Наръчник за Коледа с по-малко отпадъци

Коледа. Празник на щедрост, заедност и...боклук. Как да намалим отпадъците, които ще генерираме тази Коледа, и защо това е важно, научете в следващите редове.


От Tatiana Rehmova, публикувана на 18 декември 2019

Всеки може да участва в каузата да живеем по по-екологичен и природосъобразен начин. Малките стъпки в ежедневието могат да предизвикат промяна и видим резултати. Защото действията на всеки един индивид и личният пример са важни и заразяват и останалите. Именно затова преди броени дни MOVE.BG с подкрепата на Dell Technologies започна серия от работилници за живот с по-малко отпадъци. 

Първото обучение беше посветено на първата стъпка на философията за живот с нулев отпадък - ОТКАЖИ. Говорихме си за това какво можем да откажем ежедневно, както и споделихме и практически съвети какво можем да откажем сега, по време на тазгодишните коледни празници. 

Защо, обаче, е важно да говорим за решения на предизвикателствата, свързани с боклук, който генерираме всекидневно? Ето няколко интересни факта:

 • Повече от един милион торбички и пликчета се използват всяка минута;
 • Всяка година един българин изхвърля средно около 500кг боклук;
 • Генерираме 260 милиона тона пластмаса на година в световен мащаб, но едва 9% се рециклира;
 • Изхвърляме 21.5 милиона тона храна всяка година.

Пластмасата за еднократна употреба владее живота ни. Торбички и пликчета, чаши за кафе, тарелки, ножчета и лъжички, сламки, бъркалки, бутилки...списъкът е дълъг - всички те се използват в огромни количества в целия свят. Повечето от тях не се рециклират, защото са изработени от най-смесената пластмаса, или са смесени от хартия и пластмаса, като чашките за кафе. Добрата новина е, че тези продукти са също и най-лесни за отказване, защото има алтернативи за многократна употреба - от плат, стъкло и метал. 

Какво още можете да откажете ежедневно, за да намалите боклука си значително: 

 • Опаковки - купувайте насипни храни от пазара или от по-малки квартални магазини - боб, леща, ориз, ядки, плодове и зеленчуци, сирена, яйца и други; също така, намалете или спрете да си взимате храна за вкъщи
 • Пластмасови бутилки - носете собствена бутилка за вода и ползвайте картата на Чешмите в България, за да намерите най-близката чешма до вас
 • Сламки - когато си поръчвате питието, казвайте “без сламка, моля!”
 • Чаши за кафе - носете си собствена, или се насладете на кафе в самото заведение в порцеланова чаша
 • Торби и пликчета - отказвайте пликче, когато си купувате баница - носете си кутия; или хляб - носете си собствено от плат; сложете по една торба от плат във всяка раница, чанта и кола, за да я имате винаги под ръка
 • Реклами - залепете стикер “Без реклами” на пощенската си кутия и отказвайте реклами на улицата - с усмивка

Ако започнете да отказвате споменатите неща, боклука ви ще се намали значително. Сега стана време да споделя какво можете да откажете по време на Коледа.

Как да намалим боклука си по време на Коледа?

Какво забелязвате, разхождайки се в мола или супермаркета, една седмица преди Коледа? Забързани хора, носещи много торби, дълги опашки и пълни колички с храна и опаковки. Всяко семейство увеличава количество боклук по време на празниците значително. Навсякъде виждаме реклами за коледни подаръци и намаления, чиято идея е да ни накарат да се чувстваме, че изпускаме “добра оферта”, ако веднага не си купим дадения продукт, дори и да нямаме нужда от него. Това е една от причините, поради които се засили консуматорският начин на живот. 

Как можете да намалите боклука си по време на коледните празници, прилагайки първата стъпка на философията за нулев отпадък: ОТКАЖИ? Лесно е:

 • Предварително планиране (храна, гости)

Преди да ходите на пазар, помислете колко гости ще имате и по броя на хората направете списък колко храна ще трябва да купите. Също така, планирайте менюто и не пазарувайте гладни. По този начин ще спестите време и ще сте много по-спокойни. Също така, ще можете да планирате къде можете да купите дадените продукти без опаковка. 

Екстра тип: Планирайте и подаръци - направете си списък с хора, на които ще подарявате и с какво ще ги зарадвате. По този начин ще спестите часове разхождане в магазините. 

 • Опаковане в рециклирана хартия

Вместо лъскава хартия за подаръци, която не може да се рециклира заради слоя от пластмаса, опаковайте подаръците в рециклирана хартия и ги украсете с натурални материали - шишарки, сушени плодове, пръчки канела и други. Ако подаръкът е с точна геометрична форма, можете да го опаковате и в плат.

 • Природни материали за декорация 

Украсите изработете от природни материали, а остатъците компостирайте. Също така, тази година помислете за нов вариант за коледна елха.

 • Имам ли нужда от това?

Преди да купите поредния суичър или дънки, задайте си въпрос “Имам ли нужда от това?” Това ще ви помогне да сте искрени със себе си, да спестите пари и да помогнете на природата.

 • Имам ли нужда от толкова?

Специално, когато пазарувате храна, задавайте си въпроса “Имам ли нужда от толкова?” Често купуваме много повече, отколкото изяждаме и после увеличаваме количество хранителен боклук, който също е свързан с глобално затопляне.

 • “Secret Santa”

В моето семейство сме около 15 човека. Купуването на подаръци за всеки един е много трудно не само за измисляне, но и за портфейла ни! Миналата година намерихме решение с играта “Secret Santa”. Ако не сте чували за нея, ето как се играе: Напишете имената на всеки член на семейството ви (или колеги, или приятели - зависи с кой ще играете) на малко парче хартия. След това изберете (на случаен принцип) кой за кого ще бъде “Secret Santa.” По този начин на всеки ще му се падне само един човек от семейството. 

 • Списък с желания

Още една идея за намаляване на ненужните вещи по време на Коледа е да напишете вашия списък с желания (т.е. нещата, от които имате нужда) и да го споделите с близките си. Така ще получите само нужните неща и ще улесните другите - няма нужда да гадаят какво ще ви зарадва. 

Надявам се, че споменатите съвети са били полезни. Сега ще минем на по-практическата чат. Тъй като идеята на работилниците ни е да правим и нещо с ръцете, този път се фокусирахме върху изработка на коледни играчки без отпадък. Изработихме 3 основни играчки - шапка от руло от тоалетна хартия и вълна, “дръвчета” от панделки и мъниста и орнаменти от плат, напълнени с остатъци от другите играчки (и малко памук).

Как се прави - изработка на 3 вида коледни играчки

1.Шапка от руло от тоалетна хартия и вълна

Нужни материали: руло от тоалетна хартия, вълна, ножица. 

Изрежете 0.5 сантиметра широко кръгче от руло от тоалетната хартия. Също така, нарежете около 50 лентички вълна (дълги около 25 сантиметра). Вземете една лентичка от вълна и я огънете на две. Мушнете ушенцето вътре в колелце от тоалетната хартия. След това го завържете по начина който виждате на снимката. Навийте колкото може повече лентички вълна - колкото повече са, толкова по-гъст и красив ще е пискюлът. След като завършите с навиването, премушнете всичките лентички отвътре на колелцето от тоалетната хартия (вижте снимката). Завържете силно една лентичка, за да направите пискюла. След това направете възел на самата лентичка, за да стане дръжка за шапката, за да може да се закачва. Отрежете стърчащите и неравни парчета от вълна.

2. Дръвче от панделка и мъниста. 

Нужни материални: ножица, панделки (от плат), мъниста (насипни), игла и конец.

Започнете да редувате лента и мънисто докато ги минавате с игла, както е изобразено на снимката.

3. Орнаменти от плат

Нужни материали: ножица, игла, конец, плат, памук.

Изрежете форми на орнаменти, които харесвате (елха, кръгче, сърце). Ще ви трябват две еднакви форми, тъй като идеята е да ги зашиете заедно и да сложите пълнеж вътре. Шийте орнаменти по начина, който виждате на снимката, за да има ръбче. Украсявайте с това, което ви харесва. Например, преди да зашиете двете страни, с няколко движения на иглата направете звезда, ползвайте цветни копчета или друго.

Пожелаваме ви спокойни и весели празници, заедно с екипа на MOVE.BG и Dell Technologies!

Автор
още по темата

още от Градска джунгла