Гьоте-институт отбеляза 30 години дейност в България

Повече за празника, началото на “Гьоте-институт” и неговата дейност ни разказва г-н Енцио Ветцел, директор на организацията.


От Марин Маринов, публикувана на 28 юни 2019

Преди броени дни “Гьоте-институт” отбеляза 30 години дейност в България. Създаден като културния институт на Федерална република Германия, организацията е една от най-активните структури у нас, които подкрепят съвременната култура и изкуство, както и международното сътрудничество и обмен. Домът на “Гьоте-институт” на софийската улица “Будапеща” е домакин на редица изложби, прожекции, представяния на книги и модерни форми на изкуство. 

На 22 юни беше кулминацията на тържествата по повод 30-тата годишнина. От “Гьоте-институт” подготвиха богата програма, която включваше пърформанси и интерактивна инсталация за деца, VR-изложба, концерт на Софийския духов оркестър, изложба “30 години Гьоте-институт в България”, кино на открито, светлинно шоу с “Жар театър”, както и концерт на музикалния синт-поп проект “Help Me Jones”.

Снимка: "Гьоте-институт", "Фото-Корпус / Photo-Corpus". 

През есента тържествата продължават с уъркшопи за културни мениджъри и творци, както и с програма за широката публика: концерт на Майкъл Хофмайър със Софийската филхармония, както и второто издание на “Софийската нощ на игрите”, съвместно с Френския институт в България.

Гьоте-институт в България

Началото на дейността на института е поставено в София през 1989 година от двама служители, а първите културни събития започват през есента.

“Като единственият до този момент западен културен институт в София носим особена отговорност в тази ситуация. Сега повече от всякога от нас се очакват да организираме не само културни събития, но и в най-скоро време да открием библиотека, както и да предложим езикови курсове и семинари по странознание за учителите по немски език в България”, пише в годишника от 1989/90 година на “Гьоте-институт”, Мюнхен.

През годините “Гьоте-институт” организира редица културни събития и обучения. 

Повече за дейността на организацията ни разказва г-н Енцио Ветцел, директор на “Гьоте-институт” и ръководител на културната програма.

Енцио Ветцел  (в средата) по време на тържествата. Снимка: "Гьоте-институт", "Фото-Корпус / Photo-Corpus". 

Как започна историята на “Гьоте-институт” в България?

През 1975 година външните министри на България, Петър Младенов, и на Федерална република Германия, Ханс-Дитрих Геншер, подписаха споразумение за обмен в областите на науката, образованието и културата. На тази основа беше създаден “Гьоте-институт” през март месец 1989 година. Оттогава ние следваме ритъма на промените в България, както и на тези в Германия, която също доста се промени след своето обединение. 

Влизането на България в Европейския съюз беше важна стъпка към “нормализацията” в страната и затова през годините “Гьоте-институт” организира най-разнообразни културни инициативи - в съвременния танц, визуалните изкуства, музиката - с цел да подпомогнем този процес. Сега вече ние сме партньори в по-голямото семейство - Евросъюза. В момента има много различни и влизащи в конфликт движение в ЕС и по-скоро няма обединение - но все пак това е Европа сега.

Подкрепяте ли иновативни културни проекти?

Да. Още от възстановяването на “Гьоте-институт” след Втората световна война ние търсим иновативните форми на създаване на изкуство. От една страна, работим в подкрепа на нови имена, движения и процеси, а от друга - на новаторството в културните институции и структури. 

Нашият институт е постоянно изправен пред предизвикателствата на променящата се среда и затова споделяме нашите идеи, стратегии и достижения с партньорите ни, които се сблъскват с подобни проблеми в културното поле.

Какви са предизвикателствата пред иновативните културни проекти?

Творците обикновено се идентифицират напълно с тяхната “идея”, сякаш тя е тяхно дете, което те трябва защитят от всяка опасност и промяна. Тук е именно предизвикателството - културните институти нe са творци, а мениджъри и фасилитатори на творческата идея.

Част от празничната програма на Снимка: "Гьоте-институт", "Фото-Корпус / Photo-Corpus". 

“Гьоте-институт” подкрепя активно и европейското измерение. Защо е важно да се говори за ЕС в днешно време в държавите членки?

Парите бяха първата “примамка” на европейската администрация, за да се справи със социални предизвикателства, с конкретен съсед в Европа, с тъжна и неславна история и да прегърне икономическата сила на културата и изкуството.

Сега, след като европейските пари и притегателна сила намаляват, а националните идеологии се въздигат - критичната, естетическата и социална сила на изкуството излизат на преден план. Според мен, това като цяло е добро развитие, защото парите не са валута, чийто курс е равен на стойност в културата и изкуството.

По какви проекти работите в момента?

В момента работим по “Академията за културен мениджмънт 2019”, която организираме съвместно със Столична община и “Пловдив 2019”. [Изданието тази година е посветено на темата „Дигиталната ера: култура и изкуства в преход” и ще изследва влиянието и употребата на новите технологии в мениджмънта на културни организации и проекти - б.р-  ] В Академията ще се включат участници от България, Румъния, Гърция и Босна и Херцеговина. 

Също така, подготвяме уъркшопи за хора, които се интересуват от танц, движения и терапия. Те ще бъдат ръководени от експерти и партньори от България и Германия. Повече информация за всички наши дейности можете да научите от сайта на “Гьоте-институт”

Още един рожден ден

След няколко дни и MOVE.BG ще имаме причина за празненство. На 11 юли ставаме на шест години. Очаква ви богата програма, включително уъркшопи по три от темите на новото време: зелена икономика, модерно изкуство и дигитални бизнеси на 21 век.

Създаваме заедно нашето утре!

Автор
още по темата

още от Решения за България: Култура