COP 26 е възможност за България и света да поемат ясни ангажименти за справяне с климатичните промени

Министри, учени, бизнес експерти и природозащитници участваха в специална конференция, посветена на подготовката на България за форума на ООН в Глазгоу.


От МOVE.BG, публикувана на 28 септември 2021

След броени седмици държавни и правителствени ръководители, политически представители и експерти ще се срещнат във Великобритания за един от най-важните световни форуми тази година - Международната среща на ООН за климата COP 26, под съпредседателството на Обединеното Кралство и Италия. Държавите, включително България, трябва да използват срещата в Глазгоу, за да поемат ясни ангажименти за ограничаване на глобалното затопляне и съхраняването на Земята за бъдещите поколения. От особено значение е изпълнението на ангажиментите, като за България е важно как страната ни смята да изпълни общоевропейските цели за постигане на климатична неутралност до 2050 и намаляване на парниковите емисии в следващите по-малко от 10 години (до 2030) с най-малко 55% спрямо нивата на емисии от 1990.

Водени от тази мотивация, MOVE.BG заедно с Посолствата на Великобритания и Италия, организираха специална конференция, посветена на подготовката на страната ни за Международната среща на ООН за климата. Форумът "Пътят към COP 26: изборът на България" обедини министри, учени, бизнес експерти и природозащитници, сред които вицепремиерът Атанас Пеканов. Сред обсъжданите теми бяха бъдещето на въглищните централи, сътрудничеството между държава и учени, нуждата да се гледа на климата интегрално, както и ролята на международното сътрудничество.

Конференцията се случва броени седмици след доклада на ООН, който алармира, че климатичните промени могат да станат необратими, ако не вземем незабавни мерки за ограничаване на глобалното затопляне, а изследване на BBC заедно с учени от Оксфорд и Бъркли показа, че Източна Европа е един от регионите най-силно засегнати от глобалното затопляне.

Негово превъзходителство Роб Диксън, посланик на Великобритания в България, сподели:

“За последните 30 години Обединеното кралство намали наполовина емисиите си, а икономиката нарасна със 75% и се създадоха почти половин милион зелени работни места. През 2012 година почти половината от електричеството ни идваше от въглища, а сега - под два процента.

Въпреки предизвикателствата вярвам, че България също може да приеме и постигне по-амбициозни цели и конкретни планове за чист растеж.  Надявам се в дискусията днес да очертаем как това може да се случи.”

Нейно превъзходителство Джузепина Дзара, посланик на Италия в България, сподели:

„Докато възстановяваме здравето на нашите икономики, трябва да инвестираме в здравето на нашата планета и да поставим хората и природата в центъра на политическата програма. От съществено значение е да насърчим ангажимента на следващите поколения и да насочим младежката мобилизация по положителен начин, тъй като бъдещето на нашата планета принадлежи именно на младите.

Както казва Маргарет Мийд: „Не се съмнявай никога, че малка група от съвестни и загрижени граждани може да промени света. Всъщност това е единственото нещо, което винаги се е случвало.”

Саша Безуханова, основател на MOVE.BG, сподели:

“Съвместно с посолствата на Великобритания и Италия, държавите съ-организаторки на COP26,  провеждаме днешната кръгла маса, за да поставим с по-голяма тежест в публичния дневен ред на България темата за Климатичната криза и възможния принос на страната ни за решаването й.

Темата за климата присъства в публичния дебат основно през социалното измерение на затваряне на мините в комплекса Марица Изток. Формално приетите ангажименти в рамките на Европейския процес нямат интегрален, споделен, публично подкрепен национален план на страната ни за постигане на целите за декарбонизация на Европа. 

Вярвам, че днешното събитие ще стане катализатор на ясна Климатична програма на страната ни.”

Как се подготвя България за COP 26?

Какво споделиха вицепремиерът Атанас Пеканов, Боряна Каменова, експерт от МОСВ, както и водещи български учени, представители на бизнеса и държавата, вижте в пълния запис на конференцията "Пътят към COP 26: изборът на България"  тук.

Прочетете репортаж от Кръглата маса с политици и учени тук, а от 5х7 вдъхновяващи представяния на експертите тук. Снимки от събитието можете да намерите тук.

За COP 26

COP 26 е конференцията на страните подписали Рамковата конвенция на ООН за изменението на климата (UNFCCC). Форумът, чийто организатор е Великобритания в партньорство с Италия, е първата конференция, на която ще бъдат поети задължения по новия протокол на UNFCCC след изтичането на този от Киото: това е Парижкото споразумение за климата, което цели ограничаване на глобалното затопляне до 2 градуса до 2050 година и стремеж за 1.5 градуса до края на века.
Повече за COP 26 научете тук.

Автор
още по темата

още от Градска джунгла