“Треска в зелено” представя документалния филм “Зелената лъжа”

На 13 май от 19 ч. ще гледаме филма и ще си говорим за устойчивото развитие и greenwashing-а със Симона Стилиянова, член на клуба на MOVE.BG “The ChangeMakers”.


От МOVE.BG, публикувана на 9 май 2022

MOVE.BG и Кино Резонанс Ви канят на следващото събитие от поредицата “Треска в зелено“. На 13 май от 19:00 часа Ви очакваме отново за вълнуваща кинопрожекция на екологична тема, съчетана с експертен диалог с поредния двигател на промяната в България - член на клуба на MOVE.BG “The ChangeMakers of Bulgaria”. 

Започваме в 19 часа в Дом на киното, а темата ни този път е greenwashing - практиката да бъдат представяни продукти и инициативи, които не са зелени като устойчиви и помогащи на природата - целта е да бъдат заблудени потребителите и да бъдат измамени да подкрепят фалшиво зелени продукти или услуги. По този начин greenwashing-а нанася не само финансови вреди, но и внася скептицизъм към зелените инициативи.

Програмата ни за 13 май е следната: 

19:00 – Разговор със Симона Стилиянова, съосновател на стартъпа “Основа”

19:20 – Прожекция на ЗЕЛЕНАТА ЛЪЖА | THE GREEN LIE

20:50 – Дискусия с публиката

Място: Дом на киното

ChangeMaker лектор

Симона Стилиянова е комуникатор, съосновател на стартъпа “Основа”, който помага на бизнеса да функционира по-екологично и автор на блога Zero Waste Sofia, създал общност от над 16 000 души в България. Симона е автор на редица зелени инициативи като платформата “Чешмите в България“, отличена в конкурса на Европейската комисия за социални иновации. Сред признанията за работата ѝ са отличията в класации като “Forbes 30 под 30”, включване в списъка на новаторите в сферата на климата за Централна и Източна Европа от Ashoka Global и EIT Climate KIC CEE.  

Симона е част от зеления стартъп “Основа”, който има мисия да помага на бизнеса и околната среда да процъфтяват заедно. Проектът работи с български и международни компании за ефективно намаляване на емисиите им от парникови газове и ангажиране на всички заинтересовани страни за устойчива промяна.

“ТРЕСКА в ЗЕЛЕНО” филм - “ЗЕЛЕНАТА ЛЪЖА”

“Зелената лъжа“ ("The Green Lie“, Австрия, 2018) на австрийския режисьор Вернер Буте и екологичния експерт Катрин Хартман, съсценарист на филма, е дързък документален разказ с разкрития за така наречените “зелени продукти“, които нямат връзка с истинската устойчивост в индустрията. Вместо това те замъгляват преценката на хората, унищожават околната среда и подкопават необходимите стъпки, които трябва да бъдат предприети.

Създателите на филма тръгват по следите на корпоративните “зелени лъжи“ към местата на най-катастрофалните екологични бедствия като най-големия нефтен разлив в историята на САЩ, следствие от експлозията на борда на “Deepwater Horizon“, пожарите в тропическите гори на Индонезия, предизвикани от корпорациите за добив на палмово масло, и др.

Вернер Буте и Катрин Хартман обсъждат връзките между екологията и икономиката и грешките на политиките, които прехвърлят отговорността за справедливо и устойчиво управление на ресурсите върху потребителите с известни експерти като американския философ, лингвист и политически активист професор Ноам Чомски и журналистът, писател и активист в борбата за човешките права Радж Пател.

Поредицата “Треска в зелено“ се осъществява със специалното партньорство на Дома на киното. Билети за събитието можете да закупите онлайн тук, както и на касата на Дома на киното.

Събитието е част от програмата на MOVE.BG "Решения за България: Култура".

“Треска в зелено”

Всички филми от поредицата са специално селектирани от Кино Резонанс, за да представят екологичната тема по максимално достъпен и увлекателен за зрителя начин. Всяка прожекция е предшествана от кратко представяне на експерт, който е пряко ангажиран с екологичните проблеми и чрез дейността си подпомага тяхното решаване и дава пример как могат и други хора да го правят. MOVE.BG нарича тези хора „двигателите на промяната“, новатори, развиващи оригинални идеи и бизнеси с принос към общественото развитие - това са The ChangeMakers of Bulgaria.

The ChangeMakers

The ChangeMakers е клуб на новатори, развиващи оригинални идеи и бизнеси с принос към общественото развитие. Програма на MOVE.BG, която свързва и обединява променящите България в национална мрежа, за да стимулират промяната от България за света в сферите на дигиталното и устойчиво развитие, образование и наука, съвременно изкуство и намират заедно кросдисциплинарни решения за бъдещето.

Решения за България: Култура

Една програма на MOVE.BG в подкрепа на смелите иновативни артисти на Новото време. Изследваме икономическия и социален потенциал на културния сектор в България. Търсим и представяме иновативните практики от страната и света в областта на културата, изкуствата и културния туризъм. Говорим с носителите на промяната в сектора, разпространяваме добри практики и обединяваме културната общност за диалог и общо действие.

Добави в Календар 2022-05-13 19:00:00 2022-05-13 21:00:00 Europe/Istanbul “Треска в зелено” представя документалния филм “Зелената лъжа” 20 Serdika Str, Sofia MOVE.BG contact@move.bg
Автор
още по темата

още от ART MEETS