Какво е енергийна банка и възможна ли е в България?

Представяме Ви една идея за решаване на енергийните проблеми по иновативен и нестандартен начин.


От Marin Marinov, публикувана на 7 април 2019

Какво представляват социалните иновации и могат ли да помогнат за решаване на големи световни предизвикателства като енергийната бедност? Как да се намерят устойчиви и ефективни решения за справяне с належащи социални проблеми? Има ли програми, които подкрепят финансово и менторски подобни проекти?

През 2015 година група холандци създават “Енергийна банка” - публично-частен проект, който цели да подпомогне енергийно бедните домакинства. Около 750 000 семейства в Холандия изпитват затруднения при плащането на сметките си за ток, парно и топла вода. Те не могат да затоплят жилищата си до нормалната за организма им температура през зимата и да охладят домовете си до нужните за здравословното им състояние градуси през лятото.

За да помогнат на тези енергийно бедни хора, двигателите зад проекта “Енергийна банка” започват да работят директно с потърпевшите домакинства. Специални съветници и експерти обикалят засегнатите семейства, правят анализ на жилищата им и им дават съвети как да направят енергийното си потребление по-устойчиво: да използват по-малко енергия и да плащат по-малки сметки, като същевременно живеят в по-топли домове през зимата и достатъчно охладени през лятото.

Мисия, която на пръв поглед изглежда невъзможна.

Една от основните пречки пред енергийната ефективност, включително при бедните домакинства, е липсата на знания и умения как да се консумира ефективно енергия - до този извод достигат от “Енергийна банка”. Затова специалистите от проекта започват да образоват като представят енергийно знание по разбираем и достъпен начин. И не само.Техните съвети са строго индивидуални за всяко едно домакинства, така че да са максимално ефективни и да не поставят различните типове енергийно бедни домакинства в категории. Категоризирането почти винаги е една от главните пречки пред намирането на работещи решения.

“Енергийна банка” използва междудисциплинарен подход, за да предложи най-подходящия енергиен план за всяко едно домакинство: вземат се предвид както доходите на семействата, така и особеностите на жилищата им, а също и здравословното състояние и нужди на хората.

Вторият аспект на дейност на “Енергийна банка” е даряването на ефективни уреди и оборудване на енергийно бедните домакинства. Тази банка от предмети се събира чрез дарения. Всеки може да подпомогне проекта чрез пари, киловатчаса електрическа енергия или енергийно спестяващи уреди: от LED осветление до модерни печки, котлони и климатици.

“Енергийна банка” иска да запази достъпа до енергия като първа човешка необходимост, достъпна за всеки. В Холандия има около 750 000 домакинства, които имат твърде малко пари, за да си платят сметката за енергия,” споделят от “Енергийна банка”.

“Нашата мисия е да подкрепим тези домакинства по отношение на начина им на потребление на енергия, така че те сами да продължат да намаляват сметките си.”

Проектът “Енергийна банка” е един от примерите за работещи социални иновации в излезлия през ноември месец наръчник за ефективни енергийни политики за справяне с енергийната бедност на “Обсерваторията за енергийна бедност” към Европейската комисия (ЕК). В резултат на иновативните образователни методи на “Енергийна банка”, енергийното бедните домакинства са намалили сметките си с между 56 и 113 евро, изчисляват от Обсерваторията.

Социални иновации

Социалните иновации са начин за търсене на нови, нестандартни и работещи решения на остри социални проблеми като енергийната бедност. Този тип новаторски подход стимулира крос-дисциплинираност -  сътрудничество между представители на различни научни и икономически сфери.

Социалните иновации са насочени към системни за обществото проблеми, за които погледът от различни области е ключов за намирането на устойчиви решения.

Комплексен проблем като енергийната бедност изисква търсенето на междудисциплинарен подход, както в примера с “Енергийна банка” от Холандия, където екипите, посещаващи енергийно бедните домакинства, са съставени от експерти от различни сфери на дейност.

Има ли нужда България от подобни решения?

Според “Обсерваторията за енергийна бедност”, повече от 50 милиона домакинства в Европейския съюз (ЕС) срещат редица проблеми, свързани с достъпа до енергийни услуги:

  • трудности при поддържането на адекватно отопление;
  • проблеми с плащането на режийните сметки навреме;
  • невъзможност да отделят средства за извършването на належащи ремонтни дейности, така че да не живеят в жилища с влага и мухъл.

Основна част от тези петдесет милиона са домакинства от Централна и Източна Европа.

Държавите от този регион  попадат в категориите с високи до екстремни нива на енергийна бедност, според EDEPI - индексът за енергийната бедност на домакинствата в ЕС. Последното издание на класацията от февруари месец определи България като страната с най-високи показатели в тази област - с индекс 0.7. Тя е поставена в категорията за екстремна енергийна бедност заедно с Унгария и Словакия, които обаче са девет и над 10 пъти по-добре спрямо нас, съответно с индекси 6.2 и 8.4

Село Рибново, област Благоевград: енергийно бедно домакинство, което използва дърва както за отопление през зимата, така и за затопляне на вода и готвене през лятото. Снимка: Емил Данаилов.

Имаш решение - включи се сега!

За първи път български проекти имат шанс да участват в европейския акселератор за справяне с енергийната бедност чрез социални иновации -  Social Innovation to Tackle Energy Poverty. Конкурсът се организира от международната организация за социални иновации Ashoka и фондацията към френския енергиен гигант Schneider Electric. Партньор за България е MOVE.BG. Освен нашата страна, в конкурса участват още Румъния, Унгария, Полша и Чехия.

Кандидатстването е отворено до 12 април. Приемат се както кандидатури на ниво идеи, така и вече стартирали бизнеси.

За участие в акселератора ще бъдат избрани 15 финалисти от държавите участници, които ще бъдат включени в специална 5-месечна менторска програма със световно признати енергийни експерти. Всеки екип ще получи идеи, съвети и напътствия как да подобри проекта си. Ще бъде избран по един победител от всяка държава, който ще получи поощрителна награда от 3500 евро. Участниците ще получат и достъп до световния енергиен гигант Schneider Electric.

Имаш ли идеи или проект как да помогнеш на енергийно бедните домакинства в България?

Включи се днес!

Създаваме заедно устойчивото ни утре!

тагове
Актуално,
Автор
още по темата

още от Решения за България: Икономика