Пътят към COP 26: говорят експертите

Водещи специалисти от България и чужбина взеха участие в специалната конференция, организирана от MOVE.BG и Посолствата на Великобритания и Италия.


От МOVE.BG, публикувана на 30 септември 2021

Защо COP 26 е шанс за България и света да поемат важни ангажименти за ограничаване на глобалното затопляне? Какво представляват устойчивите финанси и защо те са важна част от борбата с климатичните промени? Как всеки един човек и бизнес може да помогне за справяне с промените в климата? Каква е връзката между климатичната криза и кризата със загубата на биологичното разнообразие? Какви са успешните примери за енергийна реформа и енергиен преход?

В търсене на добрите примери и решения MOVE.BG заедно с Посолствата на Великобритания и Италия организира специалната конференция “Пътят към COP 26: изборът на България”. Събитието е посветено на подготовката на България за Международната среща за климата на ООН COP 26 през ноември, чийто съорганизатори са Великобритания и Италия.

Между 31 октомври и 12 ноември в Глазгоу за първи път ще бъдат поети реални ангажименти по настоящия протокол към Конвенцията на ООН за климатичните промени - Парижкото споразумение, което цели ограничаване на повишаването на световната температура в рамките на до 2 градуса до 2050 година и стремеж за 1.5 градуса до 2100. Конференцията “Пътят към COP 26: изборът на България” обедини дипломати, политици, учени, бизнес представители и природозащитници около важния разговор за България и климата. Форумът включва три части: панелът Време за действие представи визията на дипломатите на Великобритания и Италия, както и мотивацията на MOVE.BG за важността от разговора за COP 26 в България, частта Изборът на България срещна водещи политици и експерти на Кръгла маса, а панелът - “Пътят към COP 26: заедно можем повече”, представи визията на пет водещи световни експерти от света и България по темите “Мисия COP 26”, “Мисия Устойчиви финанси”, “Мисия Адаптиране”, “Мисия Биоразнообразие” и “Мисия Енергиен преход”.

“Климатът и респективно планетата са под заплаха. Заплаха, която създаваме ние с нашата човешка индустриална дейност. Как да спрем процеса, който в една българска поговорка има много точен образ - как да спрем да режем клона, на който седим, е въпрос, който изисква качествен отговор и вдъхновяващи решения. Затова в този панел ще да чуем експертите - нещо, на което MOVE.BG много държи. Започваме с Дейвид Моран -  Регионален посланик на COP 26 за Европа, Централна Азия, Турция и Иран,” сподели Ирина Недева, модератор на дискусията и председател на АЕЖ-България.

Мисия COP 26

“Това лято беше трудно за региона на Балканите с редица рекордно високи температури и значителни горски пожари, които, за съжаление, доведоха и до човешки жертви, включително малък брой в България,” сподели г-н Моран и допълни:

“Трябва да направим всичко възможно, за да ограничим средното покачване на световната температура до 1.5 градуса до края на века. Това ще изисква от нас до 2050 г. да постигнем въглеродна неутралност - баланс между произведения и погълнат въглероден диоксид. За да се случи това, трябва да намалим наполовина въглеродните емисии до 2030 г.- тоест, след само девет години. 

Затова успехът в Глазгоу означава ясно поемане на ангажименти.”

Мисия Устойчиви финанси

Христина Пендичева, ръководител на подгрупа “Устойчиви финанси” в Министерството на финансите, очерта основните тенденции и предизвикателства пред темата, навлязла у нас и с английското си наименование sustainable finance:

“Основно предизвикателство, пред което е изправен финансовият сектор, е придобиването на познание за отражението на климатичните рискове върху дейността на компаниите от реалния сектор, както и за отражението на дейността на компаниите върху климата.

За да могат да определят цели за намаляване на климатичните рискове и за да могат да отчитат, както физическия, така и преходния риск в цената на активите, финансовите институции трябва да започнат да ги наблюдават и измерват.”

Мисия Адаптиране

Любомила Йорданова, основател на базирания в Берлин стартъп с български корени Plan A, наблегна на нуждата да се вслушваме в науката и даде съвети как бизнесите могат да намалят своя въглероден отпечатък:

“Как може една компания да започне да действа, така че да бъде по-устойчива или природосъобразна. 

Първото и най-важно нещо е да се предприемат стъпки спрямо базовите разбирания какво представляват промените в климата - това означава една компания да разбере как всъщност влияе на природата.Второто ключово нещо е да се следва науката. Третото нещо е ние да започнем да прилагаме реални стъпки за намаляване на нашите емисии. И накрая - да бъдем подготвени за регулациите, които скоро влизат в сила.”

Мисия Биоразнообразие

Веселина Кавръкова, изпълнителен директор на WWF България, посочи предизвикателствата пред важната и свързаната с климатичните предизвикателства криза със загубата на растителни и животински видове:

“Екосистемите, също като нас, са потърпевши от климатичните промени. Но природата е и най-големият ни съюзник в борбата с климатичната криза. 

Да запазим и възстановим природните екосистеми е незаменима стъпка към общата ни цел: Европа да стане климатично-неутрален континент.”

Мисия Енергиен преход

Микеле де Нигрис, директор “Устойчиви практики и енергийни източници” в италианската енергийна компания RSE, разказа подробно за енергийния преход в Италия и промените в техния енергиен микс, като наблегна на ключовата роля на науката и иновациите в тези процеси:

“Днес, повече от всякога, ролята на правителствата е от решаващо значение, тъй като имаме нужда от амбициозни и дългосрочни планове, които ще оформят бъдещето на нашата планета. 

Специално внимание трябва да се обърне на приоритизиране и поддържане на научните изследвания, за да могат иновативните решения да станат конкурентоспособни [...]

Трябва да съгласуваме амбициите си, да хармонизираме стандартите, да споделяме най-добрите практики, да се възползваме от научните изследвания и иновациите и да подкрепим големите инвестиции.”
Гледайте пълен запис на конференцията “Пътят към COP 26: изборът на България” тук.

Автор
още по темата

още от Градска джунгла