Български проекти могат да участват в световния хакатон на НАСА

Участниците трябва да предложат иновативни решения за предизвикателствата пред Земята и Космоса, като използват публичните данни на американската космическа агенция.


От МOVE.BG, публикувана на 18 септември 2019

За седма поредна година България ще участва в едно от най-големите технологични състезания за решаване на световни предизвикателства чрез отворен код NASA Space Apps Challenge. 48-часовият хакатон, който ще се проведе на 19 и 20 октомври, се организира от програмата за иновации към американската космическа агенция НАСА, а MOVE.BG е един от партньорите за България чрез програмата си Economic Development via Innovation and Technology (EDIT). В организационния екип на NASA Space Apps Challenge 2019 - България участват представители на академичната общност, бизнеса, неправителствени организации и студенти доброволци.

Регистрирането на отбори вече започна и ще продължи до самия ден на състезанието. За 2019 година има три физически местоположения в България, но всеки може да участва и онлайн от всяка една точка на страната. Трите обекта са Софийската математическа гимназия, Бургаският свободен университет и Русенският университет „Ангел Кънчев“. 

Състезанието

Състезанието е отворено за хора от всички възрасти и професии. Могат да участват както ученици и студенти, така и различни професионалисти: инженери, програмисти, проектанти, еколози, дизайнери, изследователи и предприемачи. Всеки, който има желание и идеи как да се решат някои от настоящите предизвикателства пред света, е добре дошъл, разясняват българските организатори.

Екипите могат да се сформират от един или повече участници. Препоръчително е, все пак, отборът да бъде около 4-5 души. Организаторите поощряват разработката на проекти от екипи от различни държави, защото международното сътрудничество е ключово за намирането на работещи и приложими решения на проблемите пред Земята и Космоса.

Екипите могат да предложат като решения различни крайни продукти от игри и видеа до всичко друго, за което могат да се използват публичните данни на НАСА. 

“За поредна година България ще участва NASA Space Apps Challenge. Благодарим на MOVE.BG, че отново подкрепят провеждането на състезанието в България,” сподели д-р Милена Крумова, доброволец на NASA Space Apps Challenge - България.

Предизвикателствата за 2019

За тази година има пет предизвикателства, за които екипите трябва да използват отворените данни на НАСА, за да предложат иновативни решения. Петте теми са:

  • Океаните: как да се помогне за запазване на най-големите водни басейни на Земята и да се решат проблемите, които ги застрашават;
  • Луната: предизвикателствата пред нашия спътник влияят на Земята, така както проблемите пред Земята влияят на Луната;
  • Планетите около нас: участниците трябва да погледнат към предизвикателствата пред близките ни съседи, но и пред далечни планети, които са видими само с помощта на специални телескопи;
  • Космическото пространство: търсят се проекти, които предлагат новаторски поглед към космическата наука и изследвания, независимо дали чрез технологични, научни или креативни подходи;
  • Животът на нашата планета Земя: поощряват се решения за предизвикателствата пред въздуха, водата, почвата, растенията, животните и хората, както и за цялостната екосистема на Земята.

Екипите могат да предложат проекти, които са на концептуално ниво, които вече имат изработен прототип или пък са със завършен продукт, готов за пазарна реализация. Разработените идеи/решения ще се защитават на национално ниво пред българско жури.

“NASA Space Apps Challenge вдъхновява местните общности да се събират, да мислят интензивно и да създават решения на важни проблеми. Всяка година състезанието ангажира хиляди хора от цял свят, за да работят с отворения код на НАСА по време на 48-часов маратон,” обясняват от Space Apps, програмата за иновации към американската космическа агенция.

От първото българско участие в NASA Space Apps Challenge досега са се включили близо 800 участници с над 180 иновативни  проекта. Българските резултати винаги са били впечатляващи. 

Например, през 2013 г. проектът ChicksBook беше класиран като най-добър в света в категорията People`s choice. ChicksBook представлява мобилно приложение, което помага на животновъдите да отглеждат умно и ефективно домашните си птици като кокошки, петли, патки и гъски. Проектът информира фермерите за прогнозата за времето, за изчерпването на техните фуражи или за нужни ваксинации. Но приложението, също така, помага и за управлението на продукцията, защото осигурява информация за броя яйца и тяхното местоположение и за предстоящото излюпване на малки. 

MOVE.BG и иновациите

Програма EDIT работи за подобряване за средата на иновации и за превръщането на страната ни в европейски дигитален хъб. Организираме редица специализирани уебинари и обучения, предаването ни за стартиращи бизнесиНоваториТЕпредставя успешните примери и дискутира предизвикателствата днес.

За четвърта поредна година EDIT провежда и единственото по рода си национално проучване на дигиталния и иновативен бизнес в България - Innovation Ship. Попълването на анкетата е отворено до 10 октомври, а за участвалите микро, малки, средни и стартиращи компании са предвидени награди.

Създаваме заедно нашето утре!

Автор
още по темата

още от Решения за България: Digital