Стартъпите да бъдат включени в пакетите за държавна подкрепа, предлага Еврокомисията

Мярката да важи дори и ако стартиращите бизнеси са били в затруднено положение преди коронакризата.


От Марин Маринов, публикувана на 24 юни 2020

Микро и малките предприятия, включително иновативните стартъпи са от изключително значение за икономическото възстановяване на Европейския съюз след COVID-19. В същото време, обаче, те са специфично и силно засегнати от кризата с коронавируса и затова трябва да бъдат специфично подкрепени. Това смята Европейската комисия в специалното си съобщение, с което предлага Временната рамка за държавна подкрепа да бъде разширена с включването на стартиращите бизнеси. 

Според ЕК, към микро, малките и стартиращите бизнеси трябва да се прояви гъвкавост, защото COVID-19 засяга тези компании изключително силно по отношение на ликвидността. Коронакризата задълбочава трудностите, които те изпитват по отношение на достъпа до финансиране в сравнение със средните и големите предприятия. Затова ЕК предлага държавната помощ да бъде приложима, дори и предприятията да са били в затруднение преди 31 декември 2019 година. Към момента това правило не важи за средните и големите предприятия, за които се разрешава държавна помощ.

“Това изменение действително ще увеличи възможностите за подкрепа на стартиращите предприятия, особено на иновативните, които могат да бъдат губещи през тяхната фаза на силен растеж, но са от решаващо значение за икономическото възстановяване на Съюза,” посочват от ЕК.

Еврокомисията предлага и да се адаптират условията за рекапитализация във Временната рамка за държавна помощ, така че да се стимулират частните инвеститори да подкрепят микро, малките и стартиращите бизнеси.

“Освен това предлагаме да се въведат условия, които да предоставят стимули за частните инвеститори да участват редом с държавата в рекапитализациите. Те са добре дошли, тъй като с тях се намаляват необходимостта от държавна помощ и рискът от нарушаване на конкуренцията,” обяснява Маргрете Вестегер, изпълнителен заместник- председател на ЕК.

Новите правила, които предлага Еврокомисията, няма да важат, ако:

  • предприятията се намират в производство по несъстоятелност;
  • получавали са преди помощ за оздравяване, която не са върнали;
  • са били предмет на план за преструктуриране съгласно правилата за държавната помощ. 

Държавите членки трябва да дадат обратна връзка по направеното предложение преди да бъде окончателно прието. След кризата с коронавируса ЕК разхлаби правилата за държавна помощ за частни предприятия, които са доста строги, за да пазят конкуренцията и държавите да не използват обществени пари в полза на определени компании.Предложението за стартъпите е третото разширяване на въведена през март Временна рамка за държавна помощ.

Стартъпите и коронакризата в България

Още в началато на кризата с COVID-19 ключови организации от стартъп екосистемата изпратиха отворено писмо до българското правителство с предложения за незабавни мерки в подкрепа на иновативните МСП-та в стартираща и активна фаза на развитие. BESCO, EDIT, Endeavor и BVCA заставаха зад конкретни предложения, които да подпомогнат стартиращите компании в плавното им преминаване през кризата, свързана с коронавируса-19, и да осигурят положителното им развитие и ръст в бъдеще.

Прочетете пълния текст на писмото тук.

Автор
още по темата

още от Решения за България: Digital