Авангардни български артисти провокират сетивата ни на Radar 2020

Седмото издание на фестивала ще се проведе между 23 и 25 октомври в морската столица и ще представи само български творци.


От МOVE.BG, публикувана на 19 октомври 2020

Радарът отново е тук. Този път не през август, а два месеца по-късно. Без забързаните тълпи туристи и нестихващия международен глъч във Варна, а с есенен полъх на подкрепа и с намигване към изминалите седем години. Защото, както се убедихме - тази година е по-различна за всички ни, включително за артистите и целия културен сектор.

Но всяка криза е и шанс, знаем ние в MOVE.BG. И поредното доказателство идва именно от приятелите ни и неуморни експериментатори - Radar Festival Beyond Music. Които са приготвили един специален брой - на подадената към авангардните български артисти ръка.

Radar 2020

Radar няма да изневери на стила си -  отново ще се насладим на нови пресечни точки между музиката и другите форми на изкуство, на смели експерименти с технологиите и на жанрово разнообразие. И, разбира се, на провокиране на границите на възможното. 

Тази година, обаче, ще бъдат представени и едни по-особени провокации към граничното - физическите и духовните граници, които последните месеци поставиха върху артистите, културата и всички нас. Част от творбите в Radar 2020 са създадени и репетирани именно по време на пандемията. 

Фестивалът ни представя богата, интересна и провокираща сетивата ни програма. Този път само с български артисти, защото сега е нужно повече от всякога да си подадем ръка, да се подкрепим и да покажем отново, че заедно можем повечеИзпълнителен директор на Radar Festival е Светлозара Христова,  член на инициативата на MOVE.BG "The ChangeMakers of Bulgaria: двигателите на промяната в България", която обединява новаторите от сферите на дигиталния бизнес, зелените проекти и смелите културни инициативи.

"Очаква ни едно "семейно" издание, вярно на духа на времето, в което ще чуем и видим творби, реализирани в рамките на месеците на социална дистанция; произведения, в които нотите на несигурност, страх и колебание се редуват с ноти на надежда и любов," сподели пред MOVE.BG Светлозара.

На сцената

Radar 2020 включва участвали през изминалите години артисти, които са все така "същите" професионалисти и все така "различни" в погледа и творбите си. Между 23 и 25 октомври ще се насладим на:

 • Поетичен пърформанс МОНО-НО АВАРЕ на актрисата Ирмена Чичикова, сценариста и режисьор Йордан Чичикова и музиката на Димитър Бодуров;
 • Пиано импровизации на Димитър Горчаков, чийто последен проект "Музика под дървото" преплита джаз с елементи от българския фолклор и класическата музика;
 • Концерт на живеещия в Берлин българин Горазд Попов - GORO, който пък вплита електронна музика с балкански елементи;
 • Лекция "Съвременно изкуство, звук и технология" на Теодора Константинова и Радослав Механджийски;
 • Аудио-визуален концерт "Градски истории", резултат от творческата резиденция на Radar 2018, ще представят Нейко Бодуров (тромпет/ефекти), Йоана Робова (електроника) и Ивелина Иванова (видео);
 • Джаз пиано и електроника ще докоснат сетивата ни чрез Димитър Бодуров (пиано и електроника), Иван Шопов (електроника) и Лора Шопова (видео);
 • Продуцентът на електронна музика Ангел Симитчиев-MYTRIP ще направи премиера на последния си албум;
 • Иван Шопов, който също е част от инициативата на MOVE.BG "The ChangeMakers of Bulgaria", ще ръководи работилница по саунд дизайн вече в качеството си на преподавател от НХА;
 • Поезия в звуци, озаглавена "Нищо няма да ти се случи", ще представи актрисата Ина Добрева. Музиката е на Стоимен Стоянов - Nockterin, а текстът на Светослав Тодоров!
 • Аудио-визуален пърформанс "Архитектура на изчезването" ще представят Искра Проданова (движение), Виктор Проданов (звук), Светлозара Христова (сътрудник) и Петко Танчев (видео);
 • Фестивалът ще завърши с електронна музика от Виктор Проданов - xDEx.

Radar е наш връстник - фестивалът се появи няколко месеца след началото на MOVE.BG през 2013 година. Вече седем години сме заедно, а както знаете, в MOVE.BG използваме седмична, а не десетична бройна система. Затова сме убедени, че това юбилейно и изцяло българско издание на Radar Festival Beyond Music ще бъде един незабравим мост на вдъхновение и обединение.

MOVE.BG в подкрепа на авангардните артисти

MOVE.BG първи публикувахме и застанахме зад инициативата за подкрепа на независимите културни творци по време на пандемията. Чрез програмата ни “Решения за България: Култура” изследваме икономическия и социален потенциал на културния сектор в България. Търсим и представяме иновативните практики от страната и света в областта на културата, изкуствата и културния туризъм. Говорим с носителите на промяната в сектора, разпространяваме добри практики и обединяваме културната общност за диалог и общо действие.  

Създаваме заедно нашето културно утре!

Автор
още по темата

още от Решения за България: Култура