България може да бъде част от енергийната революция

MOVE.BG събра експерти и енергийни новатори в търсене на решения за справяне с енергийната бедност чрез социални иновации.


От Марин Маринов, публикувана на 28 март 2019

България е страната с най-високи нива на енергийна бедност в Европейския съюз, но страната ни има потенциала да намери решение на това предизвикателство. Около това виждане се обединиха участниците в дискусията “Енергийната революция”, организирана от MOVE.BG. Събитието събра експерти, новатори, представители на енергийни стартъпи и студенти с иновативни идеи.

Дискусията е част от кампанията по набиране на предложения за европейския акселератор “Социални иновации за справяне с енергийната бедност” на международната организация Ashoka и фондацията към френския енергиен гигант Schneider Electric. За първи път тази година български проекти могат да участват в състезанието, благодарение на партньорството на MOVE.BG за България.

Дискусията започна със споделяне на иновативни практики и решения от трима водещи експерти на българско и международно ниво.

Според Генади Кондарев, координатор на кампанията “Обществени средства за устойчиво развитие” на За Земята, ситуацията с енергийната бедност в България е много тежка и изисква незабавни действия.

“Бъдещето е да се задоволяват енергийните нужди на хората по един икономически ефективен начин и първото нещо е енергийната ефективност и мегаватите, които да бъдат спестени. След това идва и задоволяването на енергийните нужди с възобновяеми източници, така че да бъде осигурена енергия, която едновременно да е чиста, да осигурява енергийна сигурност и да е достъпна - тоест хората да могат да си я позволят,” сподели Кондарев по време на събитието.

Генади Кондарев представи тази възглавница за готвене, призведена в предприятие за социални иновации в ЮАР. Уредът се спестява 50% от енергията при готвене.

През 2017 година За Земята стартира програма за подмяна на старите печки с енергийно-ефективно средства за отопление в Нови искър. Новите пелетни печки са по-ефективни спрямо суровите дърва, поддържат постоянна температура, и отделят по-малко фини прахови частици, заяви Кондарев. Уредите остават собственост на общината, за да се предотвратят злоупотреби като продажба на печките, които струват около 1500-2000 лева.

Христо Алексиев от Playground Energy Ltd говори за енергийната (р)еволюция през погледа на предприемача. Playground Energy произвеждат интелигентно оборудване за детски площадки, които превръщат площадката в интерактивно място и стимулират децата да играят повече навън. Съоръженията им събират кинетична и слънчева енергия от играта на децата и я трансформират в светлина, звук, Bluetooth връзка и др.

“Развиваме естествения интелект чрез единствения програмен език, който децата разбират - играта. Чрез играта възпитаваме децата и ги правим добри граждани.

Използваме енергията от играта на децата на детската площадка - и използваме тази енергия на децата за тяхното благо,” сподели Алексиев.

В дискусията се включи онлайн и Мартин Владимиров, един от водещите енергийни експерти в Европа. Той сподели световните, европейски и български предизвикателства пред енергийния сектор и решаването на проблема с енергийната бедност.

Според Владимиров, трябват да се търсят иновативни решения за енергийно потребление на място. Решения, чрез които да се инвестира едновременно в енергийна ефективност и възобновяеми технологии. Цялото изказване на Владимиров можете да гледате тук.

Емилия Ангелова, оперативен директор на MOVE.BG и координатор на акселератора “Социални иновации за справяне с енергийната бедност” за България, представи мотивите на MOVE.BG за участие в проекта - високият процент енергийно бедни хора в България и липсата на ефективни решения за справяне с проблема.

Според най-новото издание на EDEPI - индексът за енергийната бедност на домакинствата в  Европейския съюз (ЕС), България е държавата с най-високи показатели в тази област. Тя е поставена в категорията за екстремна енергийна бедност заедно с Унгария и Словакия, които обаче са девет и над 10 пъти по-добре спрямо нас, съответно с индекси 6.2 и 8.4

“Осъзнавайки тази статистика, MOVE.BG се включи в акселератора тази година. Това е проблем, за който трябва да се говори. И не само да се говори, а да се намери решение,” сподели Ангелова.

В акселератора могат да участват НПО-та, стартъпи, академични институции, частни лица, неформални групи, студентски проекти. Предложенията могат да бъдат както на ниво идея, така и вече стартирали и развити проекти.

След дискусията беше представена изложба на фотографа Емил Данаилов, посветена на енергийната бедност. На снимката: домакинство в село Рибново, област Благоевград, което използва дърва за огрев, затопляне на вода и готвене, включително и през лятото.

Заради огромния интерес и запитвания, срокът за кандидатстване е удължен до полунощ на 14 април (неделя).

Всеки, който има нужда от съдействие за попълване на формуляра, както и консултации и напътствия, може да пише на emiliya.angelova@move.bg .

“MOVE.BG е платформа на двигателите на промяната и знаем как да подпомогнем иновативни решения, които решават предизвикателствата на 21 век,” допълни Ангелова.

Имаш ли идея за справяне с енергийната бедност?

Нека да помогнем на засегнатите семейства сега!

Създаваме заедно нашето устойчиво утре!

Автор
още по темата

още от Решения за България: Икономика