Топ 10 иновативни технологии за 2019 година

Биопластмасата, социалните роботи и телеприсъствието са част от изобретенията, които ще нарушат съществуващия начин на живот и правене на бизнес, според най-новия доклад на Световния икономически форум.


От Марин Маринов, публикувана на 10 юли 2019

Ще можем ли да присъстваме на няколко места физически и да правим реално ръкостискане онлайн? Ще могат ли роботите да разчитат настроенията ни и да определят реакциите си спрямо нашите емоции? Ще можем ли за секунди да откриваме причините за хранително отравяне, за да реагираме веднага и да предотвратим смъртни случаи?

А съществуват ли технологии, които правят тези неща възможни?

Да, и не само, че съществуват, но по тях се работи много активно от иновативния бизнес и наука в момента, твърдят от Световния икономически форум. Организацията публикува доклада “Топ 10 на технологиите през 2019 година”. Той е посветен на пробиващите технологии, които се очакват да навлязат в ежедневието ни съвсем скоро:

  • технологии, които имат потенциала да променят съществуващите обществен ред, начин на живот и правене на бизнес още тази година;
  • технологии, които имат потенциала да се разраснат и да станат масови и част от ежедневието ни след три до пет години;
  • технологии, които имат потенциала да донесат положителна промяна, защото могат бъдат използвани за решаване на належащи световни проблеми, наблягат експертите от организацията.

“От социалното неравенство до климатичните промени, развитието на технологиите ще има ключова роля за намирането на решения на предизвикателствата, с които се сблъскваме,” обяснява Джеръми Юргенс, изпълнителен директор по технологиите (CTO) към Световния икономически форум.

“Пробиващите технологии тази година показват бързата крачка, с която човечеството се движи в сферата на иновациите и дават поглед към това какво ще представлява устойчивото и приобщаващо бъдеще.”

Докладът е изготвен от специална международна комисия от експерти, в която влизат представители на бизнеса и на научните среди. Начело на звеното е Мариете ди Кристина, главен редактор на научното списание “Scientific American” и бивш председател на Мета съвета за нови технологии. 

Топ 10

Биоразградима пластмаса

Съвременният свят е свят на пластмаса - вредна както за природата, така и за хората. През 2014 година сме използвали 311 метрични тона пластмаса, като това количество ще се увеличи трикратно през 2050 година, според прогнозите на Световния икономически форум. В момента обаче рециклираме едва 15% от произведеното количество на годишна база, допълват от организацията. Това създава огромни проблеми, тъй като останалите 85% отиват в природата: в сметища, гори, детски площадки, паркове...Но и в морета, реки и океани, където не просто замърсяват околната среда, а и попадат в организмите на животните, като могат да ги убият по особено жесток начин. Или пък да попаднат в човешкия организъм по вторичен път (например чрез ястия с риба). 

Проблемите, произтичащи от пластмасата, могат да бъдат разрешени с помощта на една от пробиващите технологии на 2019 година - биоразградимата пластмаса

Как е възможно това?

Тя се произвежда от биомаса и след употреба отново се превръща в естествен тор, като по този начин не вреди на природата. Биоразградимата пластмаса се създава от естествени полимери, които са с животински, растителен и минерален произход. Към днешна дата основно се използват полимери от захарна тръстика и житни растения. Получената по този начин биоразградима пластмаса обаче не се използва масово, твърдят от Световния икономически форум, защото й липсват основни и ключови за индустрията характеристики: механична сила на продукта и неговата визуална привлекателност. 

Иновативният бизнес и науката на бъдещето, обаче, вече търсят активно решения. Започнали са тестове с полимери от целулоза и лигнин, които биха променили коренно ситуацията, защото имат потенциала да преодолеят тези недостатъци. Освен това, тези полимери могат да се добиват от нехранителни растения като гигантската тръстика, която вирее върху неплодородна почва: благодарение на това производството на биоразградима пластмаса не би създала проблеми на селскостопанския сектор. 

Целулозата е най-богатият естествен полимер на Земята и е ключова част от стените на клетките на растенията. Лигнинът пък запълва пространствата в тези стени, като им придава сила и твърдост - качества, които ще бъдат прехвърлени и на продуктите от биоразградима пластмаса. За да се произведе този вид пластмаса, целулозата и лигнинът трябва да бъдат разпаднати на изграждащите ги блокове и мономери.

Редица компании вече произвеждат продукти от биоразградима пластмаса. Компанията Chrysalix Technologies, част от Imperial College London, използва йонна течност, за да отдели целулозата и лигнина от техните първични източници. А американската компания Mobius използва пелети от лигнин-базирана биоразградима пластмаса, за да произвежда различни продукти като саксии. 

По какво ще се работи тази година в сферата на биоразградимата пластмаса? 

Според Световния икономически форум, основните предизвикателства пред развитието на биоразградима пластмаса са правните регулации, както и намаляването на земята и водата, които са нужни за производството. 

Социални роботи

Социалните роботи или хуманоидите на пръв поглед приличат на индустриалните и на медицинските си събратя: всички те използват изкуствен интелект (artificial intelligence - AI), за да реагират на информацията, която получават чрез камери и сензори. Това, което различава тази пробиваща технология на 2019 година, е способността на хуманоидите да реагират, подобно на хора: да изграждат поведението си спрямо емоциите и настроенията на човека срещу тях.

Как е възможно това?

Учените и бизнесът се опитват да превърнат начините, по които ние възприемаме процесите около нас, както и способностите ни да възприемаме чуждите емоции и настроения, в математически правила за роботите - алгоритми. Така на основата на кодове този нов тип домашни работи трябва да могат да разчитат гласове, лица, емоции, тембър, настроения, както и да интерпретират човешките жестове и мимики и да осъществяват контакт с очи. Социалните роботи се различават от другите подобни устройства и по способността си да се учат от критика, похвала и друг тип обратна връзка.

Например, 47-инчовият японски робот Pepper разпознава лица и основни емоции и използва алгоритми, за да реагира по определен начин, на основата на получената информация за настроението на човека отсреща. Около 15 000 робота от този тип вече  се използват от бизнеса: основно на регистратури в хотели или на гишета на летища.

Част от социалните роботи могат не само да “общуват” с хората, но и да се превръщат в модерни мини превозни средства. Американският Loomo е както приятел и “робот за разговор” вкъщи, така и бърз и екологичен транспорт, защото за секунди може да се превърне в скутер.

Според данните на Световния икономически форум, през 2018 година пазарът на домашни роботи възлиза на 5.6 милиарда долара, като се очаква той да достигне 19 милиарда долара през 2025. От организацията очакват след шест години да се продават средно по 65 милиона бройки социални робота годишно.

Прогнозата на Световния икономически форум за развитието на пазара на роботи е положителна, защото иновативният бизнес продължава да търси усъвършенствани модели роботи, въпреки провалите на няколко добре финансирани проекта като Jibo и Anki. Например, Jibo, който трябваше да разчита човешките емоции и да дава съвети за музика, танци или пък да споделя смешни факти, се “пенсионира” през март тази година. Компанията майка не успя да се справи с изчистването на дефекти в неговия механизъм и спря неговата поддръжка.

По какво ще се работи тази година в сферата на хуманоидите? 

Според Световния икономически форум, основните предизвикателства пред компаниите, които разработват социални роботи, е как да измислят технология, която да разпознава лъжи и измами, както и да извършва самостоятелно действия на основата на получена обратна връзка.

Съвместно телеприсъствие

Тази пробиваща технология е нещо повече от онлайн разговор по “Skype” или “FaceTime”. Тя ще промени по толкова сериозен начин ежедневието и бизнеса, както това сториха смартфоните преди няколко години, твърдят от Световния икономически форум.

Целта на съвместното телеприсъствие е да осигури реален физически контакт онлайн - реално ръкостискане по време на бизнес среща, дори и партньорите да не са на едно и също място физически. Или пък реален и пълен преглед на пациент от разстояние, сякаш лекарят е в стаята с болния. Или пък разходка заедно с роднини в нов град и запознаване физически с околните забележителности, въпреки че сме в друго селище по това време.

Това е съвместното телеприсъствие - физическо взаимодействие с отдалечена среда. 

Как е възможно това?

Съвместното телеприсъствие е възможно благодарение на развитието на добавената (AR) и виртуалната реалност (VR). Ключова роля за развитието на тази пробиваща технология има 5G, защото тези мрежи позволяват да се пренасят големи обеми от данни от сензорни лъчи без да има времево забавяне, обясняват експертите от Световния икономически форум. 

Комбинацията от всички изброени технологии позволява да усетим, например, потупване по рамото, което ще ни направи онлайн аватарът на човек, който се намира в друга държава.

“Въпреки че съвместното телеприсъствие е все още пробиваща технология, всички предпоставки и нужни технологии са налични, за да може то да промени изцяло ежедневието ни в рамките на три до пет години,” пише в доклада на Световния икономически форум.

До 2025 година съвместното телеприсъствие ще се превърне в многомилиардна индустрия и затова компании като “Майкрософт” вече инвестират сериозни средства в тази технология, обясняват експертите от Световния икономически форум. Също така, се провеждат и редица състезания, спонсорирани от мултинационални корпорации. Например, ANA Avatar XPRIZE разполага с бюджет от 10 милиона, който се предоставя на нови идеи за “транспортиране” на човешки чувства, емоции и присъствие на отдалечени места в реално време.

По какво ще се работи тази година в сферата на съвместното телеприсъствие? 

Тъй като и 5G мрежите имат своя краен капацитет, то при голямо натоварване на помощ идват решения от изкуствения интелект, които биха премахнали усещането за времево забавяне у потребителите, обясняват експертите от Световния икономически форум. Как AI ще реши това предизвикателство - предстои да разберем тази година.

А кои са другите 7 технологии, които ще променят живота ни? Научете от тяхното кратко описание.

3 плюс 7

Тънки оптични лещи за малки устройства 

Тази технология ще промени развитието както на мобилни устройства и компютри, така и на медицински приспособления, като ги направи по-малки и лесно преносими и запази основните им функции.

Манипулиране на IDP белтъци

IDP са белтъците, които карат тумора да расте и тъй като нямат ясна структура, на практика, не се подлагат на външно въздействие и лечение. Няколко лекарства и процедури по задържането на IDP и по-конкретно на c-Myc, p53 и K-RAS дават резултати поради възможностите да се манипулира тяхното поведение на молекулярно ниво.

Технология за нов вид умни торове

От една страна, те отделят хранителни вещества умно - спрямо вида на растенията, на почвата и спрямо атмосферните условия. От друга - при тях се използват нови методи за добиване на азот от източници, които не вредят на природата, както и повишават ефективността на използвания азот и фосфор с помощта на микроорганизми.

Блокчейн и умни сензори за следене и проверка на храните

За да се предотвратят хранителни отравяния и свързани с храните болести, трябва да се знае точният път на хранителните доставки, при какви условия пътуват, както и кой е отговорен по веригата. Също така, е много важно да се установи с точност качеството на пакетираните доставки, за да е сигурно, че те не са опасни за здравето. За първата задача помага блокчейн, а за втората - специални умни сензори.

Еластични горива и умни реактори за ядрена енергия

Смесицата от тези две технологии намалява значително опасността от инциденти. Това става възможно като се използват горива, които трудно биха прегрели, а ако това се случи - количеството на отделен водород ще бъде минимално. Освен това, циркониевата обвивка се покрива, за да намали възможността от ядрена реакция при евентуален инцидент. В част от умните реактори вече се търсят и заместители на циркония и урановия оксид, засега само на експериментално ниво.

Съхраняване на данни в ДНК-структура

ДНК е нашият код, но освен това, тя има способности да съхранява огромни количества данни и то продължително време. Научните изчисления показват, че цялата информация на планетата, която произвеждаме за една година, може да бъде съхранена на едно кубче ДНК със стени 1 метър.

Нови технологии за съхранение на енергията от възобновяемите източници

Иновативният бизнес и наука работят по нови методи, които ще позволят съхраняването на големи количества енергия от вятър или слънце за дълго време. Част от проектите използват водородно заредени клетки или т.нар.течни батерии, които се запълват с течни електролити.

The ChangeMakers

Познаваш ли български проекти, които работят по някоя от тези технологии или подобни на тях?

Посочи ги в нашия проект “The ChangeMakers of Bulgaria”!

Двигателите на промяната е проект на MOVE.BG, който идентифицира, свързва и обединява променящите България в национална мрежа. България има таланти, които адресират световни предизвикателства. В MOVE.BG искаме да покажем техните лица и да стимулираме промяната от България за света.

За да създадем заедно нашето утре!

Стани част от The ChangeMakers!

Автор
още по темата

още от Решения за България: Digital