Български ученици изобретиха иновативно електрическо колело

Велосипедът, създаден от 17-годишните Любослав и Йордан, се захранва от слънчеви панели и е един от българските финалисти в европейския конкурс за енергийни иновации “Social Innovation to Tackle Energy Poverty”.


От Марин Маринов, публикувана на 30 май 2019

Познаваме ли младото поколение? Знаем ли какво ги интересува? Или говорим само със стереотипи и предразсъдъци?

Двама умни и можещи 17-годишни ученици от Софийската гимназия по електроника “Джон Атанасов” изобретиха нов тип електрическо колело. Любослав Аначков и Йордан Андреев създадоха иновативен велосипед, който се захранва със слънчеви панели. Младите изобретатели са сред българските финалисти в европейския конкурс за енергийни иновации Social Innovation to Tackle Energy Poverty и ще участват в 5-месечна акселераторска програма, която започва на 13 юни в Прага.

Първоначалното решение за велосипеда е спонтанно - просто защото Любослав разполага с частите, необходими за неговото сглобяване. След това двамата ученици осъзнават, че идеята има потенциал и може да помогне за решаването на редица предизвикателства, пред които сме изправени: помага да се намали замърсяването на въздуха, да се намалят задръстванията и да се намери достъпна като цена алтернатива на все още твърде скъпите електрически коли. Също така, използването на слънчева енергия прави тяхното колело по-евтин от наличните на пазара електрически велосипеди без панели.

“Ходя всеки ден с него до училище. Тествал съм го и наистина работи,” обясни Любослав по време на обявяването на българските финалисти за “Social Innovation to Tackle Energy Poverty” в MOVE.BG и показа прототип на изобретението пред публиката.

“Сложил съм екстри - понеже какво е едно електрическо колело без екстри!...Имам си и аларма, ако някой се опита да ми открадне панелите!”

Велосипедът има специално място за поставяне на мобилни устройства, както и възможност за използване на радио и фарове.

“Повечето материали са втора ръка, за да бъдем природосъобразни доколкото можем,” допълни Йордан.

Двата соларни панела са разположени до багажника и се разпъват, за да могат да заредят колелото. С велосипеда на Любослав и Йордан могат да се изминат 20 км без помощ от педалите, а максималната скорост е 37 км./час, като при равна повърхност може да достигне и над 40 км./час. Соларните панели задвижват електромотор с мощност 500 W. Времето за зареждане от електрическа мрежа е 2 часа, а от панелите - 8 часа.

Йордан (отдясно) и Любослав (отляво) представят прототип на тяхното изобретение в MOVE.BG. На снимката двата соларни панела са смъкнати от багажника, където се намират по принцип.

Планът на момчетата е да превръщат старите колела в електрически. Целта е първо да не се изхвърлят старите велосипеди и второ - цената да бъде много по-достъпна за повече хора, защото ще се плаща само за панели, електромотор, корпус и труд. Ръководител на проекта е учителката от СПГЕ “Джон Атанасов” Емилия Пенева.  

Акселераторът

Любослав и Йордан ще заминат за Прага на 13 юни, за да участвате в откриването на 5-месечна акселераторска програма, по време на която те ще получат менторство за развиване на техния велосипед и намирането на устойчив бизнес модел за проекта. Програмата приключва през ноември, а в началото на декември ще бъде обявен по един победител от всяка държава, който ще получи и материален стимул.

За първи път тази година акселераторът се съсредоточава върху страните от Централна и Източна Европа - регион с екстремни нива на енергийна бедност. България е страната с най-високи нива сред домакинствата по този показател. В търсене на иновативни решения на проблема, MOVE.BG реши да се включи като партньор на проекта за страната ни.

Social Innovation to Tackle Energy Poverty е организиран от международната организация за социални иновации Ashoka и фондацията към Schneider Electric. Програмата се провежда под егидата на агенцията за иновации към френския президент Foundation de France.

Създаваме заедно нашето устойчиво утре!

Автор
още по темата

още от Решения за България: Икономика