Стартъпът Plan А организира кампания за предотвратяване на greenwashing

Отворената дигитална мрежа EDIT на MOVE.BG подкрепя инициативата за предприемане на мерки срещу фалшиво зелените продукти, услуги и дейности.


От МOVE.BG, публикувана на 13 април 2021

Европейският съюз да предприеме регулаторни мерки, чрез които да задължи компаниите, представящи се като зелени и екологосъобразни, да публикуват своя въглероден отпечатък. По този начин реално ще се предприемат действия срещу разрастващата се нелоялна бизнес и опасна за обществото и планетата ни практика на greenwashing. Това се посочва в специална кампания на базирания в Берлин стартъп с български корени Plan A  Make 2021 Count

Отворената дигитална мрежа EDIT на MOVE.BG подкрепя инициативата за предприемане на мерки срещу квази зелените проекти, които подкопават доверието и възможностите за развитие на реалните екологосъобразни бизнеси с обществено въздействие (impact startups, корпоративно добро управление ESG...). Всеки един от вас също може да подкрепи инициативата, като подпише петицията на Plan A до Европейския парламент. 

"През 2021 година залогът за предприемане на реални действия за справяне с климатичните промени е много висок. За да постигнем успехи, трябва да спрем дейностите, които не са "истински" устойчиви. Трябва да сложим край на greenwashing-а," обясняват от Plan A.

Защо темата е важна?

Навлязла у нас с англоезичното си наименование greenwashing, тази практика представлява фалшиво представяне на продукти, услуги или дейности като зелени - тоест, като намаляващи негативното човешко въздействие върху планетата ни. Чрез заблуждаващи рекламни и маркетингови кампании, проектите, използващи greenwashing, заблуждават инвеститори, клиенти и институции, че работят за намаляване на въглеродния отпечатък. Така те не само, че продължават да нанасят вреди на околната среда, но и "вземат" инвеститорите и клиентите на реално екологосъобразните бизнес проекти.

С все по-широкото навлизане на екосъзнанието сред обществото и разрастващата се подкрепа за зелените бизнеси и начин на живот, практиките на greenwashing значително нараснаха. От Plan A цитират данни от доклад на Bloomberg, според които енергийни компании, обявили, че стават зелени и намаляват въглеродния си отпечатък, са изхарчили през 2018 година 3.6 милиарда долара за нисковъглеродни технологии спрямо 110.4 милиарда долара за продукти и услуги, базирани на петрол и газ. Освен това, според данни на Еврокомисията 42% от компаниите, обявяващи, че работят за намаляване на негативното влияние върху природата, на практика преувеличават, заблуждават или лъжат за тези свои действия и дейности.

Затова от Plan A настояват европейските институции да въведат регулации, чрез които компаниите, самопредставящи се за зелени, да бъдат задължени да декларират публично своя въглероден отпечатък. По този начин инвеститори и клиенти ще разполагат с реалната информация дали и колко екологосъобразни са тези бизнеси.

"Вярваме, че всеки бизнес може да предприеме стъпки в посока намаляване на въглеродния си отпечатък по ефективен начин и този процес не бива да бъде възпиран от объркване или обезсърчаване, породени от greenwashing," посочват от Plan A и допълват:

"Чрез новата ни инициатива целим да предизвикаме разговори за всеобхватния проблем на фалшивото зелено маркетиране, като насочим вниманието към ахилесовата пета на greenwashing-а -  компании, които злоупотребяват с термина въглеродно-неутрален. Вярваме, че по този начин може да се катализира процесът на въвеждане на регулации относно прозрачността както и да се приемат дефиниции за истински устойчиви бизнес практики."

Създаден от българката Любомила Йорданова, Plan A развива иновативни решения за борба с климатичните промени, базирани на данни. Стартъпът предлага софтуер, чрез който компаниите могат да следят и намаляват своя въглероден отпечатък, както и да подобряват своите стратегии за добро корпоративно управление ESG в трите направления - екологично, социално и управление на бизнеса (ESG - Ecology, Social, Governance). Plan A е сред създателите на Greentech Alliance - обединение в подкрепа на зелените високотехнологични стартъпи, чийто партньор за България е отворената дигитална мрежа EDIT на MOVE.BG.

Европа и зелените инвестиции

Инициативата на Plan A идва в ключов момент в Европейския съюз. На 21 април се очаква Европейската комисия да публикува своето финално предложение за въвеждане на първата таксономия за устойчиви финанси - определяне на набор от дейности, които са зелени и екологосъобразни, така че да се стимулират инвестициите в тях спрямо замърсяващите производства. 

Преди броени дни, Нейтън Фабиан, оглавяващ специалната комисия от независими експерти по зелените финанси, се обяви против предложенията ЕК да включи в таксономията със зелен етикет дейностите, свързани с природния газ. Според Натам, заради натиск от определени държави, Комисията може да избяга от научния подход и доказателства при определянето на таксономията. България заедно с Полша е една от държавите, защитаващи даването на зелен етикет на природния газ. 

Подпишете петицията на Plan A тук. За да спрем с общия усилия greenwashing-а.

У нас

Да бъдат подложени на екологична оценка на въздействието всички проекти, включени в Националния план за възстановяване и устойчивост, чрез който страната ни трябва да защити 12 милиарда допълнителни средства от Европа. Затова настоява в последното си становище инициираната от MOVE.BG коалиция от граждански организации "За зелен рестарт". Обединението призовава и за създаването на Фонд за зелени стартъпи, чрез който да бъдат подкрепени иновативните екологосъобразни бизнес идеи.

За какво още настоява Коалиция "За зелен рестарт" прочетете тук.

Създаваме заедно нашето устойчиво утре!

Автор
още по темата

още от Решения за България: Digital