Където блокчейнът срещна електронното гласуване

Българин разработи софтуер за неуязвимо на хакерски атаки е-гласоподаване върху Еthereum платформа


От Александра Козбунарова, публикувана на 29 август 2017

От 2019 г. ще можем да гласуваме и електронно. И предвид факта, че най-късно около средата на всеки изборен ден последните години се оказва, че системата на Централната изборна комисия (ЦИК) е хакната или поне неработеща и затлачена заради DDoS атаки, то няма как да не възникнат и известни опасения за сигурността на вота.

Още един факт е и, че кой знае колко авангардни технологии за решаване на този казус, не са предлагани. Досега.

Едно високотехнологично решение

Виктор Байчев живее в Берлин, където е IT проектен мениджър в германската компания за интранет системи Peakfactor и довършва специализацията си в IT Management. Способен е да обясни какво е блокчейн с просто изречение и планира да се развива в сферата като след магистратурата си иска да продължи да учи програмиране на блокчейн езици като Solidity.

Нищо чудно, че последния уикенд, заедно с още шестима колеги на Берлинския .deMocracy Hackathon, разработва за около денонощие мобилно приложение за електронно гласуване на базата на платформата за умни договори Еthereum. С разработката си екипът се нарежда на второ място.

“Основният проблем със системата за гласуване в момента е, че е много уязвима, защото всичко е на централни сървъри”, обяснява Байчев.

 

Той вижда решението в блокчейн технологията, където всяко движение и транзакция се записват и са непроменими.

Българинът и интернационалният му екип концептуализират и програмират мобилно приложение. То може да бъде свалено от всеки и създава уникален tocken за всеки идентифициран потребител и гласа му. Самото идентифициране може да бъде различно според устройството, на което е свален софтуерът - например пръстов отпечатък за iPhone, обяснява Байчев.

Приложението има и втори интерфейс, с който могат да се преброяват гласове и да се вадят различни статистики, което би било удобство за ЦИК, допълва той.

Прототипът на иновативното решение в готов, следващата стъпка е да се тества. “Тестът трябва да е на малък мащаб - например на местни избори и гласуването да е на 100% през това приложение”, обяснява Байчев. Инвестицията в такъв тест обаче не е малка и тъй като софтуерът вече е написан, тя трябва да бъде в хардуер, допълва той.

“Ние обаче сме готови да предоставим цялото решение да се използва в България, стига да има интерес, всичко е с отворен код. Разбира се, това би изисквало ресурс за доразработка и внедряване”, категоричен е Байчев.

По същото време в България

След като беше прието от 2019 г. да има и онлайн гласуване за евродепутати, в момента Държавната агенция "Електронно управление" се е заела с пускане на процедури за проучване и анализ на световните практики в електронното гласуване. Анализът, за който са отделено малко под 40 хил. лв. (с ДДС) трябва да приключи до средата на октомври, а в понеделник се оказа, че за изпълнението му са подали оферти две фирми. Едната компания, подала оферта -"Ню Ай", е собственост на Лондонско дружество и сред клиентите ѝ са български общини, Министерски съвет и Световната Банка, пише “Дневник”. Другият кандидат да проучи добрите практики е фирмата "Билдинг пропъртис холд", която ще разработва сайта на бълагрското председателство на Съвета на ЕС.

След проучването, втората фаза на проекта след 1 януари 2018 г. ще включва и експериментално дистанционно електронно гласуване.

Междувременно в медиите се появи грешно тълкуване на пуснатата от Агенцията за електронно управление поръчка, според което става дума за поръчка за разработка и внедряване на системата. В действителност на този етап става въпрос само за проучване и тестове, след които вероятно през пролетта  следващата година, ще може да бъде отворена процедура за разработката на системата.

MOVE.BG

Автор
още по темата

още от Актуално