Stand Up For Ukraine: благотворително събитие в подкрепа на Украйна ще се проведе на 9 април

В събота от 16 часа гледайте на живо от Варшава финалното мероприятие, посветено на инициативата на Европейската комисия и Правителството на Канада в подкрепа на украинския народ.


От Марин Маринов, публикувана на 8 април 2022

На 9-ти април, събота, в полската столица Варшава ще се проведе специално благотворително събитие, посветено на поемането на конкретни ангажименти в подкрепа на Украйна от страна на световната общественост. Мероприятието е финал на инициативата на Европейската комисия и Правителството на Канада “Stand Up For Ukraine”, която цели да подпомогне бежанците от Украйна и вътрешно разселените хора в страната в резултат на инвазията на Руската федерация.

Благотворителното събитие се провежда във Варшава като знак на отчитане на важната роля на страната в настоящата криза - Полша е приютила над 2.5 милиона от общо над 4 милиона бежанци от Украйна. Към момента, заради войната на Русия срещу украинския народ в самата Украйна вътрешно разселени са вече над 6.5 милиона души, бягащи основно за спасение в западните части на страната.

Да се изправим в защита на Украйна

Инициативата “Stand Up For Ukraine” беше обявена преди няколко седмици от председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и премиера на Канада Джъстин Трюдо след призив от страна на украинския президент Володимир Зеленски към световната общност да застане ясно и категорично зад страната му и да помогне на Украйна и украинския народ. Международната организация за насърчаване и защита на гражданските права Global Citizen е партньор на инициативата. Редица хора на изкуството от цял свят вече подкрепиха “Stand Up For Ukraine”, сред които Мадона, Селин Дион, Боно, Елтън Джон, Майли Сайръс и Адам Ламберт.

“Смелите хора на Украйна се нуждаят от нашата помощ, те имат нужда от нея сега,” сподели председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен.

“Stand Up For Ukraine” цели да обедини възможно най-широк кръг от хора в подкрепа на Украйна - правителства, бизнес, учени, творци, неправителствени организации и гражданското общество. Чрез инициативата се набират финансови дарения и други видове помощ за тези, които са принудени да изоставят домовете си, за да бягат от войната в Украйна, посочват от Представителството на Еврокомисията в България.

Преди броени дни беше пусната и специална система на “Stand Up For Ukraine”, чрез която частният сектор може да подкрепи инициативата. Средствата ще бъдат използвани за подкрепа на вътрешно разселените хора в Украйна, както и за бежанците, намерили убежище в Молдова и останалите съседни на ЕС държави. Средствата ще се управляват и разпределят директно от Европейската комисия и ще бъдат използвани за закупуване на лекарства, ваксини, медицинско оборудване, палатки, легла и други принадлежности от първа необходимост.

Гледайте на живо от Варшава Stand Up For Ukraine

В навечерието на събитието във Варшава беше създадена специална кампания в социалните мрежи, чрез която се насърчават хората за участие в инициативата. Global Citizen призовава хората от цял свят да запишат видео обръщения към световните лидери, призовавайки ги да поемат конкретни ангажименти в подкрепа на Украйна.

Гледайте на живо от Варшава благотворителното събитие на “Stand Up For Ukraine” - на 9-ти април, събота, от 16:00 часа българско време. Събитието ще се излъчва в профила на Европейската комисия в YouTube тук, профила на Global Citizen в YouTube тук, на страницата на аудиовизуалния медиен център на Комисията тук

MOVE.BG в подкрепа на Украйна

Още от началото на войната на Руската федерация срещу Украйна MOVE. BG се включи в различни инициативи в подкрепа на украинския народ, включително се присъединихме към проекта в подкрепа на украинските бежанци “BG4UA: България за Украйна”.

MOVE.BG, също така, обобщи за вас на едно място линкове към различните кампании и банкови сметки в помощ на Украйна и народа й - разгледайте ги в специалната ни статията тук.

Автор
още по темата

още от Отправна Точка