Работилница: Коледа без отпадъци

Искате да се научите как да създавате коледни изненади без да вредите на природата? Очакваме ви на 10 декември на специалната работилница на MOVE.BG и Dell Technologies.


От МOVE.BG, публикувана на 3 декември 2019

Коледа е един от най-хубавите празници в годината. Време за греяно вино, приятели, семейство, подаръци и вкусна храна. От друга страна, с годините празникът се свързва все повече с консуматорството и производството на огромно количество боклук. Добрата новина е, че има много начини как да направим тазгодишната Коледа с минимално количество отпадъци. 

Как?

MOVE.BG заедно с Dell Technologies започват практически работилници за живот с по-малко отпадъци. Те ще се фокусират върху 5-те стъпки към постигането на #zerowaste. Освен контекст и важни факти, ще ви дадем и практически решения за генериране на по-малко боклук. Темата на първата работилница е точно Коледа ?

Какво да очаквате:

Темата на 1-вата работилница e стъпка номер 1: Откажи - или какво можем да откажем ежедневно. По време на работилницата:

 • ще се научите да създавате сами три вида коледна украса без отпадъци;
 • ще получите практически примери и насоки как да генерирате по-малко боклук по време на декемврийските празници;
 • ще се запознаване с философията на нулев отпадък;
 • ще научите интересни факти за човешката дейност и на създаването на боклук в ежедневието ни.

ВАЖНО: Събитието е с вход от 10лв, като регистрацията е задължителна чрез линка тук. Има само 15 места! След регистрация ще получите данни за билета.

Защо е важно да действаме сега?

Знаете ли, че:

 • Един българин изхвърля около 500кг. боклук на година;
 • Генерираме 260 милиона тона пластмаса годишно;
 • Повечето видове пластмасата не се разграждат, а стават микро-пластмаса;
 • Боклуците също допринасят към глобалното затопляне;
 • Рециклирането не е решението на проблемите, свързани с отпадъците.

Това са само малка част от шокиращите факти, свързани с боклука, който е навсякъде около нас. Често се чувстваме безпомощни при вида на толкова много отпадъци. Изход обаче има. Истински действия и резултати  по темата могат да се постигнат единствено и само чрез обединение на усилията. 

Затова  MOVE.BG заедно с Dell Technologies започват практически работилници за живот с по-малко отпадъци. Те ще се фокусират върху 5-те стъпки към постигането на нулев отпадък. 

Темите на работилниците: 

 • Консуматорство по време на Коледа - изработване на коледна украса без отпадъци;
 • Микропластмаса в козметиката -изработване на сух шампоан и скраб за тяло, без пластмаса и опаковки;
 • Fast Fashion -изработване на прежда от стари тениски + плетене на поставка за чаша;
 • Рециклиране -изработка на кошче за рециклиране;
 • Компостиране -изработка на домашен компостер.

Кога?

Всеки месец от декември 2019 до април 2020 ще имаме една работилница. Работилниците ще бъдат с продължителност от 2 до 3 час.

Градска джунгла

Работилницата е част Градска джунгла- една програма на MOVE.BG в подкрепа на смелите зелени идеи и иновативните бизнес проекти, които работят по възстановяването на разрушения баланс между човека и природата. Чрез работилници и уебинари, ние предлагаме практически решения за прилагане на новаторски методи за дизайн на нов вид градски живот.

Dell Technologies

Dell Technologies са един от световните технологични лидери с активна политика в подкрепа на опазването на околната среда. Компанията провежда редица инициативи за намаляване на отпадъците при производството на своите продукти, както и за опазване на природните ресурси, и намаляване на екологичния отпечатък чрез иновативни методи.

Заедно с Dell Technologies Ви очакваме на 10-ти декември в 18:30 в Coworking by MOVE.BG - улица “Сердика”№20, етаж 3, София.

Създаваме заедно нашето утре!

Добави в Календар 2019-12-10 18:30:00 2019-12-10 20:30:00 Europe/Istanbul Работилница: Коледа без отпадъци 20 Serdika Str, Sofia MOVE.BG contact@move.bg
Автор
още по темата

още от Градска джунгла