Световната седмица на кръговата икономика в градовете пристига в София

Като част от работата си в подкрепа на устойчивите решения, MOVE.BG ще бъде домакин на Circular Cities Week Sofia 2019.


От Марин Маринов, публикувана на 24 октомври 2019

Как можем да решим предизвикателството да живеем природосъобразно в градската среда? Какви са работещите решения? Как да не пречим на природата, а да помагаме?

На тези и други въпроси е посветена Световната седмица на кръговата икономика в градовете, която ще се проведе между 28 октомври и 6 ноември. София ще бъде една от спирките, като събитието за България се организира от Институт кръгова икономика, а MOVE.BG ще бъде домакин на инициативата. Проявата ще се състои на 6 ноември и ще включва уъркшопи с представители на бизнеса, неправителствения сектор и еко активисти.

Кръгова икономика

С всяка следваща година процентът на хора, живеещи в градовете, се увеличава. През 2018 вече 74% от населението в Европа живее в градове - ясен знак, че съществува необходимост от намирането на работещи решения как “град” и “природа” да не се превърнат в антоними. 

Едно от тези решения е кръговата икономика. Тя цели да удължи жизнения цикъл на продуктите и да промени господстващата ситуация. Да промени начина на функциониране на икономиката, където линейният модел определя правилата - използване на много неразградими суровини, за да се произведе продукт с кратък живот и огромна отпадъчна част. Но не само. Много от продуктите, особено черна и бяла техника, се създават по начин, който предопределя бързия край на техния жизнен цикъл, за да се стимулира постоянното търсене и закупуване на нови предмети.

Кръговата икономика се опитва да промени тези порочни практики, като въведе принципа “от люлка до люлка” -  практиката материалите да се използват възможно най-дълго, дори безкрайно: чрез рециклиране, заемане, повторно използване и споделяне. Този иновативен модел на икономическия процес търси решения, които да създадат устойчиви и природосъобразни бизнес и обществени практики. Бизнеси, които не само пазят природата, но и с новаторския си подход повишават конкурентоспособността на даден регион на световно ниво. Повишават и заетостта, като намират нови клиенти и пазари, които са заинтересовани от опазването на околната среда.

Потенциалът на хората се употребява за запазване на природата и прилагането на устойчиви бизнес модели, а не в услуга на тоновете боклук.

Кръговата икономика цели да се промени схващането за природата като безкраен резервоар за суровини и сметище, което може да продължи да приема още нови отпадъци.

Ако искате да научите повече как кръговата икономика помага за по-добър живот в градовете, включете се в уъркшопа на 6 ноември. За повече информация, свържете се с “Институт кръгова икономика” тук.

MOVE.BG и борбата за природата

Борбата за природата има различни измерения. Едно от тях са личните действия на всеки един от нас. В подкрепа на стимулирането на по-природосъобразен живот, MOVE.BG заедно с Градски експериментариум издаде наръчник за компостиране. Свалете го безплатно сега, защото личният пример е важен и заразява останалите!

Създаваме заедно нашето утре!

Добави в Календар 2019-11-06 16:30:00 2019-11-06 19:55:00 Europe/Istanbul Световната седмица на кръговата икономика в градовете пристига в София 20 Serdika Str, Sofia MOVE.BG contact@move.bg
Автор
още по темата

още от Градска джунгла