Дарителството по българските земи

Предстоят любопитни и позабравени истории


От Моята българска история, публикувана на 18 юли 2018

Мисията на проекта „Моята българска история” е чрез разказа за миналото и с поглед към бъдещето да даде пример в настоящето. През последните няколко месеца ние от MOVE.BG ви разказахме за строителите на съвременна България. За хората, благодарение на които страната ни се приобщи отново към европейската цивилизация. Само за няколко години те успяват да изградят една модерна и просперираща държава по българските земи, която смело да върви по пътя на националното обединение. Бързият успех на българите учудва не само нашите съседи на Балканите, но и големите европейски държави. За икономическите и политическите фактори, които благоприятстват това положително развитие, е изписана богата литература, но всъщност в основата на успеха стоят любовта, вярата и следването на традиционните човешки ценности.

Човеколюбието е основната движеща сила за прогреса на българите по време на Възраждането и в първите години след Освобождението. Надеждата, че следващите поколения ще живеят в един по-добър свят и ще успеят да осъществяват националния идеал твърдо е залегнала в тяхното съзнание. Неразделна част от този процес е благотворителната инициатива, която осигурява приемственост и дава възможност на много млади хора да получат възможност за развитие и да се докоснат до постиженията на европейската цивилизация. Поглеждайки назад в българската история, с основание можем да твърдим, че:

Дарителството по българските земи е една от основните характеристики на възрожденския българин.

Достатъчно е да си припомним за делото на Васил Априлов, с чиято помощ се основава Габровската гимназия и се дава началото на модерното образование по нашите земи. Неговото дело е продължено от Евлогий Георгиев, който завещава голяма част от своите средства за изграждането на нова сграда за Софийския университет. В дните непосредствено преди Балканските войни един друг предприемчив българин – Димитър Ценов, завещава почти цялото си богатство с желание да бъде основана търговска академия в родния му град Свищов.

През следващите месеци ще ви разказваме любопитни и позабравени истории за дарителството по българските земи.

То е най-разнообразно и обхваща най-различни области:

  • От средства за издържане на бедни ученици до създаване на фондове за изобретяване на животоспасяващи лекарства.
  • От поощряване на българските учени до подпомагането на хора, изпаднали в различни зависимости.

Сигурни сме, че вие също знаете много подобни истории за добри хора, които са оставили и оставят следа по българските земи

Те дават пример за патриотизъм и филантропия. Разкажете ни за тях на www.myhistory.bg, за да покажем, че българската история е изпълнена с добри дела.

Автор
още по темата

още от Моята българска история