“Сподели история, спечели книга” продължава и в разгара на лятото

Най-интересната история за всеки месец получава специално предоставена от издателство "Изток-Запад" книга. За месец август това е “Българският Великден или страстите български” на Тончо Жечев.


От Марин Маринов, публикувана на 21 август 2019

Знаеш интересна история от твоя род? Познаваш миналото на някое забравено място в твоя роден край? Имаш информация за важна, но все още неразказана история на някой възрожденец или български войник? Притежаваш семеен предмет или снимки, свързани с българската история?

Разкажи ни ги и спечели ценен исторически подарък от нас.

В разгара на лятото продължава успешната инициатива на програма “Моята българска история” на MOVE.BG  - “Сподели история, спечели книга”. Всеки месец тези от вас, които са ни изпратили текст за нашата интерактивна карта, участват в състезание като най-интересният разказ печели полезна историческа книга. Кампанията се осъществява с любезната подкрепа на издателство Изток-Запад, които осигуряват наградата.

През месец юни нашият читател Емануил Хранов ни разказа историята на своя роднина Неделчо Стаматов - един заслужил полковник от Българската армия. Емануил спечели труда на Робърт Герварт “Победените. Защо Първата световна война така и не приключи (1917-1923)”: една книга, която ни кара да осмислим отново и задълбочено реалното наследство на Първата световна война.

А през юли разказът за живота на видния български филантроп от Възраждането Иван Денкоглу стана историята на месеца. Димитър Цветанов, който ни изпрати интересната и полезна информация за своя роднина Денкоглу, получи книгата на Лизбет Любенова “Последните български владици в Македония”: документален сборник, съдържащ докладите  на българските владици в Македония и Одринска Тракия през 1912–1913 г. Рапортите разкриват отношението на турската, сръбската и гръцката власт към завареното българско население.

В началото на август историите на нашата интерактивна карта станаха 900. Искаме до края на месеца да съберем още 100, за да станат 1000. Наградата за месеца е невероятната книга на видния български хуманитарист и литературен критик Тончо Жечев “Българският Великден или страстите български”. Това е един от най-значимите трудове на автора, в който той прави анализ на българското Възраждане чрез поглед върху неговите просветители и революционери.

Защо започнахме инициативата?

В сърцето на "Моята българска история" е идеята, че всички ние заедно създаваме съдържанието на нашия общ исторически разказ. Вярваме, че за да продължим напред в общото ни бъдеще, първо трябва заедно да разкажем и познаваме общото ни минало.

Помогнете ни да намерим заедно частите на нашия общ пъзел!

Разкажете ни история на нашата интерактивна карта - www.myhistory.bg

Защото всяка история освен лична е и наша обща!

Моята българска история

Една програма на MOVE.BG, с която популяризираме българската история и стимулираме нейния обективен прочит чрез иновативен модел на включване и съучастие. 

Всеки месец организираме специализираното предаване “Историци и истории”, в което обсъждаме важни събития и личности с доказани експерти от областта.

Последният брой е посветен на преврата от 9 юни 1923 година, когато е свалено правителството на Българския земеделски народен съюз (БЗНС) начело с министър-председателя Александър Стамболийски. По темата говорим с госта ни -  историка от БАН и Македонският научен институт Николай Поппетров.

Моята българска история - твоята история е нашата обща история!

Автор
още по темата

още от Моята българска история