва възможността за нова сеч, пакетирана с хипотезата “за собствени нужди”, без ефективен ресурс и механизми за контрол по места. Това дава нов инструмент за политически контрол в навечерието на местните избори – добре позната и установена практика в годините.

И, ако помечтаем, ще видим предложения за законови промени, които да подкрепят икономическата свобода и перспектива на хората в малките населени планински места, с мотивационни механизми да печелят от възстановяване и грижа за животинските хабитати в горите, от екотуризъм и биоземеделие, без нужда да получават дърва за огрев по списък или изрично право да си секат сами такива, както преди век.

Предвидените промени в Закона за горите нямат такива амбиции. Рискът, който носи този регламент, е отворена врата за унищожаване на природата ни, която е безценен капитал за всички ни. 

Наша е отговорността да я опазим. 

Заявете позицията ви, обадете се на народния представител от района ви преди гласуването в петък. Има друг сценарий за развитието на България, различен от контролираната бедност. От позицията на всеки един от нас зависи да го задвижим. 

*Инициираната от MOVE.BG Коалиция “За зелен рестарт” изпрати Позиция до институциите, в която настоява промените да бъдат отхвърлени при Второто им и финално гласуване в Народното събрание на 28-ми юли. Прочетете Позицията “Промените в Закона за горите застрашават българската природа и население” тук.

Автор
още по темата

още от Градска джунгла