Експертна дискусия Енергийната (Р)еволюция: Решения от България

В панела участват представители на Министерството на труда и социалната политика, Софийска енергийна агенция, Greenpeace Bulgaria, Центъра за изследване на демокрацията и Schneider Electric.


От Марин Маринов, публикувана на 21 май 2019

На 20 май MOVE.BG организира официалното представяне на българските финалисти в европейския акселератор за енергийни иновации -  Social Innovation to Tackle Energy Poverty”. Събитието беше съпроводено от експертна дискусия за потенциалите и предизвикателствата пред енергийната (р)еволюция в България.

Участниците обсъдиха ролята на иновациите в енергийната система и българските примери в тази област. Беше разгледана и темата за енергийната бедност, която засяга изключително силно страните от Централна и Източна Европа. България е страната в Европейския съюз с най-високи показатели сред домакинствата - през 2017 година почти 60% от бедните домакинствата в България не са успели да затоплят жилището си достатъчно през зимата, а над 70% - да охладят домовете си през лятото.

Дискусията се проведе броени дни преди държавните и правителствените ръководители от ЕС да приемат новата Стратегическа програма на Европейския съюз - ключовият документ за развитието на ЕС за следващите пет години. Очаква се в програмата да бъде включено и ключовото предложение на Европейската комисия за изграждане на неутрална спрямо климата икономика, ключова място в която заемат енергийните иновации.

Участниците

В дискусията участваха:

Деница Петрова - ръководител на екипа на Greenpeace Bulgaria;

Мартин Владимиров - анализатор към Икономическата програма на Центъра за изследване на демокрацията;

Здравко Георгиев - изпълнителен директор на Софийската енергийна агенция – СОФЕНА;

Божидар Паляков - търговски директор на Schneider Electric България;

Людмил Димитров - експерт в дирекция "Политика за хората с увреждания, равни възможности и социални помощи" към Министерството на труда и социалната политика.

Водещ на дискусията беше Саша Безуханова, основател и председател на Борда на MOVE.BG. Г-жа Безуханова е, също така, член на борда на Европейския институт за иновации и технологии.

“Social Innovation to Tackle Energy Poverty”

За първи път тази година български проекти ще получат достъп до световния енергиен гигант Schneider Electric и до 5-месечна менторска програма с утвърдени европейски енергийни експерти. Акселераторът е организиран от международната организация за социални иновации Ashoka и Schneider Electric Foundation в партньорство с Foundation de France. MOVE.BG e партньорът за България, а конкурсът се провежда още в Унгария, Румъния, Чехия и Полша.

Създаваме заедно нашето иновативно утре!

Автор
още по темата

още от Решения за България: Икономика